ManşetTürkiyeUncategorized

Demokratik Suriye Güçleri sınırdan çekiliyor

0

Türkiye ve ABD’nin Suriye sınırında oluşturmak istediği güvenli bölge planı için ilk adım atıldı. DSG ve YPG, ağır silahlarıyla birlikte, 5-14 km’lik şeritten çekileceğini açıkladı.

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ve YPG (Halk Savunma Birlikleri) ABD ile Türkiye arasındaki görüşmeler uyarınca Suriye sınırı boyunca 5-14 kilometrelik şeritten çekileceğini açıkladı.Türkiye ve ABD Suriye’nin kuzeyinde kurulacak güvenli bölge için bu ay içinde ortak harekat merkez kurmaya karar vermiş, ancak planlanan güvenli bölgenin büyüklüğü ve burada görev yapacak askeri gücün yapısı hakkında bilgi vermemişti.

Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi (Rojava yönetimi) Savunma Bürosu Eş Başkanı Zedan El Asi, sınır güvenliğine ilişkin 5-6-7 Ağustos tarihlerinde Ankara’da yapılan üçlü görüşmeler sonucu ABD ile Türkiye arasında uzlaşılan planın ilk aşamasının bugün uygulamaya geçtiğini söyledi. El Asi, “İlk olarak Serekaniye’deki (Resulayn) sınır bentleri kaldırılmış, YPG’li birlikler ve ağır silahları yeni noktalarına çekilmiş ve sınır üzerindeki noktalar yerel güçlere teslim edilmiştir” dedi. Aynı adımların 26 Ağustos’ta Gire Spi‘de (Tel Abyad) de uygulandığını aktaran El Asi, anlaşmanın gerekliliklerini hassasiyetle uyguladıklarını ve komşu ülkelerle tüm sorunların barışçıl diyaloglarla çözülmesini istediklerini dile getirdi.DSG sözcüsü, üzerinde anlaşılan sınır şeridinin kentleri ya da kasabaları değil, kırsal alanları ve askeri mevzileri kapsadığını söyledi.

Suriye’nin kuzey ve doğusunun büyük bölümünü kontrol eden YPG’nin açıklamasında da Türkiye sınırındaki bazı mevzilerden kuvvetlerin ve ağır silahlarını geri çekildiği kaydedildi. YPG, son günlerde Tel Abyad ve Resulayn bölgelerinden de çekildiğini ve bunun ‘diyalog yoluyla çözüme ulaşılması’konusundaki ciddiyetini gösterdiğini belirtti. Örgüt, bu adımın ABD ile Türkiye arasında devam eden görüşmelere ve çözüm bulma sürecine bağlılıklarını gösterdiğini kaydetti.

Anlaşmaya göre söz konusu bölgede SDG güçlerinin yerine askeri meclisler güvenliği devralacak.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.