ManşetTürkiye

‘Demokratik çözüm’ çadırları şafakta söküldü

0

BDP’nin başta Güneydoğu olmak üzere il ve ilçelerde geçen 15 mart’ta kurduğu Demokratik Çözüm Çadırları, mehkemelerce alınan ‘Kamu güvenliğini tehdit ettiği’ kararları gereği, dün gece yarısı polisin düzenlediği operasyonlarla söküldü.

İzmir’in Çankaya Semti, Diyarbakır merkez Bağlar İlçesi, Batman, Siirt, Tunceli, Şırnak merkez, Silopi, Cizre, İdil ilçeleri, Mardin’in Nusaybin, Kızıltepe ilçeleri, Bingöl’ün Karlıova İlçesi’nde sökülen çadırlar emniyete götürülürken, içindeki bazı döküman ve eşyalara el konuldu.

BDP’nin sivil itaatsizlik eylemleri kapsamında geçen 27 Mart’ta Agora Parkı’na kurduğu ’Demokratik Çözüm Çadırı’na İzmir Emniyeti Güvenlik Şube Müdürlüğü ekipleri, Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü ekiplerinin de desteğiyle bugün saat 02.00 sıralarında operasyon düzenledi. Gözaltına alınan 41 kişi, poliste ifade verdikten sonra serbest bırakıldı.

Şırnak’ın Silopi İlçesi’nde çadırın sökülmesinin ardından içindeki eşyalar alana bırakıldı. BDP Silopi İlçe Başkanı Bahattin Alkış, “Bu tutum açıkçası yanlış bir tutumdur, burada halk demokratik taleplerini dile getirmekteydi. Halk tarafından çadıra sahiplenme vardı. Neden böyle bir karar alındı hala anlamış değiliz, bu işin takipçisi olacağız” dedi.

Mardin’in Nusaybin İlçesi’nde dün gece 100’üncü Yıl Parkı’nda sökülen çadırın yerine bu sabah yeni bir çadır kuruldu. Dün gece polisin, belediyeye ait Mittani Kültür Merkezi’nde de arama yaptığı bildirildi. Merkezin içine giren polis arama yaptı. Arama sırasında kültür merkezi yetkilileri bazı kapıların kırıldığını ve içerideki eşyaların tahrip edildiğini söyledi.

Tunceli’de çadırın sökülmesi sırasında BDP’li Belediye Başkanı Edibe Şahin, BDP İl Başkanı Suat Demir, BDP’nin desteklediği bağımsız milletvekili adayı Ferhat Tunç da hazır bulundu. Çadırın kaldırılması sırasında bir grup BDP’li hükümet aleyhine slogan atarak çadırın kaldırılmasını protesto etti. Polisin çadırı sökmesinden hemen sonra çadırın kaldırıldığı alanda ateş yakan BDP’liler yeni bir çadır kuracaklarını söyledi.

Tunceli’de BDP’nin desteklediği bağımsız milletvekili adayı sanatçı Ferhat Tunç, çadıra yapılan saldırıyı kınadıklarını söyledi. Tunç şöyle dedi:

“AKP’nin seçim süreciyle birlikte öngördüğü konsept saldırıdır. Bu YSK kararıyla başladı, bundan sonra da devam edeceği bellidir. Bu hükümet ülkede barış istemiyor. Halkımızın demokratik çözüm çadırlarıyla dile getirdiği çözüm talebini görmezden ve duymazdan geldiğinin göstergesidir. Barış dilini kullanıyoruz ama devlet karşılığında şiddet ve savaşı dayatıyor. Operasyonlar devam ediyor. Dolayısıyla gecenin bu saatinde gündeme gelen bu saldırı bir anlamda bu ülkede savaş konseptini güçlendirdiğini, Kürt sorunun barışçıl demokratik çözümün önünde ciddi bir engel olarak ortaya çıktığını belirtmek istiyorum. Biz Dersim’de çadırımızı yeniden kuracağız. Bu demokratik bir haktır. Bir halkın demokrasi ve özgürlük talebi bu şekilde engellenemez. Bugün burada az olabiliriz. Gece yarısı yarın çadırımızı kurmak için elimizden gelen bütün imkanları kullanacağımızı belirtmek isterim.”

(Ajanslar, Radikal)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.