ManşetTürkiye

Demirtaş HES’lere karşı bisiklet turunda

0

Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, çevre sorunlarına dikkat çekmek için Diyarbakır’da düzenlenen bisiklet turuna katıldı. Demirtaş, cumhurbaşkanı seçilmesi halinde Hasankeyf, Munzur ve Karadeniz’deki hidroelektrik santralleri durdurmak için girişimlerini sürdüreceğini söyledi.

demirtas_bisiklet_promo

Diyarbakır Bisiklet ve Doğa Sporları Kulübü tarafından çevre sorunlarına dikkat çekmek amacıyla düzenlenen bisiklet turuna Demirtaş, iki kızı ve eşiyle birlikte katıldı. Spor kıyafetlerini giyen, kasklarını takan Demirtaş ailesi, turun başladığı Newruz Parkı’na geldi. Demirtaş, eşi Başak, kızları Delal ve Dilda pedal çevirmeye başladılar.

Newruz Parkı’nda başlayan tur Mardin yolunda sürdü. Burada tura ara veren Demirtaş gazetecilerin sorularını yanıtladı. Demirtaş, Türkiye’nin her yerinde sanayileşme adına doğa katliamı yapıldığını belirterek, “Daha önce parlamentoda yapılan tüm tartışmalarda ortaya çıktı ki, hükümet adına, Çevre Bakanı da dahil olmak üzere, çevre anlayışı sadece betonlaşmadan ibarettir. Doğanın, tabiatın, doğal yaşam alanının ne anlama geldiğini bilmeyen, bilmek istemeyen bir hükümet anlayışı var. Biz de doğa katliamlarına dikkat çekmek istedik. Hem uluslararası sözleşmelerle, hem de yasalarla korunması gereken doğa, en fazla tahrip edilen, çevre hakları açısından en çok ihlal edilen hak alanıdır. Hükümetten ve yerel yönetimlerden bu konuda daha dikkatli olmalarını rica ediyorum” dedi.
Demirtaş seçilmesi halinde HES projelerini mahkemeye götüreceğini söyledi.

Demirtaş “Cumhurbaşkanı olarak durdurma yetkisi yoktur fakat Devlet Denetleme Kurumu’nu faaliyete sokabilir. Bu gibi durumlarda denetleme yapabilir, raporunu mahkemeye sevkedebilir. Cumhurbaşkanı halkın çıkarları açısından davaya müdahil olabilir. Kendisi de dava açabilir. Yürütme açısından durdurma yetkisi yoktur. Ben cumhurbaşkanı olsam, hem Hasankeyf, hem Munzur, gereksiz yapılan hidroelektrik santralleri, Karadeniz’deki dereler ve doğayı mahveden santrallerin tamamını durdurmak için girişimlerimi sürdürürüm” diye konuştu.

(Al Jazeera)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.