ManşetTarım-Gıda

Değil beş on, 925 milyon kişi aç

0

Birleşmiş Milletler’e bağlı üç örgüt tarafından yayımlanan Dünya Açlık Raporu, vahim bir tabloyu gözler önüne seriyor…

Birleşmiş Milletler’e bağlı Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (Ifad) ve Dünya Gıda Programı (WFP) dün İtalya’nın başkenti Roma’da Dünya Açlık Raporu’nu yayımladı. Raporda dünyada açlık çeken insanların sayısının 2008 yılından bu yana 75 milyon arttığı kaydedildi. Bu artışın temel nedenlerinden biri, gıda fiyatlarının dalgalanma göstermesi.

Mısır ve buğday, adeta hisse senedi

Temel gıda maddeleri, diğer ticarî mallar gibi borsada işlem görüyor. Mısır ve buğday gibi ürünler, tıpkı bir hisse senedi gibi alınıyor, satılıyor. Bu da gıda fiyatlarında muazzam dalgalanmalara neden oluyor.

Gıda ve Tarım Örgütü üyelerinden Josef Schmidhuber bu durumu şöyle anlatıyor: “Gıda maddeleri daha pahalı. Orta vadede bu durumun değişeceğine dair bir beklentimiz yok.”

Afrika ve Asya’yı vuruyor

Almanya’da ortalama tek bir hane, gelirinin yüzde 11 ila yüzde 17’sini gıda maddelerine harcıyor. Ancak Afrika ve Asya’nın birçok ülkesinde bir hane için bu oran yüzde 70, 80 hatta 90’ı bulabiliyor. Dolayısıyla besin maddelerindeki dalgalanma bu aileleri çok daha dolaysız bir biçimde etkiliyor; ailelerde trajik sonuçlar yaratıyor.

Schmidhuber, yaşanan trajediyi şu sözlerle anlatıyor: “Yüksek fiyat dalgalanmaları yüksek fiyatlara neden oluyor. Bu dalgalanmaların toplumun en yoksul kesimi üzerinde yıkıcı sonuçları oluyor. Hatta sonunda tüm mal varlıklarını kaybedebiliyorlar. Bir daha içinden çıkamadıkları bir yoksulluk içine giriyorlar.”


Birleşmiş Milletler dünya nüfusunda yüzde 16 olan açlık oranını 2015 yılına kadar yüzde 8’e indirmeyi amaçlıyor. Sayılarla ifade etmek gerekirse, bugün dünyada açlıktan muzdarip 1 milyar insan var. 2015 yılında bu sayının 600 milyona düşürülmesi temel amaç.

Gıda ve Tarım Örgütü üyelerinden Josef Schmidhuber bunun gerçekleşebileceği konusunda bir hayli karamsar: “Varmak istediğimiz hedeften oldukça uzağız ve bu hedeften daha da uzaklaşacağız gibi görünüyor. Halihazırda yüzde 13’teyiz. Yüzde 8’e varmak için kat etmemiz gereken uzun bir yol var. Son gelişmelere bakıldığında bu hedefe varmak için ufukta somut hiçbir belirti görünmüyor.”

Çiftçiye tohum ve yem sağlanmalı

Gıda ve Tarım Örgütü, fiyat dalgalanmalarını engellemek için güvenlik ağları oluşturulmasını talep ediyor. Çiftçilere tohum ve yem, tüketicilere ise hızlı ve kısa vadeli gıda yardımları sağlanmasını savunuyor. Örgüt, ayrıca birçok ülkede yaşanan israfa dikkat çekiyor. Bu durum sadece endüstri ülkelerinde yaşanmıyor. Fakir ülkelerde de gıda maddelerini saklamak için yeterli imkânlar bulunmadığı için bunlar heba oluyor.

Gıda krizinin en yoğun olarak yaşandığı bölgelerin başında ise Afrika Boynuzu’ndaki ülkeler geliyor. İç Savaşın yaşandığı Somali’de 750 bin insan açlıktan ölme tehdidi altında. Somali’yi, komşuları Cibuti, Etiyopya ve Kenya takip ediyor.

(DW)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.