DünyaManşetTürkiye

Davutoğlu: Sınırlarımızda PKK’ya izin vermeyeceğiz

0

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, katıldığı bir programda Suriye konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

“Sınırlarımızda PKK ya da el Kaide gibi terörist gruplara izin vermeyeceğiz” diyen Davutoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kimse Türkiye’den gereksiz riskler almasını beklemesin. Ama eğer sınırlarımızı hedef alan terörist yapılar varsa, önlem almak hem hakkımız hem de görevimizdir.”

“HALKIN İSTEMEDİĞİ YÖNETİM KALAMAZ”
Mısır’da, Tunus’da, Libya’da dönüşümün gerçekleştiğini kaydeden Davutoğlu, artık bölge halklarının istemediği yönetimlerin yerinde kalamayacağını söyledi. Suriye’de de aynı şeyin söz konusu olduğunu belirten Davutoğlu, Türkiye’de Suriye konusunda felaket senaryoları yazıldığını ancak Suriye’de de Suriye halkının iradesinin geçerli olacağını söyledi.

Davutoğlu, Türkiye’nin doğru yerde durması gerektiğini, başından beri de hem insanlık vicdanı açısından hem tarihin akışını doğru okumak bakımından hem de Türkiye’nin stratejik çıkarları bakımından doğru yerde durduğunu ifade etti.

“Suriye’nin geleceğini belirleyen en temel aktör şu anda Türkiye’dir” diyen Davutoğlu, başkaları için Suriye’nin diplomatik bir konu olabileceğini ancak Türkiye ile Suriye‘nin yan yana duran iki ahşap ev gibi olduğunu ve birinde çıkan yangının diğerini de etkileyeceğini belirtti.

“ESED’İN KALICI OLDUĞUNA KİMSE İNANMIYOR”
Davutoğlu, Beşşar Esed’ın reformları yapamadığını, önce aile ve klik yapılanmasının ona izin vermediğini, sonra kendisinin de gelen yanlış raporlara istinaden sorunun kısa sürede çözüleceği vehmine kapıldığını söyledi. Esed’in ısrarla uçuruma yürüdüğünü, kendilerinin ise durdurmak istediğini ifade eden Davutoğlu, “Arkasında uçurum olduğunu siz görüyorsunuz o göremiyor. Ya sizi de düşürecek, ya da diyeceksiniz ki ‘sen kendin seçimini yaptın kusura bakma’… Bizim Suriye ile aldığımız karar buydu” dedi.

Davutoğlu, “Bugün Beşar Esed’in Suriye’de kalıcı olduğuna inanan bir uluslararası aktör veya iç aktör kalmadı. Herkes yeni yönetimle ilgili planlar yapmaya başladı” dedi.

(Ajanslar)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.