Birleşmiş Milletler Çevre Programı‘nın 15 Mart 2017 tarihli basın bildirisine göre, Kenya’da plastik poşet üretimi, kullanımı ve ithalatı yasağı 6 ay sonra uygulamaya koyulacak.
Her ay kullanılan 24 milyon plastik poşet, çevreye verilen zararların ve sağlık problemlerinin en büyük nedeni. Ayrıca plastik poşetler, her yıl denize dökülen 8 milyon ton plastiğin büyük bölümünü oluşturuyor.
6 ay sonra yürürlüğe girecek
Kenya hükümeti, 6 ay sonra yürürlüğe girecek tüm plastik poşetlerin kullanımı, üretimi ve ithalatı yasağını duyurdu. Kenya’dan gelen bu karar, Birleşmiş Milletler Örgütü yeni inisiyatifi sayesinde “plastiğe karşı savaş”ilan ettikten üç hafta sonra geldi. Temiz Okyanuslar, 10 hükümet ile plastik kirliliğine karşı mücadele etmek üzere anlaşan yeni bir BM inisiyatifi.
Kenya’da her yıl 100 milyon poşet dağıtılıyor
Her yıl 100 milyon plastik poşet Kenya’ya süpermarketler aracılığıyla dağıtılıyor. Uzun zaman önce çevresel zararların ve sağlık sorunlarının en büyük nedeni olarak tespit edilen plastik poşetler, onları yiyecek zanneden kuşların, balıkların ve diğer hayvanların ölmesine neden oluyor, tarım topraklarına zarar veriyor, turistik alanları kirletiyor, sıtma ve dang humması gibi hastalıklar taşıyan sineklere üreyecekleri ortamlar sağlıyor.
(Gaiadergi)