Ekolojik YaşamManşet

Darısı Anakara’ya: Adalar’da naylon poşet kullanımı artık yasak!

0

Adalar’da 1 Mayıs’tan itibaren, doğada çözünmesi yüzyıllar süren naylon alışveriş poşetlerinin kullanımı yasaklandı.

İstanbul Adalar Belediyesi, geri dönüştürülmezse doğada çözünmesi yüzyılları bulan naylon (polietilen) alışveriş poşetlerinin kullanımını yasakladı. Uygulama, 1 Mayıs 2016’dan itibaren Adalar’da faaliyet gösteren tüm işletmelerde geçerli olacak.

4

Adalar Belediye Meclisi, kese kâğıdı, bez torba, file gibi ürünlerin kullanımının özendirilmesi ve yaygınlaştırılması yönünde de 2011’de karar almıştı.

‘Sonraki aşama, ayrıştırmanın yaygınlaşması’

Uygulama, Adalar Denizle Yaşam ve Spor Kulübü Derneği (ADYSK), Adalar Kent Konseyi, Adalar Vakfı, Deep Dream Dalış Merkezi, Arka Güverte, Heybeliada Gönüllüleri Derneği ve Ada Gönüllüleri‘nin talepleriyle hayata geçti.

ADYSK Başkanı Volkan Narcı, “İlerleyen zamanlarda, dilerim ki, çocuklarımızdan başlayarak tüm Adalılar katı atık ayrıştırma kutularını da kullanarak doğamıza, çevremize ve denizimize el birliğiyle sahip çıkacaklar. Tüm ada halkının göstereceği hassasiyet için şimdiden teşekkür ederiz” dedi.

Yılda 500 milyar üretiliyor

Çevre kirliliğinin en önemli kaynaklarından biri olan naylon poşetler petrol kaynaklarından yapıldığı için küresel ısınmada önemli rol oynuyor. Poşetlerin toprağa ve suya karışmasıyla besin zinciri kirlendiği gibi, pek çok canlı türü de zamanla yok oluyor.

Yılda 500 milyar adet üretildiği tahmin edilen naylon poşetlerin doğada çözünmesi ise kalınlığına bağlı olarak yüzyıllar alabiliyor.

Doğada uzun yıllar kalan çözünmeyen ürünler arasında cam şişe 4 bin yıl, pet şişe 400 yıl, sakız 5 yıl, sigara izmariti de 1 yıl çevreyi kirletiyor. Gazete kâğıdı 3 ay, elma çöpüyse 2 ayda toprakta çözünüyor.

 

(DHA)

You may also like

Comments

Comments are closed.