İstanbul SözleşmesiManşetTürkiye

Danıştay, Cumhurbaşkanlığı’ndan İstanbul Sözleşmesi savunması istedi

0

Danıştay 10’uncu Daire, 20 Mart gece yarısı AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayınlanan bir kararnameyle İstanbul Sözleşmesi’ni feshetme kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açılan davada Cumhurbaşkanlığı’ndan savunma istedi.

Birçok hukukçu Meclis’e sunulmadan Cumhurbaşkanı kararıyla sözleşmeden çıkılmasını Anayasa’ya aykırı olduğunu belirtirken Erdoğan, bunu Cumhurbaşkanı’na uluslararası sözleşmeleri onaylama yetkisi veren 9 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 3’üncü maddesine dayandırmıştı.

Usül ve esas gerekçeleri soruldu

Erdoğan’ın fesih kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle başta CHP, barolar ve kadın örgütleri olmak üzere çok sayıda kişi ve kurum, Danıştay‘a başvurdu.

Ankara Gazetecisi’nden Alican Uludağ’ın haberine göre açılan davaya bakan Danıştay 10’uncu Daire, yürütmeyi durdurma kararından önce Cumhurbaşkanlığı’ndan savunma istedi.

Danıştay, sözleşmenin neden iptal edildiğini hem usulü hem de esas yönünden gerekçelerini sordu. Cumhurbaşkanlığı’nın göndereceği savunmanın ardından Danıştay 10. Daire, önce yürütmeyi durdurma, ardından ise iptal talebini karara bağlayacak.

You may also like

Comments

Comments are closed.