DünyaKadınManşet

Danimarka tecavüz yasalarını sıkılaştırdı: Rıza dışı her seks tecavüz olarak tanımlandı

0
Fotoğraf: Jonas Persson

Danimarka, tecavüz yasalarını sıkılaştırarak tarafların açık rızası dışındaki cinsel ilişkiyi bir tecavüz olarak tanımladı. Yasa, perşembe günü Parlamento’da kabul edildi.

Eski yasada tecavüzle suçlanan kişinin şiddet uyguladığı ve saldırıda bulunduğunun kanıtlanması gerekirken yeni yasaya göre tecavüz taraflardan birinin açık rızasının olmadığı her durumu kapsayacak.

The Guardian’da yer alan habere göre benzer bir yasa 2018 yılında İsveç‘te geçmiş ve ülkedeki tecavüz yargılamalarının yüzde 75 oranında arttığı görülmüştü.

12’nci ülke oldu

Adalet Bakanlığı‘nın rakamlarına göre Danimarka’da yılda yaklaşık 11 bin 400 kadın tecavüze uğruyor veya tecavüz girişimine maruz kalıyor. Uluslararası Af Örgütü, Danimarka’nın Avrupa’da rıza dışı cinsel ilişkiyi tecavüz olarak tanıyan 12’nci ülke olduğunu söyledi.

Af Örgütü’nde kadın hakları araştırmacısı Anna Blus, “Bu, Danimarka’daki kadınlar için harika bir gün. Çünkü modası geçmiş ve tehlikeli tecavüz yasalarını tarihin çöp kutusuna attı ve bu suç için yaygın cezasızlığı sona erdirmeye yardımcı olacak” ifadelerini kullandı.

Yasa 1 Ocak itibariyle yürürlüğe girecek.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.