EnerjiManşet

“Daha, daha, daha çok nükleer”

0

Rusya’nın St Petersburg kentindeki “Uluslararası Ekonomik Forum”a katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, temaslarının son gününde basın toplantısı düzenledi. Yıldız, Japonya’nın nükleer enerjiye döneceğinin hatırlatılması üzerine “nükleer vazgeçilmezdir” değerlendirmesinde bulundu. Enerji Bakanı, yerel kaynakları bulunmayan Japonya’nın 54, Güney Kore’nin ise 26 nükleer santrali bulunduğuna işaret ederek, “nükleerden kopmak, dışa bağımlı olmaktır” yorumunu yaptı.

Taner Yıldız’ın Fukuşima faciası hakkında söyledikleri ise oldukça dikkat çekiciydi. Yıldız, 200 bin kişinin tahliye edildiği kaza ile ilgili olarak “Biz Fukişima’nın sonuçlarını çok iyi takip etmeliyiz ve ders almalıyız. Sadece Japonya değil, bütün ülkeler takip etmek zorunda. Ancak Japonya için nükleer santralden vazgeçmek çok uç bir karardır. Nitekim Japonya Başbakanı, santrallerin tekrar devreye alınması kararını verdi. Japonya’nın kararı şunu gösterdi: Nükleer enerji vazgeçilmez bir enerji kaynağı”.

Şimdilik Rusya Federasyonu ile Akkuyu’da kurulacak nükleer santral üzerinde çalıştıklarını belirten Yıldız, ikinci nükleer santral için Çin, Güney Kore, Japonya ve Kanada ile müzakerelerin yürütüldüğünü söyledi. Yıldız, “Akkuyu’ya, Rusya ile Rozatom’la beraber yoğunlaşmamız söz konusu. Diğer santralleri, diğer ülkelerle müzakere ediyoruz” dedi.

Yıldız, özetle şunları söyledi:

Nükleer, doğalgaz bağımlılığından kurtaracak

“Kuracağımız nükleer santral ile tahminen 3.6 milyar dolarlık doğal gaz ithalatından kurtulacağız. Bununla Rusya’ya daha fazla değil, daha az bağımlı olacağız. Biz karşılıklı bağımlılığı esas alıyoruz. Çünkü stratejik işbirliğimizi dostluk üzerine kurguluyoruz.”

Akkuyu’yu 2071’de kapatmayı düşünüyoruz

“Zararlı olduğu gerekçesiyle nükleerden vazgeçtiğini söyleyen ülkeler var. Ama tarihini 2031 olarak veriyorlar. Zararlıysa neden 2031 yılına kadar bekliyorsunuz? Biz de onların hesabına göre Akkuyu’daki nükleer santrali 2071 yılında kapatmayı düşünmekteyiz”

3 bölgede 12 ünite nükleer santral planlıyoruz

Türkiye’nin 3 ana bölgesinde, toplam 12 ünite nükleer santral planladıklıyoruz.  Her bir ünite başlı başına bir santraldir. Bahsettiğim üniteler 1000-1200 megawatt civarında.  Türkiye, yaklaşık 12 bin ile 15 bin megawatt civarında bir nükleer santral yapısı oluşturmak istiyor. Dolayısıyla 12 ayrı ünite kurulacak ama bunlar üç bölgede kurulacak. 3. bölge ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor”

Petrol arama uzun soluklu bir iş

Petrol arama işi, uzun soluklu ve sabır istiyor.  Biz Karadeniz’de arıyoruz ama ne zamana kadar aramamız lazım, bilmiyoruz. Bazı jeologlar, “eğer sismikler burada petrol var diyorsa, onu ısrarla aramak lazım” diyor. 32 tane sondajla bulunmayıp, 33. de Norveç’i ihya eden bir çalışma var. Yani 32 tane kuyu vuracaksınız ve her kuyu 100-150-250 milyon dolar civarında ama inatla, ısrarla çalışmaya devamedeceksiniz. Bizim Karadeniz’deki çalışmalarımız devam ediyor. Yanına Akdeniz’i de ekledik. Ege’de çalışmayı kısa ve orta vadede düşünmüyoruz”

Dünya’daki bazı nükleer santraller kapatılmalı

Uluslararası Ekonomik Forumu’nda ‘Fukuşima Sonrası 1 Yıl’ başlıklı düzenlenen oturuma konuşmacı olarak katıldığını söyleyen Bakan Yıldız, “Genelde Türkiye’nin, dünyanın nükleer trendiyle uyumlu olduğunu tespit ettik. Dünyada 442 tane nükleer santral işletiliyor. Hatta bunların arasında yaşını doldurmuş olanlar var ki, biz bunları doğru bulmuyoruz, sayısı 26 tanedir. Bunlar üzerinde genel bir görüşme yapıldı. Nükleer güç santralleri ile ilgili olarak genel bir mutabakata varıldı.”

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.