DünyaManşet

Dağlık Karabağ’da ateşkes: Rusya bölgede barış gücü olacak

0

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Dağlık Karabağ krizine ilişkin televizyon yayınında yaptığı açıklamada “Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki ateşkesin gece saat 00.00’dan itibaren başladığını duyurdu.

Putin açıklamasında “Azerbaycan ve Ermenistan kontrol ettikleri pozisyonlarda kalacak” ifadelerini kullandı.

Ateşkes’e göre, Ermenistan’ın bölgeden çekilmesine paralel olarak Rusya bölgeye hafif silahlı 1960 asker ile 90 zırhlı personel aracı gönderecek. Rusya barış gücü beş yıllığına bölgede konuşlanacak. Tarafların 6 ay önceden itiraz etmemesi durumunda Rusya barış gücü beş yıl daha bölgede kalacak.

Anlaşmanın detayları

Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki ateşkese bağlı olarak Ermenistan’ın bölgeden çekilmesi ve Rusya’nın beş yıllığına bölgede konuşlanmasının yanında Kerbecer 15 Kasım, Ağdam 20 Kasım, Laçin ise 1 Aralık’a kadar Azerbaycan’a teslim edilecek.

Dağlık Karabağ ve çevresinde yerlerinden edilmiş siviller, BM Sığınmacılar Yüksek Komiserliği gözetiminde evlerine geri dönecekken, anlaşma kapsamında esirler karşılıklı olarak takas edilecek.

Aliyev ve Paşinyan’dan açıklama geldi

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, konuyla ilgili yaptığı açıklamada Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki Dağlık Karabağ sorununa son verildiğini, anlaşmanın “Ermenistan’ın askeri yenilgisi anlamına geldiğini” söyledi.   Aliyev, anlaşmaya göre askeri operasyonların durduğunu, Azerbaycan ve Ermenistan’ın kontrol ettikleri pozisyonlarda kalacağını da belirtti.

Öte yandan Aliyev, anlaşmanın beşinci maddesi kapsamında bölgede hem Rusya hem de Türkiye askerlerinin barış gücü görevinde bulunacağını, Türkiye’nin bu bölgenin geleceğinde rol oynayacağını söyledi. Fakat imzalanan anlaşmada Türkiye askerlerine dair bir ifade bulunmuyor.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ise bildiriyi imzalamaktan başka şansı olmadığını, alınan kararın derinlemesine analizlere ve askeri duruma ilişkin bilgi sahibi kişilerin değerlendirmeleri temelinde alındığını ifade etti.

Azerbaycan’da kutlama, Ermenistan’da protesto

Anlaşmanın ardından Azerbaycan’da kutlamalar yapılırken, Ermenistan’da ise halk protesto gösterilerine başladı. Hükümet binasının camlarını kırarak içeri giren protestocular Paşinyan ve hükümet aleyhine sloganlar attı. Bazı protestocular da Paşinyan’ın makam odasına girdi.

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Dağlık Karabağ’a konuşlanacak Rusya barış gücü birliklerinin yola çıktığı duyuruldu. Rus askeri birliklerinin tarafların anlaşmalara uyumunu izleyeceği, Dağlık Karabağ’daki temas hattı ve Laçin koridoru boyunca gözlem noktaları kurulmasının planlandığı da belirtildi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.