ManşetTürkiye

Cumhurbaşkanı Erdoğan canlı yayında konuştu: Parlamenter demokrasi mazi oldu

0

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün TRT canlı yayınına katılarak önemli açıklamalarda bulundu.

Programda son dönemde Marmara Denizi‘nde yoğun olarak görülen deniz salyası (müsilaj) hakkındaki soruları da yanıtlayan Erdoğan, “Bunu İstanbul Büyükşehir Belediyesinin eline bırakamayız” ifadelerini kullandı.

Üçüncü koronavirüs aşısını olduğunu kaydeden Erdoğan, antikorunun da 2 bin 160 olduğunu açıkladı.

‘128 madde üzerinde çalışacağız’

Yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni anayasa için 128 madde üzerinde çalışacaklarını ifade etti:

Detaya, teferruata girersem Cumhur İttifakı’ndaki ortağımıza yanlışlık yapmış olurum. Şu anda anayasa çalışmamızı yapan ekiple önce bizim heyetimiz bir oturup konuşacak, değerlendirmemizi yapacağız 128 madde üzerinde. Bu çalışmamızı yapacağız ve bu çalışmayı yaptıktan sonra çıkarılması gereken, ilave edilmesi gereken ne gibi maddeler vardır, bunları aramızda konuşacağız. ‘Tamam’ dediğimiz anda da Devlet Beye bunu şahsım ve heyetim olarak takdim edeceğiz. Biz, bu arada bu çalışmayı da Devlet Beyin bana göndermiş olduğu kendi çalışmaları ile de ayrıca mezcedeceğiz. Ve birlikte yapacağımız bu çalışma, aynı zamanda Cumhur İttifakı’nın ortak çalışması olacak.”

‘Parlamenter demokrasi mazi oldu’

Gazetecilerin, Millet İttifakı’nın da anayasa çalışmaları yaptığını hatırlatması üzerine Erdoğan, “Bunların anayasa metni hazırlığında millilik bir defa olmayacak, yerlilik o da hiç olmayacak” dedi ve sözlerine şöyle devam etti:

Bunu da zaten çalışmalar esnasında çok açık, net görmek mümkün olacak. Hatırlarsanız çözüm süreci çalışmalarını yaptığımız zaman bunların bazı uzantılarıyla da biz o çalışmalarda bir arada olduk ve bunları gördük. Nerede, nasıl hakikaten milletin derdiyle dertlenmek gibi bir adımları var veya yok bunları gördük.

Şimdi de bunlardan farklı bir şey beklemek yine mümkün değil. Biz bunların yapacağı çalışmadan rahatsız değiliz, varsın yapsınlar ama şunu söyleyeyim, bir defa parlamenter demokrasi dendiği zaman artık parlamenter demokrasi bizim için mazi oldu. Bu millet için de mazi oldu. Hiçbir istikrarı olmayan, sürekli olarak koalisyonlarla iç içe ve bundan dolayı da sürekli zararda olan dönemleri yaşadık biz.”

Erdoğan, Türkiye’nin çok partili koalisyonlardan huzur bulamadığının ve bundan netice de alamadığının söylendiğini ileri sürerek “Koalisyonlar dönemine dönmeyi milletimiz asla istemiyor. ‘Kurtulduk bundan’ diyor, ‘tekrar bizim başımızı belaya sokmayın’ diyor” açıklamasında bulundu.

‘Amerika, ‘geri kalmışız’ diyor’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehir hastanelerine ilişkin eleştirilerin hatırlatılması üzerine de şu açıklamaları yaptı:

Amerika’da bu noktada en büyük hastane Cleveland’dır. Bize yakışan nedir? Onu da geçmek. Biz onu da geçtik. Şimdi onlar buraların methini duyuyorlar, buraları gelip gezdikten sonra ‘Geri kalmışız.’ diyorlar. Çünkü biz onların hepsinin incelemesini yaptırdık ve o incelemeden sonra da bu adımları attık. Şu anda biz büyük şehirlerimizin tamamında bunu gerçekleştireceğiz inşallah, devam ediyoruz. Bu büyük şehirlerin tamamında bu hastanelerimiz olacak ki biz bütün ülkeyi kucaklamış olalım, hepsinde bu olsun.”

‘Bunlar anlamaz bu işlerden’

Türkiye’ye yatırımların güç geçtikçe arttığını ve her gün yeni açılış haberlerinin verildiğini kaydeden Erdoğan, konuyla ilgili şunları söyledi:

Diyorlar ya 128 milyar dolar nereye gitti? Yani Merkez Bankasının parasının nereye gittiği sorulur mu? Bunların hesabı kitabı yok, bunlar anlamaz bu işlerden. Ne hesaptan anlarlar ne kitaplar anlarlar. Bu kadar altyapı yatırımları, bu kadar üstyapı yatırımları, bütün bunlarla beraber bu süreç içerisinde geçirdiğimiz depremler, felaketler…”

Petrol ve doğalgaz aramalarına ilişkin açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan, cuma günü Zonguldak’taki Uzunmehmet Camisi‘nin açılışını yapacağını, petrol ve doğalgaz arama çalışmalarına ilişkin de müjde vereceğini aktardı:

Oradan da Kanuni Sondaj Gemisi’yle bağlantımızı kuracağız ve bağlantıyla beraber de bunları açıklamış olmama rağmen tekrar oradan açıklamamızı inşallah yapacağız. Filyos Limanı’nın açılışını yapacağız. Aynı gün inşallah bir yeni çok modern bir maske fabrikasının da yine açılışını aynı gün yapacağız.”

‘Devlet alacaklarından vazgeçti’

Erdoğan, koronavirüs salgını döneminde kısa çalışma ödeneği ile 3 milyon 768 bin, işsizlik ödeneği ile 1 milyon, nakdi ücret desteğiyle de 2 milyon 806 bin vatandaşa hibe ödemesi yaptıklarını anlattı.

“Merkezi yönetim bütçesinden ilaç, tıbbi malzeme, sağlık personeline ek ödeme, tarım üreticilerine sübvansiyonlu kredi desteği gibi kalemler için yaptığımız harcamalar yıl sonunda 104 milyar lirayı bulacak. Bu rakam, herhalde sıradan bir rakam değil” diyen Erdoğan, “Diyorlar ki esnafa ne verildi? 1 milyon 200 bin esnaf bu destekten yararlandı. Vergi indirimleri ile devletin 26 milyar lirayı bulan alacağından vazgeçerek iş dünyamızı ve esnafımızı destekledik” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı, bu desteklerin tutarının haziran ayı sonuna kadar 67 milyar TL’yi bulacağını söyledi:

Bu desteklerin tutarı da haziran sonu itibarıyla 67 milyar lirayı buluyor. Bunların hepsi, bu sıkıntılı dönemin sosyal destek programları. Düzenlediğimiz bütün kampanyalarla toplanan meblağı da ilave ederek 7 milyon haneye çeşitli defalar nakit yardımı gerçekleştirdik. Sadece şu ana kadar saydığım ödemelerin tutarı haziran sonu itibarıyla 181 milyar liraya ulaşacaktır.”

‘Faizleri düşürmemiz şart’

“Enflasyonu tek haneli rakama indirir mi bu büyüme devam ederse?” sorusuna Cumhurbaşkanı şöyle yanıt verdi:

O bağlantıyı direkt olarak burada bu şekilde kuramayız. Yani bu konuda ben yine aynı iddianın peşindeyim. Hatta bugün de Merkez Bankası Başkanımızla görüştüm. Yani bizim bir defa faizleri düşürmemiz şart, onun için de yani temmuz-ağustos, buraları bulacağız ki faiz düşmeye başlasın. Çünkü faiz yükünü yatırımların üzerinden kaldırırsak, maliyetlerin üzerinden kaldırırsak, ondan sonra maliyet enflasyonunu tetikleyen faiz olduğu için orada da bir rahatlama dönemine inşallah girmiş olacağız. Çünkü bütün mesele o maliyet enflasyonundan faiz yükünü kaldırmaktır.”

‘İBB’nin eline bırakamayız’

Son zamanlarda Marmara Denizi’nde görülen müsilaj yoğunluğuna ilişkin soruya da Erdoğan, bu konuda kendilerinin de yapması gereken işler olduğunu fakat İstanbul Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere özellikle denize kıyısı olan belediyelere sorumluluk düştüğünü kaydetti:

Şimdi işte bir şeye benziyor ama ne kadar benzerse benzesin, kıyısında CHP’li belediyeler olduğu için oralardaki fabrikaların atık sularını engellemiyorlar. Burada da tabii bu müsilaj çok farklı bir olay, yani bu maalesef adeta kenardan kıyıdan, orada oluşturulan bir şey değil.

Adeta suyun kendi nevi şahsından da kaynaklanan oradaki gelen atıkların kıyılara attığı bu tür şeyler de var. Şu anda Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın da burada çalışmaları devam ediyor. Üniversitelerle ortak çalışma içerisine girdiler. Yine Allah’ın izniyle bu işi çözeceğiz, bunun başka çaresi yok. Yani bunu İstanbul Büyükşehir Belediyesinin eline bırakamayız.

Antalya’ya gidiyorsun orda da var. Birçok ilimizde aynı sıkıntı var. Denize kıyısı olan her yerde var. O zaman Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız olarak biz yapacağız. Büyükşehir belediyeleri ile irtibatı geçip müşterek neler yapabiliriz onların üzerinde de duracağız. Çünkü bunların hepsi bir yerde ülkemizin sorunudur. Ülkemizin sorununa kalkıp da ‘Şu belediyenin sorunudur, bu belediyenin sorunudur.’ demeyiz. İmkanları yetmeyebilir ama devlet olarak biz varız ve biz bu işin eninde sonunda hakkından geleceğiz.”

Erdoğan, yeni belediye yönetimiyle birlikte Haliç’in kokmaya başladığını da iddia etti.

Kanal İstanbul ile ilgili açıklamalar

Kanal İstanbul Projesi‘yle ilgili de açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı, bu projenin stratejik bir yatırım da olduğunu kaydetti:

Kanal İstanbul Projesine de bağımsızlığımızın ve egemenliğimizin tesis edileceği stratejik bir yatırım olarak bakıyoruz. Haziran ayının sonunda inşallah Kanal İstanbul için ilk köprünün temellerini atıyoruz. Daha fazla bekleyemeyiz. Çünkü 6 tane köprü yapılacak Kanal İstanbul’un üzerine. Şimdi biz ilk köprünün temelini atacağız ki hızlandıralım işi, ardından 5 köprünün daha temeli atılacak.”

Erdoğan, Kanal İstanbul’un her iki tarafında 250’şer bin konutluk devasa şehirler kurulacağını da söyledi.

‘İstanbul’un her tarafı delik deşik’

Kanal İstanbul Projesi’ne kararlılıkla devam edeceklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Kanal İstanbul’a karşı yürüttüğü faaliyetler için de şu açıklamayı yaptı:

Sorsanıza bunlara, sizin karanlık da olsa bir eseriniz var mı? Şu anda bu yapılan eserler, icabında bütün bu yapılan konutlardan geri dönüşüm olmak üzere bir imkan sağlanabilir mi? Sağlanır. Belki bu müteahhitlik firmalarına veya bu ihaleye girecek olan firmalar diyecekler ki ‘Biz bu konutlardan elde edeceğimiz gelirlerle buranın yapımını üstleneceğiz.’ Çünkü biz kaynakların çeşitlendirilmesinden yanayız. Yaptığımız her işi, hani ‘yap, işlet, devret’ diyoruz ya bunun en önemli sırrı nedir biliyor musunuz? En önemli sırrı bunu yap, işlet, devret yönteminde, kaynakların çeşitlendirilmesi suretiyle gelir kaynaklarını artıracaksın, onunla da yatırım yapacaksın. Bunların kafası bu işe çalışmaz. Ya bir şey yapın, ya bir eserinizi görelim ya…

Şimdi bunu yaptığımız zaman bunlar çılgına dönecekler. Marmaray’ı yaptık, nerede gidiyor bu? Denizin altında. Neyle yaptık? İşte aynı anlayışla yaptık. Avrasya’yı yaptık, aynı anlayışla yaptık. Belli bir süre işletecekler, ondan sonra kime devredecekler? Türkiye Cumhuriyeti devletine. Ama bunların kafası basmaz, yok bunlarda böyle bir araştırma. Ben ekonomistim, kaynak üretmek nasıl olur, bunun üzerine çalışacaksın. Böyle sadece saldırmakla hakaret etmekle filan kaynak üretilmez. Bir şey yap, yol yap İstanbul’un her tarafı delik deşik.”

Hayvan Hakları Yasası’yla ilgili açıklama

AKP’li milletvekillerinin hayvan hakları yasasıyla ilgili yaptıkları çalışmanın Mecliste kanunlaşma aşamasında olduğuna işaret eden bulunan Cumhurbaşkanı, Geçen hafta AK Parti Merkez Karar Yürütme Kurulu‘nda hayvan haklarına yönelik konuyu görüştüklerini ve sürecin hızlandırılmasını istediğini söyledi.

Erdoğan, “Şu anda Tekirdağ Milletvekilimiz Mustafa Bey, komisyon başkanı da olması hasebiyle de işi süratle devam ettiriyorlar. İnşallah başaracağız.” dedi.

Ayrıca, Cumhurbaşkanı, “Bu çalışma kamuoyunda evcil hayvanlara yönelik düzenleme gibi algılanıyor ama biz bunu çok daha geniş düşünüyoruz. İnşallah bu kapsamda da bunu bitireceğiz” ifadelerini kullandı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.