Ekolojik YaşamManşet

Çukurova Ekolojik Yaşam Okulu (ÇEYO) mesaisine Mersin’de başladı

0
ÇEYO (Çukurova Ekolojik Yaşam Okulu) katılımcıları ilk saha çalışmasının ardından objektif karşısında Foto: Bediz Yılmaz

Adana ve Mersinli ekolojistlerin 11-12 Ocak 2014’de her iki ilde aynı anda gerçekleşen ve Yeşil Gazete olarak bizim de okurlarımızla paylaştığımız “Türeticiler için Ekolojik Yaşama Giriş” eğitiminin ardından oluşturdukları Çukurova Ekolojik Yaşam Okulu (ÇEYO) 15 ve 16 Şubat tarihlerinde kompost uzmanı Dr. Huriye Kara önderliğinde çalışmalarına başladı.

Ocak ayında Buğday Ekolojik Yaşama Destekleme Derneği tarafından verilen eğitimde de bir kompost atölyesi düzenleyen Mersinli Dr. Huriye Kara ile irtibatı eğitim sonrasında da kesmeyen Adana ve Mersinli ekolojistler Anadolu’nun en bereketli topraklarından filizlenecek ekolojik bir uyanışın ilk adımlarını atıyor.

ÇEYO (Çukurova Ekolojik Yaşam Okulu) katılımcıları ilk saha çalışmasının ardından objektif karşısında Foto: Bediz Yılmaz

ÇEYO (Çukurova Ekolojik Yaşam Okulu) katılımcıları ilk saha çalışmasının ardından objektif karşısında Foto: Bediz Yılmaz

Buğday tarafından düzenlenen eğitimin Adana ayağını organize eden Dr. Serdar İskit ve Mersin ayağını düzenleyen Ekolog (Ekolojik Yaşam Girişimcileri ve Gönüllüleri Derneği) Başkanı Alper Girgeç‘in önayak olduğu ÇEYO’nun ilk iki günü çok verimli geçti.

ÇEYO katılımcısı beyler kompost kutularının yataklıklarını hazırlarken koyu bir sohbete dalmış durumda

ÇEYO katılımcısı beyler kompost kutularının yataklıklarını hazırlarken koyu bir sohbete dalmış durumda

Kompost kraliçesi olarakta bilinen Dr. Huriye Kara Cumartesi günü Ekolog Derneği’nin Mersin Yenişehir’de bulunan dernek binasında teorik bir eğitim verirken Pazar günü ise Mersin Çeşmeli’deki çiftlik evinde 5 saate yayılan bir kompost atölyesi düzenledi.

ÇEYO'nun iki günlük çalışmasının ilk günü Ekolog Derneği'nin binasındaki teorik eğitim ile tamamlandı

ÇEYO’nun iki günlük çalışmasının ilk günü Ekolog Derneği’nin binasındaki teorik eğitim ile tamamlandı. Foto: Alper Girgeç

Huriye Hoca’nın talebi ile Pazar günü çiftliğe evlerinde bulunan organik atıklar ile kompost yapacakları kutularıı da beraberlerinde getiren katılımcılar gün boyu kompostu tamamlayacak solucanlar için kutuların içini hazırladılar. Dr. Huriye Kara’nın Cumartesi günü temelini anlattığı kompost yapımını Pazar günü bizzat yerinde deneyimleyerek öğrendiler.

ÇEYO’nun mesaisi bununla da sona ermiyor. Çukurova Ekolojik Yaşam Okulu uzun bir sürece yayılan zaman zarfında çalışma yapmayı planlıyor. ÇEYO’nun ilk etapta üzerinde durduğu konu beslenme. Kompost eğitimi ve atölyesinin ardından kompost kutularını evlerine götüren ÇEYO öğrencileri hey ay Dr. Huriye Kaya ile Mersin ve Adana’da buluşarak eğitimin ileriki safhaları için hazırlanmayı planlıyor. Pazar günü atölyenin sonunda yapılan yuvarlak masa toplantısında Adana’daki ikinci buluşmanın tarihi netleşti bile.

Cumartesi Teorik Ekoloji Eğitimi

Huriye Hoca (şapkalı) tüm kompost kutularının hazırlığına el verdi

Huriye Hoca (şapkalı) tüm kompost kutularının hazırlığına el verdi

Dr. Huriye Kara tarafından verilen eğitimin ilk günü Ekolog’un dernek binasında gerçekleşti. Cumartesi günü saat 10:00 – 17:00 arasında gerçekleşen eğitimde Kara, ekolojinin temel ilkelerini ve kompostun özelliklerini katılımcılar ile paylaştı. Ekosistem Çeşitliliğini aktaran Kara, sürdürülebilir olmanın elzem olduğunu aktardı. Teorik eğitimde, Ekolojide Enerji, İnsanın Besin Zincirindeki Yeri, Ekolojik Madde Döngüleri (Karbon, Azot, Fosfor), Deniz Ekosistemleri, Tatlı Su Ekosistemleri, Yönetimli Ekosistemler, Doğal Ekosistemler, Tarım Ekosistemleri, Endüstriyel-Metropolitan Ekosistemler, Sistem Dengelerinin Korunabilmesi, Ekosistem Bozulmalarının Görünen Nedenleri konularında ÇEYO katılımcılarını bilgilendiren Dr. Huriye Kara, Tarım Sistemlerinin Sürdürülebilirlik Kurallarını ise Denge ve Uyum, Akıllı Kullanıcılık, Adalet-Hakkaniyet, Biyolojik Çeşitlilik, Geleneksel Bilgi, Kendine Yetme Prensibi, İklim ve Coğrafyaya Uygunluk ve Entegre Çiftlik Yönetimi olmak üzere 8 madde halinde sıraladı.

Eğitimin öğleden sonraki kısmında kompost konusunda bilgi aktaran Dr. Huriye Kara, Kompost kullanmanın toprağı yaşatarak tarımı sürdürmenin yaşamsal ve temel taşlarından birisi olduğunu söyledi. Kompost üretiminin doğal sistemlerin kaynak tabanındaki fonksiyonelliği arttırdığını, tarımın vazgeçilmezi toprağın verimini sağladığını, kentlerin en büyük problemlerinden çöp sorununa alternatif  yarattığını sözlerine ekleyen Kara, kompostun küresel ekosistem içindeki üç ana alt sistemin denge ve verimliliğine hizmet eden mucizevi bir formül olduğunu açıkladı.

Pazar günü Kompost Atölyesi: Herkes kendi kompost kutusunu kendisi hazırlasın

Kompost hazırlıkları Huriye Hoca'nın önderliğinde tam gaz devam ediyor

Kompost hazırlıkları Huriye Hoca’nın önderliğinde tam gaz devam ediyor. Foto: Alper Girgeç

ÇEYO katılımcılarının Pazar günkü adresi ise Mersin Çeşmeli’de bulunan Huriye Hoca’nın çiftliği idi. Sabah erken saatlerde çiftlikte buluşan ÇEYO’lular yanlarında getirdikleri kompost kutularının içine yerleştirmek için organik maddelerden yatak hazırladılar, ardına bu maddeleri gübre ile karıştırıp kompost kutularının zeminine yerleştirdiler. İkinci etapta Huriye Hocanın solucanların latince ismine (Esenia) atıfla verdiği Esencanları kutularına yerleştirdiler. Son etapta ise Esencanların evinin çatısının örmek yani organik maddelerden ve gübreden oluşan tortuyu  kutulara sermek kaldı.

Hüriye Hocanın tabiri ile "ağlayan turunçgiller"den yapılan şekerleme. Tarif istedik ama sır dediler. Bu şekerleme çürümeye yüz tutmadan önce dalından düşen turunçgillerden yapılıyor

Hüriye Hocanın tabiri ile “ağlayan turunçgiller”den yapılan şekerleme. Tarif istedik ama sır dediler. Bu şekerleme çürümeye yüz tutmadan önce dalından düşen turunçgillerden yapılıyor

İş bununla bitmiş değil aksine yeni başlamış durumda. Bundan sonra her katılımcı kendi kompost kutusunu kendisi düzenlemek durumunda. Katılımcıların şimdiki görevi Huriye Hoca’nın eğitim boyunca verdiği ipuçlarının da yardımı ile hem kendi organik çöplerini ekosisteme dahil etme, hem esencan diye adlandırılan solucanlarının kompost kutularının içinde rahat çalışabilmesini sağlama hem de humuslu toprağı elde ettikten sonra o verimli toprağı kullanarak tarım yapabilmek.

ÇEYO’nun serüvenini Yeşil Gazete olarak yakından takip ederek sizlerle paylaşacağımızdan kuşkunuz olmasın.

 

Fotoğraflar: Bediz YılmazAlper Girgeç, Alper Tolga Akkuş

Haber: Alper Tolga Akkuş

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.