Ekolojik YaşamManşet

Adana, ikinci eğitim için ÇEYO (Çukurova Ekolojik Yaşam Okulu) öğrencilerini ağırladı

0
ÇEYO'da eğitimleri kompost uzmanı Dr. Huriye Kara veriyor

Buğday Derneği’nin 11-12 Ocak tarihlerinde Adana ve Mersin’de düzenlediği “Türeticiler için Ekolojik Yaşama Giriş” eğitiminden sonra eğitime katılan Adana ve Mersinli ekolojistler tarafından kurulan ve ilk eğitimini 15-16 Şubat’da Mersin’de gerçekleştiren Çukurova Ekolojik Yaşam Okulu (ÇEYO), “Bitki Çoğaltma” başlıklı ikinci eğitim için 16 Mart’da Adana’ya misafir oldu.

Kompost Uzmanı Dr. Huriye Kara tarafından verilen eğitimlerin ilkinde solucan kompostu hakkında bilgi alan öğrenciler, Mersin Çeşmeli’de Huriye Hoca’nın çiftliğinde gerçekleşen eğitimde yanlarında getirdikleri kutular ile solucan kompostu yatakları hazırlamış, evlerinde bulunan organik atıklar ile solucanların nasıl besleneceğine dair bilgiler edinerek hem evdeki atık döngüsünü ekolojik bir temele oturtmak hem de verimli toprağı elde etmek konusunu öğrenmiş olarak eğitimden ayrılmışlardı. Adana’da gerçekleşen ikinci eğitimde ise konu “bitki çoğaltma” olarak belirlendi.

ÇEYO, Adana'da ikinci eğitim için Sema-Serdar İskit'in evine misafir oldu

ÇEYO, Adana’da ikinci eğitim için Sema-Serdar İskit’in evine misafir oldu

Huriye Hoca’nın Yeşil Gazete’ye aktardığına göre ikinci eğitim günü aktarılacak konular şu şekilde sıralandı;

* Temel kompostumuz ne alemde? İlk eğitimde hazırlanan solucan kompostları ile sorun yaşayan öğrenciler var mı?

* İkinci günün ana teması ise, “Çoğaltma”; tohumla çoğaltma, yumru ile çoğaltma, fide ile çoğaltma, çelik ile çoğaltma, soğan ile çoğaltma, dip sürgünlerinden ayırarak çoğaltma

Huriye Kara, ÇEYO eğitimlerinde ana hedefin ise solucan kompostu yapmak ve sonuçta birer  bitki besleme, bitki koruma ajanı haline gelmek olduğunu aktardı.

Saksılardaki Toprak Karıştırılıyor ve Bitki Çoğaltma

ÇEYO'da eğitimleri kompost uzmanı Dr. Huriye Kara veriyor

ÇEYO’da eğitimleri kompost uzmanı Dr. Huriye Kara veriyor

İkinci eğitim öncesi öğrencilerden yanlarında ikamet ettikleri bölgeden elde edecekleri toprak ile doldurulmuş saksı getirmelerini isteyen Huriye Hoca eğitime saksılardaki toprakları inceleyerek başladı. Hepsi başka bir yerden gelen toprağı dikkatle inceledikten sonra kimi kusrular tespit edip tüm saksılardaki toprakları bir yerde toplayıp birbirlerine iyice karıştırıldıktan sonra tekrar saksılara alınmasını istedi.

Saksılardaki topraklar birbirine karıldıktan sonra tekrar saksılara alındı

Saksılardaki topraklar birbirine karıldıktan sonra tekrar saksılara alındı

Toprağı incelerken, eğitimin gerçekleştiği evin bahçesindeki bitkileri kontrol ederken ÇEYO öğrencilerine sürekli bilgiler aktaran Kara, solucan kompostunun yaklaşık 2 aylık zaman zarfında tamamlandığını, kutu dolmadan kompost toprağına elle müdahale edilmemesi gerektiğini, kompost kutusundaki en ufak bir sarsıntının dahi solucanlar için çok şiddetli bir deprem hissi uyandıracağını söyledi. Kompostun tamamlandığını ise kutunun yanlarında otlanmalar başladığında anlayabileceğimizi ifade eden Huriye Kara, bu sürecin ardından makro canlıların da yavaş yavaş kutuda görünmeye başlayacağını belirtti.

Huriye Hoca, Çukuroava Ekolojik Yaşam Okulu katılımcılarına çelik ile bitki çoğaltma konusunu aktarıyor

Huriye Hoca, Çukuroava Ekolojik Yaşam Okulu katılımcılarına çelik ile bitki çoğaltma konusunu aktarıyor

Eğitimin ana teması olarak belirlenen Bitki Çoğaltma konusunu bahçedeki bitkilerin yanında anlatan kompost uzmanı Huriye Kara, öğrencilerin yanlarında getirdiği saksılara tohumdan çoğaltılan roka, tere, maydonoz; çelikten çoğaltılan biberiye, lavanta; fideden çoğaltılan domates, biber ve yumrudan çoğaltılan soğan ekti ve tüm bu bitkilerin gelişimi hakkında öğrencilere bilgi aktardı.

Günün Sürprizi: 10 yaşında mantar uzmanı Kerem Akkaya

Eğtimin öğleden sonraki bölümünde öğrencileri bir sürpriz bekliyordu. ÇEYO öğrencilerinden Emre Karakoç‘un İstanbul’da bir süredir çalışmalarını devam ettiren ve mantar üzerine yoğunlaşan ekoloji grubundan Fatih Akkaya ve 10 yaşındaki oğlu Kerem Akkaya.

ÇEYO'yu sadece Yeşil Gazete takip ediyor. Dr. Huriye Kara ve eğitime katılıp mantarlar hakkında bilgi veren Fatih Akkaya ile birlikteyiz

ÇEYO’yu sadece Yeşil Gazete takip ediyor. Dr. Huriye Kara ve eğitime katılıp mantarlar hakkında bilgi veren Fatih Akkaya ile birlikteyiz

Türkiye’nin Mantarları” kitabının yazarı Jilber Barutçuyan‘ın önayak olduğu mantarla ilgilenmeya başlayan grubun bir süredir İstanbul Belgrat ormanlarında mantar toplama ve sonrasında o mantarlar üzerinden “Mantar Dostları” adı ile eğitimler gerçekleştirdiğini belirten Fatih Akkaya, kendisinin Adana’ya taşındığını ve ÇEYO ile tanışmasının çok güzel bir tesadüf olduğunu sözlerine ekledi.

Jilber Barutçuyan’ı da en yakın zamanda Adana’ya davet ederek ÇEYO ile buluşturmayı planladığını da aktaran Fatih Akkaya’nın oğlu Kerem ise kelimenin tam manası ile bir mantar tutkunu.

Sözlerine, o gördüğümüz şapkalı şekil mantarın kendisi değil asıl mantar yerin altında diyerek başlayan Kerem Akkaya, Yeşil Gazete okurları için asıl mantarın şemasını da çizdi, “Ama bu değil sadece, aklınıza gelebilecek her şekilde olabilir” notunu da ekleyerek.

Büyüdüğünde mikolog (mantar bilimi ile uğraşan bilim insanı) olmak isteyen Kerem Akkaya'dan mantarlar hakkında bilgi de aldık

Büyüdüğünde mikolog (mantar bilimi ile uğraşan bilim insanı) olmak isteyen Kerem Akkaya’dan mantarlar hakkında bilgi de aldık.

Canlıları; hayvanlar, bitkiler ve mantarlar olmak üzere üçe ayıran Kerem, itirazımız üzerine savını şu şekilde destekledi, “Mantarlar diğer canlılar gibi karbondioksit alıp oksijen vermezler. Ayrıca orman dediğimiz yapının temel taşıdır mantarlar. Mantar olmaz ise orman da olmaz”. Mantar bilimi mikoloji hakkında da bizi aydınlatan Kerem’den daha sonraki eğitimlerde ayrıntılı bilgi sözü da aldık.

Üçüncü ÇEYO eğitiminde “Ot Şenliği” ve “41 kere maşallah çorbası”

Çukurova Ekolojik Yaşam Okulu’nun artık bir geleneği haline gelen gün sonunda kollektif olarak diğer eğitimin tarihi ve yeri de belirlendi. Tüm katılımcıların ajandasına uymaya dikkat edilerek Nisan ayının tüm haftasonları tartışıldı ve üçüncü eğitimin 6 Nisan’da Mersin Çeşmeli’de bulunan Huriye Kara’nın çiftliğinde yapılması karara bağlandı.

6 Nisan’da eğitimin yanısıra Ot Şenliği de var. 41 çeşit ottan 41 kere maşallah döğmeli yoğurtlu çorbasının da kaynatılacağı Ot Şenliği; ÇEYO’ya dahil olmayanlara da açık.

Huriye Hoca’dan aldığımız bilgiye göre 41 kere maşallah çorbası Akdeniz ekosistemi içinde yer alan bahçe, bostan, orman, kumul ve dere kenarlarında yetişen tüm yenilebilir otların içlerine tıbbi aromatiklerin de katılması sureti ile hazırlanıyor.

ÇEYO ile ilgili ayrıntı bilgi edinmek isteyen okurlarımız Mersin için Ekolog Derneği’nden Alper Girgeç ile (Tel: 0.532.543 57 33) ; Adana için ise Dr. Serdar İskit ile (Tel: 0.533.684 80 89)  bağlantıya geçebilirler.

 

Fotoğraflar: Sema İskit, Alper Girgeç, Alper Tolga Akkuş

Haber: Alper Tolga Akkuş

 

(Yeşil Gazete)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.