YerelDoğa MücadelesiManşet

‘Çukurbağ Yarımadası’nın imara açılması için yangına ihtiyaç yok’

0

Antalya Kaş‘a bağlı Çukurbağ Yarımadası’nda Mayıs ayında yanan ormanlık alanın imara açıldığına yönelik sosyal medyada ve basında yer bulan iddialar üzerine Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği yazılı bir açıklama yayınladı.

Meydana gelen yangın ardından çıkan haberlerin yarımadada otel yapmak için yangın çıkarmaya gerek olmadığı gerçeğini gölgelediğini belirten açıklamada “Asıl yangın Çukurbağ Yarımadası’nda rant elde etmek için yapılmış imar planlarıdır” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada 3’üncü derece Doğal Sit Alanı olan Çukurbağ Yarımadası’nın statüsünün ’sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanları’’ olarak değiştirildiği ve turizm gerekçesiyle imara ve konuta açılmasının önünün açıldığı belirtildi.

‘Birçok yer imar tehdidiyle karşı karşıya’

Çukurbağ Yarımadası’nın imara açılma hikayesinin 40 yıllık geçmişi olduğu belirtilen açıklamada bölgedeki yanan arazi dışındaki birçok yerin de imarlaşma tehdidiyle karşı karşıya olduğuna vurgu yapıldı.

Yanan zeytinlik arazinin Ankara Gazeteciler Cemiyeti’ne ait olduğu ortaya çıkmıştı. Cemiyet yaptığı açıklamada arazinin kendilerine ait olduğunu ve imara açılmasının mümkün olmadığını, cemiyetin de arazinin imara açılmasına asla izin vermeyeceğini ve bölgeyi yeniden ağaçlandıracağını belirtmişti.

Dernek, cemiyetin bunun dışında 110 dönümlük daha arsası olduğunu de imara açılması için revizyon imar planı yaptırdığını ve Tabiat Varlıkları Koruma Kuruluna müracaat ettiğini söyleyerek bu planlardan da vazgeçmesi gerektiğini söyledi.

Erdoğan’ın iş ortağına devredildi

Açıklamada, Çukurbağ Yarımadası’nda imara açılmak istenen 119 bin metrekarelik başka bir alanın da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eski iş ortağına devredildiği belirtildi.

Kaş ilçe merkezi ile İnceboğaz Plajı arasında yer alan zeytinlik vasfındaki arazi, 2007 yılında aralarında Cihan Kamer’in de yer aldığı Erdoğan’a yakın iş insanları tarafından satın alınmış, daha sonra ise imara açılması için çalışmalar başlatılmıştı.

2011’de eski Futbol Federasyonu Başkanı Hasan Doğan’ın oğlu Selim Doğan’ın üzerine kaydedilen 30 milyon Euroluk arazi, 5 Şubat 2016’da ise Erdoğan’ın eski iş ortağı Ergun Bodur’un şirketi olan Kösdağ Ambalaj’a devredildi.

İmar planına karşı dava açtıklarını belirten dernek “Eğer plan geçerse bir gecede sahiplerine milyonlarca lira kazandıracak bu araziler Türk siyaseti içindeki ahlak açmazını tekrar gözler önüne seriyor” dedi.

‘Planlar ancak yurttaş baskısıyla iptal edilebiliyor’

Planların ancak yurttaş baskısı sayesinde iptal ettirilebildiğinin belirtildiği açıklamada hukuki süreçler ile ilgili şu bilgiler paylaşıldı:

  • 2015 yılında Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından Kaş Merkez 1/25.000 Nazım İmar Planı yapıldı; Yarımada da bunun içindeydi. Buna karşı Derneğimiz ve 30 yurttaş tarafından açılan dava ile planlar iptal edildi.
  • 2015 yılında açılan davanın mahkeme süreci devam ederken, itirazlara istinaden aynı plan üzerinde ufak değişiklikler yapılarak 2015’te yeniden askıya çıkarıldı. İkinci 1/25.000’lik plana karşı yine Derneğimiz, Doğal Hayatı Koruma Vakfı, Antalya Mimarlar Odası ve yurttaşlar mahkemeye başvurdu. Mahkeme bilirkişi raporu sonrasında bu plan için yürütmeyi durdurma kararı vermiştir.
  • Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi doğrultusunda Çevre Şehircilik Bakanlığının 25 Eylül 2019 tarihinde askıya çıkarılan yeni Çukurbağ Yarımadası ve Limanağzı 1/25.000 Nazım İmar Planı’na karşı aynı yıl Derneğimiz, Doğal Hayatı Koruma Vakfı, Antalya Mimarlar Odası ve yurttaşlar dava açmıştır. Bu mahkeme ile ilgili BİLİRKİŞİ KEŞFİ beklenmektedir.
  • Yarımada ve Limanağzı için mahkeme devam ederken 9 Haziran 2020’de Çevre Şehircilik Bakanlığı kendi imar planında düzenleme yaparak yeni bir “REVİZYON İMAR PLANI” askıya çıkarılmıştır. Askı süresi içinde yurttaşlar itiraz etmişlerdir. İtiraz sonuçlarına göre hareket edilecektir.

Benzer yapılaşma faaliyetlerinin birçok yerde süregeldiği belirtilen açıklama “Tüm yetkilileri ve Kaş halkını Bodrum, Kuşadası, Marmaris örneklerinden dersler çıkartarak, bu nadide alanı korumaya, doğru projeler ve imar planlarıyla dünyanın sayılı turizm noktalarından bir olabilecek bu eşsiz ilçeye sahip çıkmaya davet ediyor, saygılarımızı sunuyoruz” ifadeleriyle sona erdi.

More in Yerel

You may also like

Comments

Comments are closed.