YerelDoğa MücadelesiEkolojiManşet

Cudi’deki yangın için yardım isteyen vatandaşlara yanıt: Bizi meşgul etmeyin

0
Fotoğraf: MA

Cudi Dağı eteklerinde yer alan Şırnak merkeze bağlı Cevizdüzü (Cifane), Anılmış (Gündikê Remo) ve Üçkiraz (Nêvava) köylerinde çıkan yangınlar ve yetkililerin müdahale taleplerine sessiz kalması bir kez daha bölgedekilerin tepkisine yol açtı.

Mezopotamya Ajansı’nın aktardığına göre Cifanê köyü sakinlerinden Kudret Kazan, en son çıkan yangının 4 gün aralıksız devam ettiğini, yardım çağrılarına ise yanıt verilmediğini belirtti.

‘Az daha biz de yanıyorduk’

Bir gün boyunca yangını söndürmek için çaba harcadıklarını paylaşan Kazan, “Söndürme çalışmalarında az kala biz de yanıyorduk. Çünkü yangın ilerliyordu ve elimizde yangını söndürebileceğimiz bir şey yoktu. Yangının çıktığı yerde su yoktu. Yangını toprakla söndürmeye çalıştık” dedi.

Bu süreçte karakolu, itfaiyeyi ve belediyeyi aradıklarını belirten Kazan “‘Bizi meşgul etmeyin’ deyip, telefonları yüzümüze kapattılar. Aslında yangını kimin çıkarttığını biliyoruz. Onlar da kendilerini çok iyi biliyor. Bir taraftan ağaçlarımız korucular tarafından kesiliyor diğer taraftan askerler tarafından ağaçlarımız yakılıyor” ifadelerini kullandı.

‘Korucular tarafından yüzlerce ağaç kesildi’

Kazan’ın aktardığına göre Cudi Dağı bölgesinde yüzlerce ağaç kesildi. Halen devam eden ağaç kıyımından elde edilen odunlar ise, çevre kentlere götürülerek satılıyor.

Bölgenin “nefessiz” bırakılmak istendiğine dikkati çeken Kazan, “Hangi vicdanla ağaçları kesiyorsunuz ve yakıyorsunuz” diye sordu. “Onların da bir canı var” diyen Kazan, şöyle devam etti:

İnsan ağacı kesmez, yakmaz. Bu insanlığa sığmaz. Bir ağaç yakılması ve kesilmesi bizi ölüme yakınlaştırır. 3 aya yakındır Cudi yanıyor. Cudi’nin çığlığını kim duyuyor? Sizlerin sessizliği doğa katliamına neden oluyor.

‘Hayvanlarımızı otlatamıyoruz’

Köy sakinlerinden Gurbet Birlik ise, son çıkan yangına, “hayatımda gördüğüm en büyük yangın” şeklinde değindi. Yardım çağrılarının karşılıksız kaldığını söyleyen Birlik, “Kısıtlı imkanlarla yangını söndürdük. Eğer yetkililer yardımcı olsaydı bu yangın bu kadar büyümez ve bu kadar tahribata neden olmazdı” dedi.

Yangının yanı sıra ağaçların da kesildiğini belirten Birlik, “Hayvanlarımızı otlattığımız her yer yandı. Hayvanlarımızı otlatamıyoruz. Günde 50’ye yakın araçla kesilmiş ağaç alıp götürüyorlar. Bizim geçimimize engel oluyorlar. Vicdan sahibi olan bu doğa katliamına sessiz kalmaz” şeklinde konuştu.

‘Yangınlara seyirci kalınıyor’

Sabriye Sayar da yaşananlara tepki göstererek, “Doğayı kuruttular. Bütün ağaçlarımız yakıldı, kül oldu” dedi. “Bu dağlara bakıp, yakılmış ağaçları gördükçe içimiz yanıyor” diyen Sayar, şunları söyledi:

Yanan ağaçlar değil, ciğerlerimizdir. Bir can yanarken ona müdahale etmemek en büyük vicdansızlıktır. Bu ne ahlakidir ne de vicdanidir. Eğer bugün bir bardak su içiyorsak bu ağaçlar ve dağlar sayesindedir. Herkes sessizliğini koruyor. Bu yangınlara seyirci kalıyor. Bizler keçilerimizi sağamıyoruz. Çünkü otlatamıyoruz, her yeri yaktılar.

Özel operasyon bölgesi ilan edildi

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) 14 Temmuz’dan beri Cudi Dağı’nda PKK’ye karşı başlattığı Yıldırım-1 Cudi operasyonunun hala devam ettiğini belirtiliyor.

Şırnak Valiliği, Silopi ilçesinde yürütülen operasyonlar dolayısıyla Cudi Dağı’nda bir bölgenin 15-30 Ağustos tarihleri arasında “geçici özel güvenlik bölgesi” ilan edildiğini açıklamıştı.

Meclis’te soru önergesi

Cudi dağında yaz ayı boyunca yürütülen operasyonlar sonucunda çıkan yangınlara müdahale edilmemesi daha önce Milletvekili Hüseyin Kaçmaz tarafından meclis gündemine taşınmıştı.

Kaçmaz, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye yönelttiği soru önergesinde yangınların sorumlularının neden tespit edilmediğini ve birçok bölgede kullanılan yangın söndürme helikopterlerinin neden Cudi’de kullanılmadığını sormuştu.

More in Yerel

You may also like

Comments

Comments are closed.