YerelEkolojiManşet

Devletin unuttuğu coğrafya: Cudi Dağı’nda çıkan yangın dört gün boyunca söndürülemedi

0

Cudi Dağı’nın eteklerinde bulunan Şırnak merkeze bağlı Cevizdüzü (Cifane), Anılmış (Gündikê Remo) ve Üçkiraz (Nêvava) köylerinde dört gün önce başlayan arazi yangını devam ediyor.

Mezopotamya Ajansı’nın aktardığına göre 28 Ağustos Cuma günü başlayan yangına ilgili kurumlar müdahale etmezken çevre köylerde bulunan vatandaşlar kendi imkanlarıyla söndürmeye çalıştı.

‘Çabalarımız yetersiz kalıyor’

Yangını söndürmedeki çabalarının yetersiz kaldığını belirten yurttaşlardan biri “Yangına müdahale ediyoruz ama çabalarımız yetersiz. Elimizde itfaiye ve su yok, altı kişiyiz ve elimizden bu kadar geliyor. Yangını söndürüyoruz ama yangın kendiliğinde bir daha başlıyor. Bütün dünya görsün. Hiç kimse ilgilenmiyor. Cudi Dağı cayır cayır yanıyor” ifadelerini kullandı.

Şırnak milletvekilinden tepki

Yaşananlara tepki gösteren Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz da tepki gösterdi.

Kaçmaz Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Bu iktidarın düşmanlığı sadece Kürt halkı ile sınırlı değil, Kürdün coğrafyasına, dağına, taşına, ağacına, börtü böceğe’de  düşmandır. Uzaktan görülen sadece duman değildir. Asıl görülen; yanan canlılar, yanan ağaçlar ve katledilen doğadır” ifadelerini kullandı.

Şırnak Valiliği: Yol yok

Öte yandan Rûdaw’ın aktardığına göre Şırnak Valiliği’nden yapılan açıklamada, yangının haber alınmasının ardından bölgeye ekiplerin sevk edildiği ancak belirli bölgelere erişemedikleri belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

İlimiz merkeze bağlı Cevizdüzü köyü Zinyafira Tepe mevkisinde 5 noktada 28 Ağustos saat 07.00 sıralarında henüz tespit edilemeyen bir nedenle yangın meydana gelmiş, bahse konu yangın haberinin alınmasına müteakip Şırnak Orman İşletme Müdürlüğümüz tarafından 1 arazöz, 2 ilk müdahale aracı, 2 pikap, 4 teknik eleman olmak üzere toplam 22 personel ve kolluk kuvvetlerinin katılımlarıyla yaklaşık 55 kişiden oluşturulan ekiple yangın alanına derhal intikal edilmiştir.

Cudi Dağı üzerinde bulunan Cevizdüzü köyü etrafı söndürülmüş, ancak yangının uç kısmına yol ağı olmamasından çıkılamamıştır. Bahse konu yangının örtü yangını olarak tabir edilen boyutta olduğu tespit edilmiş olup söndürülmesi için ilgili kurumlarımızın bütün imkanları seferber edilerek gerekli çalışmalar yürütülmektedir.

Özel operasyon bölgesi ilan edildi

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) 14 Temmuz’dan beri Cudi Dağı’nda PKK’ye karşı başlattığı Yıldırım-1 Cudi operasyonunun hala devam ettiğini belirtiliyor.

Şırnak Valiliği, Silopi ilçesinde yürütülen operasyonlar dolayısıyla Cudi Dağı’nda bir bölgenin 15-30 Ağustos tarihleri arasında “geçici özel güvenlik bölgesi” ilan edildiğini açıklamıştı.

Meclis’te soru önergesi

Cudi dağında yaz ayı boyunca yürütülen operasyonlar sonucunda çıkan yangınlara müdahale edilmemesi daha önce Milletvekili Hüseyin Kaçmaz tarafından meclis gündemine taşınmıştı.

Kaçmaz, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye yönelttiği soru önergesinde yangınların sorumlularının neden tespit edilmediğini ve birçok bölgede kullanılan yangın söndürme helikopterlerinin neden Cudi’de kullanılmadığını sormuştu.

More in Yerel

You may also like

Comments

Comments are closed.