DünyaManşet

Cortez ve Thunberg’den Facebook uyarısı: Nefret söylemi ve güvenilirlik sorunu endişe veriyor

0

Platformda kendisiyle ilgili yalanlar, komplo teorileri, nefret ve ölüm tehditleri olduğunu söyleyen iklim aktivisti Greta Thunberg, Facebook’un bu konuda sorumluluk almamasını eleştirdi.

Facebook‘un CEO’su Mark Zuckerberg ile ABD Demokrat Kongre üyesi Alexandria Ocasio-Cortez arasında geçen tartışmaları Facebook hesabı üzerinden paylaşan Greta Thunberg, “Facebook kullanmaya devam edip etmemesi gerektiğini sorguladığını” söyledi. Geçtiğimiz Çarşamba günü  Zuckerberg Kongre üyeleri tarafından ileride sosyal medya şirketi tarafından kullanılması planlanan dijital para birimi Libra ile ödeme yapmanın ne kadar güvenli olduğu konusunda sorguya çekilmişti.

Kongre Üyesi Ocasio-Cortez ise Cambridge Analytica isimli şirketin Facebook’ta 50 milyon kullanıcı profiline ait verileri usulsüz kullanıldığı skandalı hatırlatmış ve “demokrasimizle ilgili geçmişteki davranışlarınızı incelememiz gerekiyor” demişti.

Greta’dan Ocasio-Cortez’e destek 

Zuckerberg ile Ocasio-Cortez arasında geçen tartışmayı Facebook hesabı üzerinden paylaşan Greta Thunberg, “Diğerleri gibi ben de Facebook kullanmaya devam edip etmemem gerektiğini sorguluyorum” dedi. Thunberg, açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:

“Nefret dolu konuşmaya izin vermek, gerçeği kontrol etmemek ve elbette demokrasiye müdahale sorunları… çok üzücü olan şeyler arasında. Benimle ilgili sürekli yalanlar ve komplo teorileri ve elbette diğerlerinden sayısız olanları nefret, ölüm tehditleri ve nihayetinde şiddete neden oluyor. Facebook istese bu kolayca durdurulabilir. Sorumluluk alma eksikliğini çok rahatsız edici buluyorum. Ancak, eğer itiraz edilirse ve bizden yeteri kadar kişi değişiklik talep ederse, o zaman değişimin geleceğinden eminim.”

Türkiye’de de durum benzer 

İsveçli 16 yaşındaki iklim aktivisti,  Türkiye’yi Birleşmiş Milletler‘e şikayet etmesinin ardından Türkiye’de de özellikle sosyal medya üzerinden ABD, Çin ve Hindistan dururken şikayet edilen ülkeler arasında Türkiye’nin yer alması sebebiyle eleştirilmişti. Bu ülkelerin yer almamasının sebebinin Birleşmiş Milletler’in çocuklara bireysel başvuru hakkı sağladığı ek protokolü imzalamaları olduğu söylenmesine rağmen eleştiriler bir süre devam etmişti.

Son olarak da Thunberg’in Rojova’da iklim grevine çıkan öğrencileri paylaşması üzerine “PKK destekçiliği” ile suçlanarak sosyal medya üzerinden hakaretlere ve ağır eleştirilere uğramıştı. Bu suçlamalar sonucunda Türkiye’de Vatan Partisi üyeleri Thunberg’in duvar resminin üzerini Eren Bülbül pankartıyla kapatmıştı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.