Dün Çorlu’da meydana gelen tren faciası Türkiye’nin gündemine oturdu.
Uzunköprü- Halkalı seferini yapan, içinde 362 yolcu ve 6 personel bulunan yolcu treni dün saat 17.20’de Tekirdağ’ın Çorlu ilçesi Sarılar Mahallesi’nde devrildi.
https://www.youtube.com/watch?v=fk183JOb0SE
Metrelerce sürüklenen yolcu treninde Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasına göre 24 kişi hayatını kaybetti.
318 kişi hastaneye getirildi, 194’ü ayakta tedavi gördükten sonra taburcu edildi. Halen 124 hastanın müşahede ve tedavi altında bulunduğu belirtildi.
Yaralıların tedavilerine Tekirdağ il merkezi ile Çorlu, Muratlı, Çerkezköy ve Kapaklı ilçe hastanelerinde devam ediliyor.
Kazada hayatını kaybedenlerin isim listesini Uzunköprü Belediyesi resmi Twitter hesabından yayınladı.
Yaşamını yitiren 24 kişinin isimleri şöyle:
Ersen Gül, Serhat Şahin, Melek Tuna, Ayşe Başaran, Ergün Kerpiç, Hakan Sel, Oğuz Arda Sel, Özge Nur Dikmen, Gülce Dikmen, Sena Köse, İrfan Kurt, Mavinur Tiflizden, Bahar Koçman, Yağmur Laçin, Özcan Cesur, Derya Kurtuluş, Beren Kurtuluş, Emel Duman, Bihter Bilgin, Ömer Alperen Can, Seyfi Bebil, Zübeyde Seven, Gani Kartal ve Rubize Kartal.
Ulaştırma Bakanlığı bir kriz masası kurdu. Kızılay ise, yararlılar için kan ihtiyacının kalmadığını açıkladı.
Aydınlatılan kaza bölgesinde kaza kırım ekipleri vagonların kaldırılması için çalışmalarını sürdürüyor.
Kazaya ilişkin adli ve idari soruşturma başlatıldı.
RTÜK’ün, başbakanlık yazısı ile Çorlu’da meydana gelen tren kazasıyla ilgili dün uygulanan geçici yayın yasağı bu sabah 06.40 itibariyle kaldırıldı.
Balabanlı-Çorlu arası 162’nci kilometrede meydana gelen kazaya ilişkin Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan bu sabah saat 07.00’da ortak basın toplantısı düzenledi.
“Yağışın tren raylarıyla menfez arasındaki malzemeyi götürmesi boşluk oluşturmuş”
Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, aşırı yağış nedeniyle menfez altında toprak kayması sonucu meydana gelen kazanın ardından sürdürülen arama ve kurtarma çalışmalarının bu sabah saat 06.00 itibari ile sonlandırıldığını bildirdi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan “14:20 ile 15:10 arası yaklaşık 50 dakikalık süreçte metrekareye 32 kg yağmur düşmüş, bu da oradaki menfezde olağanüstü bir şişmeye neden olmuş, yağmurun raylar ile menfez arasındaki malzemeyi götürmesi sonucu boşluk oluşturmuştur. Bu boşluğun makinistler tarafından görülme şansı yok, lokomotif geçtikten sonra fark edildi” dedi.
Eksiklikler varsa bunların ortaya çıkarılacağını ifade eden Arslan, şunları kaydetti:
“Elbetteki eksiklik varsa ortaya çıkacaktır ancak şunu ifade etmeliyim bu tip projelerde belli yıllara sari yapılan teknik kontroller, geometrik kontrolleri var. En son yılda bir kez yapılması gereken kontroller nisan ayında, yakın bir zamanda yapılmış. Yol boyunca tren teşkil elemanlarımız ve şeflerimiz kontrollerini yapar ilgili mercilere bildirir. 8 Temmuz’da 10.40 itibarıyla 07.00 trenimiz bu yolu kullanmıştır ancak daha sonra 14.20 ile 15.10 arası metrekareye saatte 32 kilogram yağmur düşmüş, bu da oradaki menfezde olağanüstü şişmeye, zira zemin sürekli aldığı yağış nedeniyle suya doygunluk nedeniyle olağanüstü şişkinlik olmuş. Tren raylarıyla menfez arasındaki malzemeyi götürmesi sonucu boşluk oluşturmuş, tren raydan geçtiği sırada zira raylar, traversler normal yoldaki gibi gözükmüş, makinistler tarafından görülme şansı yok. Lokomotif hattan geçtikten sonra oradaki boşluk anlaşılmış, lokomotif ve birinci vagon yoldan çıkmadan devam etmiş, birinci vagon dray etmiş yani yoldan çıkmış ancak mevcut pozisyonunu korumuş, diğer vagonlar menfezi geçmekle yan yatmışlardır.” Bakan Arslan, yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet, ailelerine sabır, yaralılara da şifa diledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan bir mesaj yayınladı:
“Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde bu akşam meydana gelen tren kazası, milletçe hepimizi derinden üzmüştür. Kazanın hemen ardından, devletimiz ilgili tüm birimlerini ve tüm imkanlarını seferber etmiştir. Yolcu trenindeki bazı vagonların raydan çıkması neticesinde meydana gelen kaza, her boyutuyla soruşturulmaktadır. Elim kazada hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı, yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum.”
“Yol bekçileri olsaydı böyle bir kaza yaşanmazdı”
Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Genel Başkanı Hasan Bektaş, yol kontrolü yapan personelin olması durumunda kazanın yaşanmayabileceğini söyledi.
Bektaş, “Demiryollarıyla ilgili ‘yol bekçisi’ dediğimiz, günlük rutin yaya olarak yol kontrolünü yapan arkadaşlarımız vardı. Yol bekçileri yaklaşık 5 yıl önce kaldırıldı. Dolayısıyla şu anda yol kontrolü yapılmıyor” dedi.
“Kamu kurumlarında birçok personelde eksiltmeye gidildi” diyen Bektaş, “İş kâra döküldü, emniyet tedbirleri maliyetli olduğu için kaldırıldı. Kısa zaman önce büyük bir bakımdan geçmiş bir bölge orası ama ne yazık ki bu olay yaşandı. Yol bekçileri olsaydı böyle bir kaza olmazdı muhtemelen” şeklinde konuştu.
“Doğa faciası ya da bu işin fıtratında var diyecekler”
Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan’ın kazanın hava muhalefeti nedeniyle meydana geldiği şeklindeki açıklamasını eleştiren BTS Genel Başkanı Hasan Bektaş, “Ya doğa faciası ya da bu işin fıtratında var diyecekler ama bunlara karşı önlem almak gerekiyor. Meteoroloji hava koşullarıyla ilgili bilgi veriyor. Burası yağış alan bir bölge. Daha önce de kar ve kötü hava şartları dolayısıyla kapanan bir yol ve bakımı yakın bir zamanda yapılmıştı. Ancak önlem alınabilirdi” dedi.
Seçimden 3 gün önce iptal edilen ihale
Olay yerinden fotoğraf ve video paylaşımları altyapıya ilişkin bakım ve denetim ihmallerini tartışmaya açtı. Kazanın aşırı yağmur nedeniyle rayların altındaki toprağın boşalması olduğu iddia edilmişti. Ancak tren faciasına ilişkin çok ciddi bir skandal gündeme geldi.
Kazanın meydana geldiği İstanbul Halkalı- Tekirdağ Muratlı arasındaki tren yolunun bakımı için Devlet Demir Yolları 11 Haziran tarihinde ilan vererek, 6 Temmuz’da yapılacak olan ihaleyi duyurdu. Tren yolundaki bakımın yapılması için çıkılan ihale seçimden 3 gün önce yani 21 Haziran 2018’de iptal edildi. Konuya ilişkin resmi bir açıklama yapılmazken gerekçesinin ise ödenek tahsis emrinin bir türlü çıkmamış olması olduğu iddia edildi.
CHP soru önergesi vermişti
Öte yandan Mayıs ayının sonunda CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Sirkeci-Uzunköprü hattında yapılması planlanan altı adet demiryolu köprüsüyle ilgili çalışmaların durdurulduğunu açıklamıştı.
Diken’in haberine göre Arslan, 2015 yılında yapım ihalesi yapılarak sözleşmesi imzalanan ve 06.01.2016 tarihinde yer teslimi yapılan Sirkeci-Uzunköprü hattı üzerinde bulunan altı adet demiryolu köprüsünün, Halkalı-Çorlu hattının iki ay süreyle kapatılarak yapılmasının planlandığını belirterek, “Ancak 19.11.2015 tarihinden itibaren Halkalı-Çerkezköy arası tren trafiğine açılarak akabinde yurt dışı bağlantılı yük taşımacılığına başlanması nedeniyle, köprülerin imalatının, hattın tren trafiğine kapatılmadan yapılması mümkün görülmediğinden çalışmalar durdurulmuştur” demişti.
Söz konusu demiryolu köprülerinin yenilenmesinin hattın tren trafiğine kapatılmadan ve mevcut köprüler korunarak, yapılmasının planlandığını belirten Arslan, proje çalışmalarının devam ettiğini vurgulamıştı.
“Denetimi yapmayan Ulaştırma Bakanlığı katliamın sorumlusudur”
Politeknik, 24 kişinin hayatını kaybettiği tren kazası ile ilgili yayınladığı açıklamada ”Altyapı hizmetlerini yandaş şirketlere devreden, ihaleyi verdiği müteahhitlerin kontrolünü, denetimini yapmayan Ulaştırma Bakanlığı katliamın sorumlusudur!” ifadelerini kullandı.
Daily Sabah, facia sonrası Avrupa ve ABD’de yaşanan benzer tren kazalarını örneklediği bir haber yayınladı. Haber sosyal medyada yorum yapan yurttaşların büyük tepkisini çekti. Yayın yasağına tepki gösteren Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ise, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “İhmalleri engelleyin haberleri değil” dedi.
(Hürriyet, Cumhuriyet, BBC Türkçe, Diken, Duvar, Yeşil Gazete)