ManşetTürkiye

Çorlu tren kazası davasında ek bilirkişi raporu ‘TCDD asli kusurlu’ dedi, duruşma yine ertelendi

0

Tekirdağ‘ın Çorlu ilçesinde 8 Temmuz 2018 yılında meydana gelen ve yedisi çocuk 25 kişinin hayatını kaybettiği, 300’den fazla kişinin de yaralandığı tren kazasına ilişkin 13 sanığın yargılandığı davada,  mahkeme sanıkların tutuklanması yönündeki talebi reddederek duruşmayı 1 Eylül’e erteledi.

Çorlu’nun  Sarılar köyü yakınlarında meydana gelen olayda sanıklar “taksirle bir veya birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan yargılanıyor. Davanın bugünkü duruşması Çorlu 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi‘nde Çorlu Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu‘nda görüldü.

Duruşmaya bazı sanıklar, taraf avukatları ve aileler katıldı. CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun ve Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli de izleyici olarak katıldı.

Duruşmada okunan ek bilirkişi raporunda kazanın gerçekleşmesini önleyecek şekilde yol altyapısı ve üstyapısını olağanüstü koşullar için hazır tutmayan, yenilemeyen, yeteri kadar yol kontrol işçisi bulundurmayan TCDD merkez ve taşra teşkilatlarının kusurlu olduğu belirtildi:

“Hattın 1867’de inşa edilmesi nedeniyle dolgu, bugünkü mühendislik bilgisi açısından kontrolsüz, yetersiz dolgudur ve bu durum, oluşan şartlar altında göçmesine neden olmuştur. Eskiden inşa edilmiş hatlarda, hat boyunca dolgu, yarma ve sanat yapılarının metodolojik olarak incelenmesi ve sorgulanması gerekmektedir”

Raporda, “TCDD Genel Müdürlüğü AR-GE Birimi, Merkez ve 1’inci Bölge Demiryolu Emniyet ve Risk Yönetimi Müdürlükleri ile altyapı ve sanat yapılarını yenilemeden sorumlu başkanlığı ve Yol ve Geçit Kontrol Memuru istihdam etmekle sorumlu başkanlığının asli kusurlu oldukları görüş ve kanaatine varılmıştır” denildi.

Raporun okunmasının ardından söz alan yakınlarını kaybeden ailelerden Zeliha Güvenç Bilgin, “Ben adaleti görmeden ölmek istemiyorum. Sanıkların artık cezalarını çekmelerini istiyoruz. Her şey ortada daha neyi bekliyoruz” diye konuştu.

Mısra Öz: Göreviniz de talebimiz de adalet 

Kazada eski eşi Hakan Sel ile oğlu Oğuz Arda Sel‘i kaybeden Mısra Öz de  “Sizin göreviniz adaleti sağlamak bizim talebimiz de adalet. 6 yıldır buraya gelip gidiyoruz. Tutuklu yargılanmadıkları ama bizim canlarımızın toprak altında olduğu ve her gelişimizde canımızın yandığı bu ortamda bize tek bir şey söylemek kalıyor, adalet istiyoruz” dedi.

Oğuz Arda Sel’in dedesi Necmettin Sel ise “Bu sanıklar kan bulaşmış paraları yiyorlar biz sadece kabirleri dolaşabiliyoruz. ‘Bizim suçumuz yok’ diyorlar.  Bu adamların mahkum edilmesini talep ediyoruz. Bunların rahat gezmesi benim kanıma dokunuyor. Hiç vicdanları sızlamıyor mu?” diye sordu.

Kazada yakınlarını kaybeden ailelerin avukatlarından Akçay Taşçı , İsa Aydın’a  kişisel bir husumet duydukları için duruşma salonunda olmadıklarını vurgulayarak,  şunları söyledi:

“Doğrudan tanımayız, etmeyiz. Hiçbirimizin tanışıklığı yoktur. Ama temel sebebin orada olduğunu açıkça biliyoruz, genel müdürlükte olduğunu açıkça biliyoruz. Bu dosyada bu kadar yüksek seviyede bir sanık istememizin yegane sebebi gerçekten de problemin yukarıda olması, sistemsel olması. Dolayısıyla İsa Apaydın ve yine hakları verilmeden Genel Müdürlük nezdinde baskı yapan makamları işgal eden kişiler hakkında mahkemeniz tarafından suç duyurusunda bulunmasını istiyoruz.”

Yöneticiler hakkında suç duyurusu talebine ret 

Duruşmada mütalaasına açıklayan savcı,  TCDD’nin üst düzey yetkilileri hakkında mahkemenin suç duyurusunda bulunması ve sanıkların tutuklanması talebinin reddini istedi.

Mahkeme bilirkişi incelemesi talebinin gelecek duruşmada değerlendirilmesine ve sanıkların tutuklanması yönündeki taleplerin reddine karar vererek duruşmayı 1 Eylül’e erteledi.

Ne olmuştu?

İstanbul Halkalı‘dan Edirne Uzunköprü‘ye giden “hızlandırılmış” tren, 8 Temmuz 2018’de Tekirdağ’ın Çorlu ilçesine bağlı Sarılar’da devrildi. Olayda 25 kişi yaşamını yitirdi, 340 kişi de yaralandı.

Bilirkişi heyeti olayın yaşandığı günün gecesinde, henüz yaşamını yitiren yurttaşların cansız bedenleri devrilen vagonların altından çıkarılmamışken, helikopterle olay yerine gitti. Ertesi sabah da olayın yaşandığı menfeze taş taşındı ve alan “düzenlendi.”

Olayla ilgili hazırlanan iddianamede Türkiye TCDD 1. Bölge Müdürlüğü’nde görev yapan Demiryolu Bakım Müdürü Turgut Kurt, Yol Bakım ve Onarım Şefi Özkan Polat, Köprüler Şefi Çetin Yıldırım ve Hat Bakım ve Onarım Memuru Celaleddin Çabuk “kazanın meydana gelmesinde asli kusurlu” bulunmakla suçlandı. Dört sanığın, “taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmak” suçundan 2’şer yıldan 15’er yıla kadar hapsi istendi.

Kazanın yaşandığı alanda iki yıl sonra, 16 Temmuz 2020’de bilirkişi heyetince bir keşif daha yapıldı. Ardından da dokuz kamu görevlisi hakkında daha kamu davası açıldı.

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.