ManşetTürkiyeUncategorized

Çorlu davasına görülmeden erteleme: Mahkeme heyeti duruşmadan çekildi

0

25 kişinin öldüğü Çorlu tren faciası davasında, mahkeme heyeti kanunsuz emir verdikleri iddiasının ardından, bağımsız kalamayacağı için dosyadan çekildiğini açıkladı.

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde meydana gelen ve 25 kişinin hayatını kaybettiği tren faciasına ilişkin dört TCDD çalışanı hakkında açılan davanın ilk duruşması bugün Çorlu 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. Faciada hayatını kaybedenlerin ailelerinin duruşma salonuna alınmamasına tepki gösteren avukatlara polis saldırdı.

Yeni heyet beklenecek

Mehkeme heyeti kanunsuz emir verdikleri iddiasının ardından bağımsız kalamayacağı için dosyadan çekildiğini açıkladı. Açıklamanın ardından mahkeme, 5271 CMK’nun 22-31. madde kapsamında mahkeme heyetinin duruşmadan çekilmesi, duruşmadan çekilecek olması halinde yeni bir heyet belirlenmesi için Çorlu savcılığına talebin gönderilmesine karar verdi. Mahkeme heyeti çekilme gerekçesini “Davadan önce gerçekleşen polis saldırısının heyetimizin talimatı ile yapıldığı iddia ediliyor” sözleriyle açıkladı.

Aileler avukatların kararını alkışlarla protesto etti. Heyetin çıkmasının ardından kazada eşini kaybeden bir kadın, sanık sırasına giderek, “Size yazıklar olsun” dedi. Sanıklar duruşma salonunda bir süre bekledi.,

Ailelere polis engeli

Dava öncesi Orion AVM önünde buluşan Çorlulu aileler, elinde ‘Adalet İstiyoruz’ yazılı pankartla bir araya geldi. “Biz adalet için buradayız” diyen ailelerin önü polis tarafından kesildi. Duruma itiraz eden avukatlarla polis arasında gerginlik yaşandı. Aileler, polis engelini “Hak, hukuk, adalet” ve “Kaza değil cinayet” sloganlarıyla protesto etti.

Mısra Öz Sel: Adalet için yürüyenleri polis yolun kenarına itemez

Katliamda hayatını kaybeden 9 yaşındaki Oğuz Arda Sel’in annesi Mısra Öz Sel, polis müdahalesine şu sözlerle tepki gösterdi:  “Biz burada adalet aramak için geldik. O gün trenin altından bedenleri daha çıkmadan müdahale edemeyen kamu kuruluşları bugün bizim karşımıza bir sürü polis dikmiş. Bu ülkenin 25 vatandaşı, bu ülkenin ihmalleri yüzünden öldü. Ben ve buradaki insanlar, tabi ki giden insanların adaletini aramak için burada olacağız. Ben bu yolda adalet için yürürken hiçbir polis memuru beni yolun kenarına itemez. ‘Sizi kapıdan geçirmiyorum’ diyemez. Bizi itip kakamaz.”

Açıklamadan sonra mahkemeye geçen aileler duruşma salonuna alınmayı bekledi. Bu sırada bir sivil polisin adliye içinde savcılık kararı olmadan kamerayla davaya gelenlerin görüntüsünü çekmesi tepkilere yol açtı.

Ailelerin çoğunun alınmadığı duruşma salonunda, polis kapıları açtırmak isteyen avukatlara saldırdı. Yaşananlar sırasında faciada kızını ve üç yakınını kaybeden Zeliha Bihter Bilgin duruşma salonunda sinir krizi geçirdi.

‘Aleniyet ilkesi ihlal edildi’

Tepkilerin ardından başlayan duruşmada, avukat Can Atalay, sivil giyimli bazı kişilerin avukatlara saldırdığını belirterek bu kişilerin kimliğinin tespit edilmesini ve soruşturma açılmasını talep etti. Atalay ayrıca duruşma salonundaki silahlı polislerin dışarıya çıkarılmasını istedi. Atalay’ın istemi kabul edilerek, silahlı polisler duruşma salonunun dışına çıkarıldı.

Avukat Mürsel Ünder de ailelere yürüyüş yaparken suçlu muamelesi yapıldığını, adliye ve x-ray girişlerinde zorluk çıkarıldığını anlatarak, “ “Duruşmanın aleniyet ilkesi ihlal edildi. Duruşma başlamadan kapılar kilitlenemez. Bizim hürriyetimiz tahdit edildi. Bu sorumluluğunuzda gerçekleşti. Burada birinin başına gelmiş olsaydı, ne yapacaktınız? İsmail Kartal’ı dövdüler. (Çorlu’da anne babasını kaybeden mağdurlardan) Niçin? İçeriye girmek istediği için” diye konuştu.

Mahkeme, 5271 CMK’nun 22-31. madde kapsamında mahkeme heyetinin duruşmadan çekilmesi, duruşmadan çekilecek olması halinde yeni bir heyet belirlenmesine Çorlu savcılığına talebin gönderilmesine karar verdi.

Duruşmayı İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu’nun yanı sıra çok sayıda baro, milletvekilleri ve STK temsilcileri takip etti.

Neler olmuştu?

Uzunköprü-İstanbul seferini yapan yolcu treninin 8 Temmuz 2018’de Çorlu yakınlarında vagonlarından bazılarının devrilmesi sonucu 25 kişi yaşamını yitirmiş, 340 kişi yaralanmıştı.

Faciadan aylar sonra Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı‘nca kazayla ilgili yürütülen soruşturmada tren şefi Hüseyin Kahraman, makinistler Halil Altınkaya ve Suat Şahin ile siyasetçiler, bürokratlar, TCDD’nin üst yönetiminde yer alan kişiler hakkında kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilmişti.

Savcılık tarafından hazırlanan iddianamede sadece dört TCDD çalışanı hakkında ‘taksirli ölüme ve yaralanmaya neden olmak‘ suçundan ikişer yıldan 15’er yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlanmış, Çorlu 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi iddianameyi kabul etmişti.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.