Çöplerimizden yeni bir taş tipi oluştu!

İnsan medeniyetinin çöp ve artıkları, dünyanın jeolojik yapısını etkileyecek boyutlara ulaştı. Farklı çöp ve atıkların doğada bir araya gelerek birbirine kaynamasıyla oluşan yeni kayaç oluşuma bilim insanları “plastiglomerate” ismini verdi.

Foto: LiveScience.com
Foto: LiveScience.com

Dünyanın en kirli bölgelerinden biri olarak kabul edilen Hawai’nin Kamilo sahilinde bulunan yeni taş tipi, Kanada’nın Batı Ontario Üniversitesi tarafından yürütülen araştırmada bulundu.

Araştırmanın başındaki isimlerden Joseph Castro, LiveScience’a verdiği mülakatta, bu özgün jeolojik yapının henüz sadece Kamilo sahillerinde görüldüğünü, ancak dünyanın başka yerlerinde olmasının da son derece muhtemel olduğunu belirtti.

Foto: LiveScience.com
Foto: LiveScience.com

GSA Today isimli bilimsel dergide yayınlanan araştırmada, bu yeni taş tipinin, “insanın doğaya bıraktığı ayakizinin jeolojik kanıtı” olarak geleceğe “miras bırakılacağı” belirtildi.

Foto: LiveScience.com
Foto: LiveScience.com

Plastiglomerate, “in situ” ve klastik olmak üzere iki farklı çeşitte tespit edildi. Daha nadir görülen “in situ”, plastiğin bir taşın üzerinde eriyerek taşla bütünleşmesi sonucunda ortaya çıkıyor. Klastik tip plastiglomerate’ler ise deniz kabukları, bazalt, odunsu kalıntılar ve kum yapılarının erimiş plasitkle bütünleşmesinden oluşuyor.

Plastiglomerate’ler ilk defa okyanus bilimci Kaptan Charles Moore tarafından keşfedilmişti. Ancak Moore, bu yapıların volkanik patlama sonucu ortaya çıkan lavlarda eriyen plastikler olduğunu düşünüyordu. Bu araştırmayla ise, plastik icat olunduğundan beri bölgede lava akıntısı olmadığı, dolayısıyla yeni taş tipinin tamamen atıkların fazlalığından kaynaklandığı kanıtlandı.

Yalnızca ABD’de, 2009 yılında 30 milyon ton plastik atık üretildi. Bunun sadece %7’si geri dönüşüme giriyor, gerisi ise atık olarak kara ve okyanuslara atılıyor.

(Livescience, ScienceAlert, Yeşil Gazete)

Durukan Dudu
Durukan Dudu

Ekoloji editörü, haberci.

Olduğundan yaşlı gösterir (Sakalı var, ondan). Blues’a aşık. İsveç’te Kırsal Kalkınma yüksek lisansının ardından TEMA ve Buğday gibi STK’larda çalıştı, bu süreç içinde Ormanevi Kolektifi’yle kırsala göçtü, bi’ ekoköy kurmaya çabalıyorlar. Çiftçilik, marangozluk ve ekolojik restorasyon denemelerinden kalan boş zamanlarında koordinatörlük, eğitmenlik, proje yönetimi falan yapıyor. Yaşlanıp emekli olunca bir şehre yerleşmeyi düşünüyor. Mektep, 136.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR