İklim KriziManşet

Copernicus, sıcak dalgası Avrupa’da devam ederken yüksek ozon kirliliği konusunda uyardı

0

Copernicus Avrupa Birliği Atmosfer Gözlem Servisi, ozon kirliliğinin ilerleyen günlerde kuzey ve batı Avrupa için yoğun ozon kirliliği uyarısı yaptı.

Batı ve güney Avrupa’da, özellikle Portekiz‘in batı kıyısı ve kuzey İtalya‘nın bazı bölgelerinde sıcak dalgasının neden olduğu çok yüksek seviyelerde ozon kirliliğinin önümüzdeki hafta kuzeybatı bölgelerini etkilemesi bekleniyor.

Gün ortalarında zirve yapan yer seviyesindeki ozonun günlük maksimum değerleri Portekiz, İspanya ve İtalya’da sağlıksız seviyelere ulaştı ve bazı yerlerde 200 μg/m3’ü (metreküp başına 200 mikrogram) aştı.

Konsantrasyonların İber Yarımadası‘nda azalması beklenirken, sıcak dalgası rekor sıcaklıklar yarattığı için 18 Temmuz’dan itibaren Avrupa’nın kuzey ve batı bölgelerinde 120 μg/m3’ün üzerine çıkması bekleniyor.

Ozon kirliliği, hafiflemeden önce bugün zirve yapacak.

‣ Aşırı sıcak dalgaları, hava kirliliğiyle birleştiğinde ölüm riski önemli ölçüde artıyor

Ozon neden kirletici?

Dünya yüzeyindeki ozon, insan sağlığını, tarımı ve hatta ekosistemleri etkileyebilecek önemli bir hava kirleticidir.

Ozon (O3) atmosferin iki katmanında, stratosfer (yaklaşık 15 ila 50 km rakımlar arasında) ve troposferde (yaklaşık 15 km rakıma kadar) bulunan reaktif bir gazdır.

Stratosferdeki ozon tabakası, dünyadaki yaşamı güneşin ultraviyole radyasyonundan korur. Öte yandan daha düşük irtifalarda, atmosferik bileşimin düzenlenmesinde büyük bir sera gazı ve kentsel dumanın ana unsurlarından biridir ve hava kirletici gazların bir bileşeni olarak farklı roller oynar.

Güneş ışığının, uçucu organik bileşikler, fosil yakıtlar ve diğer insan yapımı kaynaklardan yayılan nitrojen oksitle etkileşimi sonucu oluşan ikincil bir gaz olduğu için emisyonların azaltılması çok önemlidir.

Copernicus’tan kıdemli bilim insanı Mark Parrington, çok yüksek ozon kirliliğinin insan sağlığı üzerindeki potansiyel etkilerinin hem solunum hem de kardiyovasküler hastalıklar bakımından tehlikeli olduğunun altını çiziyor:

“Daha yüksek değerler boğaz ağrısı, öksürük, baş ağrısı ve astım krizi riskinde artış gibi semptomlara yol açabilir. İklim ve Temiz Hava Koalisyonu, ozon kirliliğinin yılda yaklaşık bir milyon ek ölüme neden olduğunu tahmin ediyor. Bu nedenle yer seviyesi ozon seviyelerini izlememiz çok önemli.”

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.