Dünyaİklim KriziManşet

[COP28’e doğru] Bonn İklim Konferansı başlarken COP28 gündemi hâlâ belirsiz

0

Kasım sonunda Dubai’de başlayacak olan Birleşmiş Milletler iklim zirvesine (COP28) yönelik hazırlıklar için delegeler Bonn İklim Konferansı için dün (5 Haziran) bir araya geldi.

Üst düzey bir müzakereci, konferansın teknik görüşmeler için belirlenmiş bir gündemi olmadığını belirtti. Bu durum, 10 gün sürecek olan konferansta COP28 için net bir program oluşturulacağına dair iyimserliğe gölge düşürdü.

Birleşik Arap Emirlikleri‘ndeki düzenlenecek olan COP28’de alınacak kararları hazırlamak amacıyla yapılan Bonn İklim Değişikliği Konferansı, aralık ayındaki zirvede uluslararası iklim müzakerelerinin ne kadar iddialı olacağı konusunda bir belirleyici olarak görülüyor.

Müzakerelerin açılışı sırasında konuşan BM Yardımcı Uygulama Organı (SBI) başkanı Nabeel Munir, Mısır‘da yapılan bir önceki iklim zirvesinden bu yana aylarca süren tartışmalara rağmen, Bonn konferansı için daimi COP yan organları tarafından önerilen gündemlerin kabulüne yönelik bir karar bulunmadığını belirtti.

‘Stiell: COP28, Paris’ten bu yana en önemli konferans’

Reuters’ın aktardığına göre BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) İcra Sekreteri Simon Stiell, pazartesi günü yapılan bir basın toplantısında “Bugün yaşadıklarımız… gündem üzerinde uzlaşılmamış olması arzu edilen bir durum değil, ancak parti güdümlü bir süreçte alışılmadık bir durum değil” yorumunda bulundu.

Stiell, 2015 Paris İklim Anlaşması’nın taahhütlerinin yerine getirilmesi hususunda dünyaya bir ilerleme fırsatı sağladığı için aralıkta yapılacak olan zirvenin Paris’ten bu yana iklim değişikliği konusundaki en önemli konferans olabileceğini belirtti.

Stiell, gelecek 10 gün içinde Bonn’da olabildiğince fazla ilerleme kaydedilmesinin önemli olduğunu, çünkü 200 ülke temsilcisinin yer aldığı konferansın bu yıl Dubai’de alınması gereken siyasi kararlar için teknik zemin hazırladığını sözlerine ekledi.

‣ Ülkeler fosilden çıkış ve karbon yakalama konusunda iki cepheye ayrıldı

‘Asıl mesele fosil yakıtlardan çıkış’

Bağımsız iklim düşünce kuruluşu E3G Politika Danışmanı Tom Evans’a göre ise asıl mesele, iklim değişikliğinin hafifletilmesine yönelik olarak Avrupa Birliği‘nin (AB) önerdiği şekilde fosil yakıtların aşamalı olarak kaldırılmasının Bonn konferansında bir gündem maddesi olup olmayacağı. Evans, “Bu durum, COP28’de karşımıza çıkabilecek soruya dair gerilim için alıştırma oldu” dedi.

Geçen yıl Mısır’da yapılan iklim zirvesinde, AB ve küçük ada ülkelerinin de aralarında bulunduğu 80’den fazla ülke, nihai sonuca tüm fosil yakıtların kademeli olarak azaltılması çağrısında bulunan bir yaklaşım eklemeyi kabul etti. Suudi Arabistan ve Çin’in de aralarında bulunduğu fosil yakıtın ekonomide büyük payının olduğu bazı ülkeler ise Mısır’ı bu yaklaşımı nihai metne dahil etmemeye çağırdı.

Stiell, kendisine COP28 başkanı olarak atanan ve Adnoc adlı fosil yakıt şirketinin CEO’su olan Sultan al-Jaber‘i Dubai’deki zirvenin gündemine fosil yakıtı aşamalı olarak kaldırmaya zorlayıp zorlamadığı sorulduğunda, “Benim görevim ona ne yapacağını söylemek değil” yanıtını verdi.

Öte yandan UNFCCC lideri Stiell, 2030 yılına kadar emisyonları yarı yarıya azaltmak ve 2050’de net sıfıra ulaşmanın önemli kesintilerin yanı sıra fosil yakıtlardan çıkılması veya bunların aşamalı olarak kaldırılmasını da gerektireceğini de ekledi.

Bonn konferansında, 2015’teki Paris Anlaşması’ndan bu yana bu tür ilk prosedürde, COP28’deki küresel durum değerlendirmesi veya  ülkelerin beş yıllık genel ilerlemelerinin gözden geçirilmesi de dahil olmak üzere iklim değişikliği politikası üzerine görüşmeler yapılacak.

‣ COP28’in başkanı petrol şirketi CEO’su Al Jaber oldu: Ya kenara çekilsin ya istifa etsin!
‣ Sivil toplum’dan BM’ye mektup: COP28’i fosil yakıt şirketi CEO’su yönetemez

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.