COP28Manşet

[COP28] Norveç ve İngiltere’den Amazon Fonu’na 94 milyon dolarlık destek

0

Norveç ve Birleşik Krallık, COP28‘in devam ettiği Dubai’de dünyanın en büyük tropik yağmur ormanları ve orada yaşayanlar için en büyük denizaşırı mali destek kaynağı olan Amazon Fonu için toplam 94 milyon dolar sözü verdi.

Norveç 50 milyon dolar, Birleşik Krallık ise 44 milyon dolar bağışta bulundu. Her iki ülke de bunun, ormansızlaşmanın izlenmesi, yasa dışı madencilik faaliyetleriyle mücadele ve 1 milyon kilometrekareden fazla yerli bölgenin ve diğer korunan alanların yönetilmesi için kullanılan fona verilen önceki taahhütlere ek olarak yeni bir destek olduğunu açıkladı. 

Amazonlar olmadan iklim korunamaz

Yağmur ormanları dünya ikliminin korunması için çok gerekli. Bu ormanların atmosferdeki karbondioksiti azaltma kapasiteleri olmadan, küresel ısınmanın Paris Anlaşması‘nda zikredilen 1,5 ila 2 derece hedefini tutturması mümkün değil. Ancak Amazon Bilim Paneli‘ne göre ormanların yüzde 17’sinden fazlası zaten yok oldu ve yüzde 17’si de bozuldu.

İnsan kaynaklı iklim bozulması, kurak mevsiminin uzamasına neden olarak durumu daha da kötüleştiriyor. Bu yıl, birçok nehirde rekor düzeyde su kaybı ve yoğun yangınlar nedeniyle özellikle kötü geçti. İklim bilimciler, yağmur ormanlarının devrilme noktasına yakın olduğu ve sonrasında kuruyacağı konusunda uyarıyor.

İklimin ‘devrilme noktaları’: Son araştırmalara göre kritik eşiklere ne kadar yakınız?
[Dünya Amazon Günü] ‘Amazonlar kaybedilirse iklim değişikliği durdurulamaz’

Amazon’un %60’ına ev sahipliği yapan Brezilya’da ormansızlaşma oranı, Devlet Başkanı Luis Inácio Lula da Silva ve çevre bakanı Lula Silva’nın koruma politikaları sayesinde yaklaşık yarı yarıya azaldı. İki isim 2030 yılına kadar sıfır ormansızlaştırmayı hedefliyor ve bu hedefe ulaşmak için COP28’de ayrı bir yeni fon önerdiler.

DOSYA - 3 Eylül 2019 tarihli bu dosya fotoğrafında, Brezilyalı bir asker Brezilya'nın Novo Progresso kentindeki Nova Fronteira bölgesinde yangınları söndürüyor. 2019'da Novo Progresso kasabası çevresindeki orman alevler içinde kaldı; Brezilya Amazonları'nın kurak mevsimindeki ilk büyük yangınlar, hükümetin yağmur ormanlarını koruma konusundaki yetersizliğine veya isteksizliğine karşı küresel öfkeye yol açtı. Başkan Jair Bolsonaro 2020'de ormandaki yangınları kontrol altına alma sözü verdi ancak bölgede dumanlar yine yoğun.

 

Norveç Yağmur Ormanı Vakfı‘nın genel müdürü Toerris Jaeger, Amazon Fonu için Birleşik Krallık ve Norveç’ten gelen yeni parayı memnuniyetle karşıladıklarını , ancak daha fazlasına ihtiyaç olduğunu söyledi: 

“Brezilya’nın Amazon’da sıfır ormansızlaşma hedefini gerçekleştirmek için uluslararası desteğe ihtiyacı var. Bu hayati yağmur ormanı, iklim ve biyolojik çeşitlilik açısından küresel öneme sahiptir ve onu korumak yalnızca Brezilya’nın sorumluluğunda değildir. 1,5 derece hedefini ancak Amazon Fonu aracılığıyla daha fazla ülkenin yağmur ormanlarının korunmasına katkıda bulunması durumunda canlı tutabiliriz.” 

Jaeger, fonun büyük oranda Norveç (yüzde 94) ve Almanya (yüzde 6) tarafından desteklendiğini ve yakın zamanda İsviçre, İngiltere, Danimarka ve ABD‘den de destek sözü verildiğini, ancak yeni vaat edilen desteklerin neredeyse hiçbirinin ödenmediğini de hatırlattı. 

More in COP28

You may also like

Comments

Comments are closed.