6-18 Kasım tarihlerinde Mısır’ın Şarm El-Şeyh kentinde düzenlenecek 27. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı‘nda (COP27) Coca Cola’nın sponsor olması iklim aktivistlerin tepkisini çekti. Aktivistler sponsorluğu yeşil yıkama (greenwashing) olarak değerlendirdi.
Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı, uluslararası kamuoyu tarafından izlenen ve şirketlerin, hükümetlerin ve çeşitli kurum ve kuruluşların iklim krizinin önüne geçmek için verdikleri taahhütleri yerine getirip getirmediğinin takip edildiği bir etkinlik.
Her yıl farklı bir ülkede gerçekleştirilen COP27’nin en önemli gündem maddesi ise COP26’da verilen iklim finansmanı sözlerinin takibi olacağı belirtilmişti.
Ancak Coca Cola gibi adeta yeryüzünde plastik akışına neden olan bir şirketin etkinliğe sponsor olması ise iklim aktivistlerinin tepkisini topladı. Sponsorluk anlaşması geçen hafta imzalandı.
BBC Türkçe’de yer alan habere göre; şirketin Kamu Politikaları ve Sürdürülebilirlik Bölümü Küresel Başkan Yardımcısı Michael Goltzman, “COP27 ortaklığıyla Coca Cola, iklim krizine karşı toplu bir şekilde harekete geçilmesini destekliyor” dedi.
Coca Cola ise “Atık sorununu tamamen ortada kaldırma hedefini desteklediğini ve bu konuda farkındalık yaratma çalışmalarının önemini anladığını” paylaştı.
Aktivistler, dünyada plastiğin büyük bir kısmının fosil yakıtlar ile yapıldığını dolayısıyla sponsorluğun iklim zirvesinin çıkarlarına aykırı olduğunu söylüyor. İklim aktivistleri ortaklığın iptal edilmesi için bir dilekçe hazırladı. Dilekçeyi şimdiye kadar 12 binden fazla kişi imzaladı.
Coca Cola, 2019 yılında yaptığı bir açıklamada şişe ve ambalajları için her yıl yaklaşık 3 milyon ton değerinde plastik kullandığı iddialarını doğrulamıştı.
2021 yılında Plastikten Kurtul (Break Free From Plastic) adlı kuruluş ise Coca Cola’nın dünyadaki en büyük plastik kirletici olduğunu söylemişti.
Dünyanın dört bir köşesinde, okyanusların içinde ve artık doğmamış bebeklerde bile bulunan plastik, dünyada kirliliğin en büyük nedenlerinden bir tanesi.
Günümüzde küresel plastik üretiminin yüzde 99’u fosil yakıtlar kullanımıyla yapılıyor. Bu işlem sera gazı salımlarına yol açıyor ve iklim krizini körüklüyor.
Gençler tarafından kurulan Uluslararası Dünya Ayaklanması (Earth Uprising International) temsilcisi Mohammad Ahmadi, “COP27 yönetimi tarafından alınan bu karar etkinliğin hedeflerine tamamen aykırı” dedi.
Mısır hükümetinin anlaşmayı iptal etmesini talep eden Çevre Adaleti Vakfı (Environmental Justice Foundation) Yöneticisi Steve Trent ise, “Coca Cola’nın işletme modeli tamamen fosil yakıtlara dayalı. Şirket daha önce geri dönüşüm konusunda verdiği sözlerin hiçbirini tutmadı” dedi.
COP27’nin Mısır yönetimi ve Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC), anlaşma hakkındaki soruları yanıtlamadı.
BBC’ye açıklama yapan Coca Cola ise şirketin plastik kullanımıyla ilgili daha çok çalışma yapması gerektiğini söyledi.
Açıklamada, “‘Atıksız Dünya‘ hedefimize doğru ilerlemeler kat etmiş olsak da daha hızlı çalışmamız gerektiğini biliyoruz. 2030 yılına kadar sattığımız her kutu veya şişe karşılığında bir şişeyi geri dönüştürmeyi hedefliyoruz” ifadelerine yer verildi.
BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (UNOCHA) temsilcisi ve Ugandalı iklim aktivisti Nyombi Morris, “Kirletici şirketler iklim müzakerelerinde baskın bir rol oynadığında sonuçlar iyi olmuyor. Afrikalı bir aktivist olarak göllerimizin yeniden plastikle dolup taşmasından korkuyorum” dedi.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…