[COP27] TEMA Vakfı: Türkiye’den beklenen azaltım hedefi gelmedi

TEMA Vakfı, Kurum'un COP27'de açıkladığı Ulusal Katkı Beyanı'yla açıklanan emisyon azaltım hedefini eleştirerek iddialı bir iklim hedefi ve katılımcı bir iklim kanunu talebinde bulundu.

TEMA Vakfı da Türkiye’nin 2015 yılında yayımladığı Ulusal Katkı Beyanı’nı, bu yıl Mısır’da gerçekleşen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS) 27. Taraflar Toplantısı’nda güncellemesine ilişkin eleştirel bir açıklama yayınladı. Vakıf tarafından yapılan açıklamada “Türkiye’den beklenen azaltım hedefi gelmedi” denildi.

Türkiye ilk taahhüdünü 2015’te yüzde 21 azaltım hedefi olarak beyan etmişti. Baz senaryoya göre 2020 yılında öngörülen toplam emisyonun 599 milyon ton CO2e olacağı hesaplanmıştı ve bu sayı Türkiye’nin mevcut gelişim koşullarına göre gerçekçi bulunmamıştı.

[COP27 Liderler Zirvesi-7] Türkiye güncellenmiş Ulusal Katkı Beyanı’nı açıkladı: Emisyon azaltım hedefi yüzde 41 oldu
[COP27] Ümit Şahin: Türkiye’nin açıkladığı, azaltım değil artış hedefi
[Şarm El-Şeyh’ten COP27 Notları-3] Türkiye emisyonlarını daha ne kadar artıracak?
Kaynak: TEMA

‘Burada da bir azaltımdan bahsetmek ne yazık ki olanaklı değil’

TEMA Vakfı’nın açıklamasında Türkiye’nin hedefinin, beklendiği gibi yüzde 35 mutlak emisyon azaltımı değil, yüzde 30’un üzerinde emisyon artışı anlamına geldiğine vurgu yapılarak şunlara yer verildi:

“Azaltım önlemi olmaksızın, TÜİK verilerine göre, 2020 yılında Türkiye’nin toplam emisyonu 524 milyon ton CO2e olarak gerçekleşti. Artıştan azalış hedeflenmiş ve hedef; başarılı azaltım politika ve uygulamalarıyla değil, öngörülen emisyon miktarının yüksek hesaplanması nedeniyle tutturulmuştu. Dün yapılan açıklamada ise Türkiye, 2015’de verilen baz senaryo uyarınca 2030’da 1175 milyon ton CO2e olması beklenen emisyonlardan yüzde 41 azaltım yapacağını taahhüt etti.

2020 yılında 524 milyon ton CO2 emisyonunun 8 yıl içinde 1175 milyon tona yükseleceğini öngörmek ve yüzde 41 azaltım hedefi koymak, 693,25 milyon ton CO2e salım olacağını kabul etmek demektir. Burada da bir azaltımdan bahsetmek ne yazık ki olanaklı değildir.”

Kaynak: TEMA

‘Türkiye’nin önceliği iklim adaleti olmalı’

TEMA Vakfı, en az yüzde 35 mutlak azaltım hedefi ile mevcut durum üzerinden hesaplamaların yapılmasını ve mevcut salımın daha aşağı çekilmesini talep etmişti. Aksi takdirde gezegen sıcaklığındaki artışın durdurulmasına hiçbir katkı sağlanmayacağı da ifade edilmişti.

Türkiye’nin Akdeniz Havzası’nda yer almasından dolayı iklim krizinin etkilerine açık, kırılgan bir ülke konumunda olduğunun hatırlatıldığı açıklama, “İklim krizinin acı sonuçlarını; orman yangınlarıyla, sıcak dalgalarıyla ve sellerle ağır kayıplar vererek yaşadık, yaşamaya da devam ediyoruz. Bu nedenle dirençli kentlerin, enerji güvenliğinin ve insanca yaşam kalitesinin var edilebilmesi için sanayi, enerji, ulaşım politikaları yeniden ele alınmalıdır. Uyum politikaları ile desteklenmiş, toplumun her kesiminin erişebileceği bir iklim adaletinin sağlanması Türkiye için öncelikli olmalıdır” denildi ve şunlar aktarıldı:

İddialı iklim hedefi ve katılımcı bir iklim kanunu talebi

“Durumu, büyüme katsayıları ile açıklamak, böylesi bir krizin yaşandığı dönemde hala ekonomik kaygılarla hareket etmek, iklim krizi ile mücadeleyi daha da zorlaştırmaktadır. Sayın Bakan Kurum’un konuşmasında dediği gibi ‘hiç kimseyi ve hiçbir şeyi geride bırakmamak’ için doğaya ekonomik bir girdi olarak yaklaşılmaması gerekir. Ormanlar, meralar, kıyı ekosistemleri, sulak alanlar ve toprağımız daha iddialı iklim hedefi ve katılımcı bir iklim kanunuyla koruma altına alınmalıdır.

TEMA Vakfı olarak, Türkiye’nin bilimsel gerçekliklere dayanan, iklim aciliyetinin farkında olan daha iddialı bir Ulusal Katkı Beyanı sunmasını ve emisyon azaltım çalışmalarını hızlandırması gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz.”

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Hindistan’da tecavüze idam cezası öngören yasa tasarısı kabul edildi

Batı Bengal Meclisi'nde kabul edilen yasaya göre cinsel istismar mağdurunun ölümüne yol açanlar idam edilecek, bu suçtan hüküm giyenler ise şartlı tahliyesiz ömür boyu cezaevinde kalacak.

Borçka’da Reşit Kibar’ı öldüren Muhammet Ustabaş tutuklandı, ekolojistlerin tepkisi dinmiyor

Artvin'de ağaçların kesilmesine karşı çıkanlara ateş açıp Reşit Kibar’ı öldüren Muhammet Ustabaş tutuklandı. Ekoloji örgütleri ve aktivistler ise soruşturmanın derinleştirilmesini istiyor.

İklim aktivisti Thunberg, Gazze eyleminde gözaltına alındı

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etmek için Danimarka'da bir protesto gösterisine katılan iklim aktivisti Greta Thunberg, beraberindeki altı kişiyle gözaltına alındı.

AB’den yeni iklim kuralları: Havayolları uçakların buhar izlerini izlemek zorunda

Avrupa Komisyonu, şirketlerden uçakların 'yoğunlaşma izleri'nin tahmini iklim etkisini ve yıllık olarak yaydıkları karbondioksit miktarını bildirmesini istedi.

Edirne-Kavacıklılar OSB’ye karşı altı yıllık mücadelesini kazandı

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Edirne'nin Uzunköprü ilçesine bağlı Kavacık Köyü’nün merasına yapılmak istenen organize sanayi bölgesine ilişkin Bakanlığın itirazını oy birliği ile reddetti.

EN ÇOK OKUNANLAR