COP27İklim KriziManşet

[COP27 Liderler Zirvesi-2] Gelişmekte olan ülkeler finansman ve tazminat talep etti: Bu adaletsiz

0
Barbados Başkanı Mia Mottley.

COP27‘de ülke liderlerinin konuşmalar yapacağı iki günlük üst düzey zirvenin ilk günü,  yaklaşık 50 devlet ve hükümet başkanının konuşmalarıyla tamamlandı.

Zirve yarın sona erdiğinde 100’den fazla dünya lideri konuşmalarını yapmış olacak.

ABD Başkanı Joe Biden‘ın bu zirveye katılmayacağı ancak önümüzdeki hafta COP27’de olacağı açıklandı. Şu an itibariyle ne Çin ne de Rusya Devlet Başkanlarının konuşması ve katılımı beklenmiyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky, bugün zirveye bir video mesaj gönderecek.

Etkinlik dün Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ve BM Genel Sekreteri Guterres’in konuşmalarıyla başlamıştı.

Devamına söz alan eski ABD Başkan Yardımcısı Al Gore, küresel liderlerin iklim değişikliği konusunda bir güvenilirlik sorunu yaşadıklarını söyledi ve gelişmiş ülkelerin Afrika’da devam eden gaz kaynakları arayışını “fosil yakıt sömürgeciliği” olarak nitelendirdi.

“Hepimizin bir güven sorunu var: Konuşuyoruz, harekete geçmeye başlıyoruz ama yeterince yapmıyoruz” diyen Al Gore, fosil yakıtları çıkarmaya devam ederek “ölüm kültürünü” devam ettirdiğimizi söyledi, Pakistan‘daki büyük selden, Çin’deki sıcak dalgalarından ve “yağmur bombalarından” ve Nijerya‘da yerinden edilmiş bir milyon kişiden bahsetti.

Gelişmekte olan ülkeler finansman ve tazminat talep ediyor: Bu adaletsiz

Barbados başbakanı Mia Mottley,  küresel güneyin iklim kriziyle mücadele etmek ve daha iyi büyümek için teknolojiye daha fazla erişime ihtiyacı olduğunu söyledi:

Yeşil teknoloji  geliştirmek için gereken her şey zaten küresel güneyde bulunuyor, çıkarılıyor ve kuzeye gönderiliyor. Sonra da bunu bize ihraç etmek isteyenlerin insafına kalıyoruz.”

COP27’nin en çok tartışılan temalarından biri olan kayıp ve hasar konusuna vurgu yapan Mottley, Danimarka, Belçika ve İskoçya’yı, iklim değişikliğinden güçlü bir şekilde etkilenen küresel emisyonlardan neredeyse hiç sorumlu olmayan gelişmekte olan ülkelere fon tahsis ettikleri için selamladı.

Guterres’in çağrısını yineleyen Mottley, bir iklim anlaşması yapılmasını ve ülkesinin, petrol ve gaz şirketleri gibi devlet dışı aktörlerin ve paydaşlarıyla kolaylaştıracılar eşliğinde bir araya getirilmesi gerektiğine inandığını söyledi:

“Şirketler son üç ayda nasıl 200 milyar dolar kâr ediyor ve bir zarar fonuna her dolar için en az 10 sent katkıda bulunmuyor? Halkımızın beklentisi bu.”

Hükümetler iklim kriziyle mücadele edemezlerse, yüzyılın ortasına kadar dünya çapında bir milyar iklim mültecisi olacağı konusunda uyaran Mottley şöyle devam etti:

Sanayi devrimin kanı, teri ve gözyaşıyla finanse eden bizdik. Sanayi devriminden kaynaklanan sera gazlarının bir sonucu olarak maliyeti ödemek zorunda kalarak şimdi çifte tehlikeyle karşı karşıya mı kalacağız? Bu özünde adaletsiz.

Ürdün Kralı 2. Abdullah bin Al-Hüseyin, kurak ülkesindeki ortalama yağış miktarının 50 yılda yarı yarıya düştüğünü söyledi. Orman zengini Gabon ülkesinin başkanı Ali Bongo Ondimba, Cop27’deki en önemli konu olan finansman konusuna dikkat çekerek zengin ulusların 2020’den itibaren yılda 100 milyar dolar vermeyi vaat etmesinin üstünden 13 yıl geçtiğini, ancak bunun henüz yerine getirilmediğini ekledi.

Ondimba ayrıca Gabon ormanlarının çok büyük miktarda karbon emdiğini ve bunların karbon kredisi olarak ticarileştirilmesi gerektiğini söyledi.

En çok kirletenler, en çok ödemeli

Gana Devlet Başkanı Nana Akufo-Addo, iklim değişikliğinden daha fazla sorumlu olan varlıklı ülkelere, iklim değişikliğinin etkilerinden en çok etkilenen Afrika ülkelerine ödeme yapmaları ve tazminat ödemeleri çağrısında bulundu.

Senegal Devlet Başkanı ve Afrika Birliği Başkanı Macky Sall konferansta COP27’nin ülkeler için “tarih yazma” ya da “tarihin kurbanı olma” şansı olduğunu söyledi.

“En çok kirletenler, gezegenimizi bu iklim krizi yolundan çıkarmak için en çok ödemeli”.

Tazminat müzakerelerinde ‘agresif’ olacağız

Nijerya Çevre Bakanı Muhammed Abdullahi, zengin ülkeleri, iklim değişikliğinden en çok etkilenen gelişmekte olan ülkelere yardım etmek için olumlu ve açık taahhütler göstermeye çağırdı.

Ulusların, “güçlü bir şekilde bölünmüş” olmasına rağmen “emisyonlardan ve elbette iklim değişikliğinden en çok sorumlu olan ülkelerin acil ve kararlı adımlar atılması gerektiğini” söyleyen Abdullahi, “Suçlama oyunu durmalı” dedi ve savunmasız ülkeler için finansman ve tazminat müzakereleri sırasında ülkesinin “agresif” olacağını da sözlerine ekledi.

Konuşmalar boyunca liderler, muhataplarını, özellikle de zengin ülkeleri onca kriz sırasında “dikkatlerinin dağılmaması” konusunda uyardı.

Bugün ABD ara seçimleri yapılacak. G20 ülkeleri liderleri, COP27’nin ikinci haftası devam ederken Endonezya Bali‘de toplanacak.

 

 

 

More in COP27

You may also like

Comments

Comments are closed.