Bu yıl 30 bin delegenin katıldığı, Şarm El-Şeyh’te 6-18 tarihleri arasında gerçekleşen ve 27.’si düzenlenen COP (Conference of the Parties) yoğun eleştirilerle ilk haftasını tamamladı.
İklim krizi karşılaştığımız krizlerin en büyüğü ve şahit olduğumuz diğer krizleri de tetikliyor ve bunun sonuçlarını da en çok en savunmasız bölgelerde yaşamaya çalışan masum insanlar çekiyor.
Bu yıl COP’ta sivil toplum katılımı sınırı söz konusuyken, yaptıkları greenwashing (yeşil yıkama) ile ağzımızdan düşmeyen mega şirketler ve suç ortağı finansmanlar bu iklim suç mahallinde yerlerini aldılar. COP27’nin en çok söz edilen ve hepimizi şaşkınlığa uğratan sponsorlarından bir tanesi de son dört yılda dünyanın en çok plastik kirleticisi olan Coca-Cola’ydı.
Bu konuda Marka Konferansı’nda Youth For Climate Türkiye‘nin genç iklim aktivistleri olarak “Greenwashing Karşıtı Manifestomuzda” da altını çizmiştik.
Geleceğimiz için hak ve söz sahibi olmaya çalışıyoruz, mücadele ediyoruz. ‘Her gün yeni bir gün‘ diyerek umutla yolumuza devam ediyoruz ve taleplerimizi iletmeye devam ediyoruz. Aldığımız bu sorumlulukları ve mücadele verdiğimiz taleplerimiz doğrultusunda karar vericilerin de aynı olgunlukta bizi desteklemesini istiyoruz.
Karar alma süreçlerinde saçlarına aklar düşmüş, 60 yaş üstü adamların bizi temsil etmesi yerine Türkiye bazında gençler olarak iklim zirvelerinde yer almak ve sesimizi duyurmak istiyoruz.
Türkiye’nin 2030 iklim hedefini açıklaması bekleniyor. Ülkemiz 2021’de iklim krizi ile mücadele için önemli adımlar attı: İklim krizinin önüne geçmeyi ve küresel sıcaklık artışını 1,5 derecenin altında tutmayı amaçlayan Paris Anlaşması’nı onayladı ve 2053’e kadar karbon nötr olma hedefi koydu.
Ancak ülkemizin bu hedefe ulaşmak için yol haritası, yani hangi politikalar ve ara hedeflerle ulaşacağı belirsiz. Bu sebeple 2030 mutlak emisyon azaltımı hedefi, 2053’te karbon nötr olmaya giden yolda kilit bir dönüm noktası.
Ülkemizin gerekli sorumluluğu almasını ve COP27’ye kadar 2030’a kadar yüzde 35 mutlak azaltım yapmak üzere bir yol haritası oluşturmasını bekliyoruz.
İklim Değişikliği ve Politika Derneği ve destekleyen 17 kuruluş ile birlikte başlatılan “Türkiye iklim krizine teslim olmasın! #2030iklimhedefi “ kampanyasını da ayrıca inceleyebilirsiniz.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…