COP26İklim KriziManşet

[COP26] Yeşil Gazete Glasgow’da: Zirvenin başarılı olup olmadığı 2030’da görülecek

0

2021 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nın dördüncü gününde İstanbul Politikalar Merkezi iklim değişikliği kıdemli uzmanı ve Yeşil Gazete yazarı Ümit Şahin, Glasgow‘da yaşanan son gelişmeleri aktardı.

İklim hareketinin ev sahipliği yapan Birleşik Krallık‘ı yerden yere vurduğunu söyleyen Ümit Şahin, bu zirvenin başarılı olup olmadığının 2030’da görüleceğini de ekledi.

‘Dünyayı kurtarmak için bu finansmanı vermiyorlar’

Dün gerçekleşen zirvenin “Finans Günü“nde banka ve yatırım fonlarının emisyonları azaltacak yatırımlara 100 trilyon dolar finansman vereceğinin açıklandığını kaydeden Şahin, bu finansmanın yardım için değil, asıl para kazandıracak kredi sisteminin burada görüldüğü için verildiğini ifade etti:

İklim finansmanı ya da eşitlik, hakkaniyet bağlamında konuştuğumuz finansman değil. Finans kuruluşlarının bu işten para kazanacaklarına karar verdiklerini gösteren bir finansman. Bunu yardım olsun ya da dünyayı kurtarmak için vermiyorlar. ‘100 trilyon dolar asıl yatırım burada, asıl para kazandıracak kredi sistemi burada biz parayı buraya vereceğiz’ demiş oldular.”

Zirvede ‘Atılım Gündemi’

Şahin, zirvede “Atılım Gündemi” isimli yenilenebilir kaynakların ağırlıklı olarak kullanılması, elektrikli araçların yeni normal hale gelmesi gibi konuların konuşulduğu bir oturumun yapıldığını kaydetti. Bu oturuma 41 ülkenin katıldığını söyleyen Şahin, Türkiye’nin de bu oturumda yer aldığını bildirdi.

More in COP26

You may also like

Comments

Comments are closed.