COP26İklim KriziManşet

COP26 Türkiye Koalisyonu’ndan 6 Kasım Küresel Eylem Günü’ne çağrı

0

Türkiye genelindeki birçok ekoloji ve iklim hareketinin bir araya gelmesiyle oluşan COP26 Türkiye Koalisyonu, 6 Kasım Küresel Eylem Günü için çağrı yaptı.

6 Kasım’da tüm dünyada 31 Ekim-12 Kasım arasında Glasgow‘da gerçekeleşecek Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği 26’ncı Taraflar Konferansı sırasında iklim hareketlerinin taleplerini yükseltmek için sokaklara çıkacak.

Türkiye’de de benzer eylemlerin gerekliliğini ifade eden koalisyon, “6 Kasım 2021 Cumartesi günü bulunduğunuz şehirde, köyde, iklim adaleti için mücadele eden yerel kampanyalara ve tabandan örgütlenen gruplara katılın” çağrısında bulundu.

‘Adalet dünya liderleri tarafından sunulmayacak’

Açıklamada “Adalet, bize dünya liderleri veya şirketler tarafından sunulmayacak. Sadece ve sadece biz, tüm dünya halkları için adil bir geleceği tasarlayıp inşa edebiliriz” ifadeleri kullanıldı.

İklim değişikliğinden Covid salgınına, yoksulluktan ırkçılığa birçok kırılma noktasından geçtiğimiz belirtilen açıklamada “Biliyoruz ki, bu krizler artık üst üste geliyor ve hepsi de aynı sebepten kaynaklanıyor. Bu krizlerin etkilerinden kimse kaçamazken, bu krizlere en az etkisi olanlar en fazla acıyı çekenler. Dünyanın her yerinde iklim krizinin yükünü en fazla taşıyanlar en yoksul insanlar ve ‘beyaz olmayan’ topluluklar” denildi.

‘Sistem değişikliğine ihtiyaç var’

Bu kriz noktasına siyasi ve ekonomik sistemimizin eşitsizlik ve adaletsizlik üzerine kurulu olmasından dolayı geldiğimizi belirten koalisyon “Yüzyıllardır, zengin hükümetler ve şirketler, kar elde etmek uğruna insanları ve gezegeni geriye kalacak ağır tahribatı düşünmeden sömürdü. Çözümümüz kısaca: iklim adaleti, sistem değişikliği, tabandan gelen güç! İklim krizi gibi, ekonomik ve politik sistemimiz de insan yapımı. Bu, aynı zamanda yeniden yapılabileceği anlamına gelmekte” dedi.

Tabandan gerçekleşecek bir sistem değişikliğine ihtiyacımız olduğu belirtilen açıklamada “Sorunun çözümünü bütünsel ele almamız gerekiyor.İster işyerinde daha iyi ücret almak için ister temiz su için, ister polis şiddetine veya yeni bir madenin açılmasına karşı savaşıyor olalım; gerek bedenimizin kontrolünü ele almak gerek içinde yaşadığımız ormanların yıkımını durdurmak için mücadele ediyor olalım, sistem içi mücadelelerimizin aynı adaletsiz sisteme yol açtığını görmemiz gerekiyor. Sonuçta, hepimiz bizi etkileyen kararlara katılabilmeliyiz” denildi.

‘Mücadele zamanı’

Açıklamada “Dünyanın neresinde olursanız olun, şu an iklim adaleti için mücadele etme zamanı. Fabrikalarda, iş yerlerinde, okullarda, hastanelerde yani toplumun tüm alanlarında enternasyonal bir anlayışta kenetlenmeye ihtiyacımız var” ifadeleri kullanıldı.

Glasgow’da gerçekleşecek halkların iklim adaleti zirvesine, dünyanın her yerinden internet üzerinden katılmak mümkün. Türkiye’deki harekete dair tartışmalara ise bu adres üzerinden ortak olunabiliyor.

Açıklamada “En önemlisiyse 6 Kasım 2021 Cumartesi günü bulunduğunuz şehirde, köyde, iklim adaleti için mücadele eden yerel kampanyalara ve tabandan örgütlenen gruplara katılmanız” çağrısı yapıldı.

More in COP26

You may also like

Comments

Comments are closed.