COP26Dünyaİklim KriziManşet

[COP26 Liderler Zirvesi] Putin’in video mesajı format uymadığı için yayımlanmayacak

0

İskoçya’nın Glasgow kenti tüm dünyanın takip ettiği Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26’ncı Taraflar Konferansı’na (COP26) ev sahipliği yapıyor.

31 Ekim tarihindeki açılış konuşmasıyla başlayan iklim konferansının ilk iki gününde gerçekleşecek Dünya Liderleri Zirvesi’nde liderlerin iklim taahhütlerini anlatmaları bekleniyor.

Putin zirvede konuşma yapmayacak

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise zirveye katılmayacak liderler arasında yer alıyor. Kremlin sözcüsü tarafından yapılan açıklamada devlet başkanının zirveye video mesaj yoluyla da katılmayacağı belirtildi.

Sözcü Dmitry Peskov, bu durumun nedeninin zirvenin formatının video yayınına müsait olmaması olduğunu söyledi.

Konferansta video yayını

Öte yandan Peskov, “COP26 çerçevesinde düzenlenecek bir orman yönetimi ve arazi kullanımı konferansı olacak ve cumhurbaşkanı bu konferansın katılımcılarına bir video kaydetti” ifadelerini kullandı.

Orman yönetimi ve arazi kullanımı konferansının 2 Kasım günü saat 09.15 ile 12.45 arasında gerçekleşmesi planlanıyor.

Glasgow’a katılmayacağını açıklayan diğer bir lider ise Çin Devlet Başkanı Xi Jinping olmuştu. Ancak Xi’nin açıklamasının liderlerin konuşmaları sırasında yazılı olarak COP26’nın resmi internet sitesinde yayımlanacağı açıklanmıştı.

G20 sonrası hayal kırıklığı

Geçtiğimiz ay Moskova‘da düzenlenen enerji forumunda konuşan Putin, Rusya’nın 2060 yılına kadar karbon nötrlüğü için “çabalayacağını” duyurmuştu.

Pazar günü Roma’daki G20 Liderler Zirvesi’ne katılan ABD Başkanı Joe Biden, Rusya ve Çin’in “iklim değişikliğiyle başa çıkmak için herhangi yeni bir taahhütte bulunmaması” sebebiyle yaşadığı hayal kırıklığını söylemişti.

Washington Post’un aktardığına göre pazartesi günü bu sözlere yanıt vermesi istenen Peskov, “Rusya beklentilerini açıkça belirtti. Ayrıca Rusya, daha az karbon yoğunluklu [enerji] üretim ve üretim yöntemlerine geçişte Batı Avrupa ülkeleri de dahil olmak üzere birçok ülkenin önünde” ifadelerini kullandı.

Eleştirilerle karşı karşıya

Rusya, uzun süredir zayıf iklim hedefleri belirlediği ve devasa fosil yakıt endüstrisinin karbon ayak izini azaltmak için daha fazlasını yapmadığı için eleştirilerle karşı karşıya.

Putin, Rusya’nın petrol ve kömür işletmelerinin rolünü azaltmayı planladığını söylerken, doğal gaz işletmelerini genişletti. Ancak genişleyen boru hatları ağı, doğal gazın ana bileşeni ve karbondioksitten sonra en bol bulunan ikinci sera gazı olan metan sızdırıyor.

Moskova, metan emisyonlarını 2030 yılına kadar yaklaşık üçte bir oranında azaltmayı hedefleyen ABD ve Avrupa liderliğindeki bir girişim olan Global Metan Pledge‘i imzalamadı.

More in COP26

You may also like

Comments

Comments are closed.