COP26Dünyaİklim KriziManşet

[COP26 Liderler Zirvesi] Çin, yazılı açıklamasında yeni bir iklim hedefi koymadı

0

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, COP26 iklim konferansına yaptığı yazılı açıklamada, gelişmiş ülkeleri iklim kriziyle mücadelede “gelişmekte olan ülkelerin daha iyisini yapmalarına yardımcı olmak için destek sağlamaya” çağırdı ve herhangi bir yeni önemli taahhütte bulunmadı.

Glasgow’da düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26’ncı Taraflar Konferansı’na (COP26) yazılı bir açıklamayla katılan Çin, gelişmiş ülkeleri iklim kriziyle mücadelede gelişmekte olanların daha iyisini yapmalarına yardımcı olmak için destek olmaya çağırdı.

Herhangi yeni bir iddialı hedefte bulunmayan Çin ülkesinin “yeşil ve düşük karbonlu enerji geçişini hızlandıracağını, yenilenebilir enerjiyi güçlü bir şekilde geliştireceğini ve büyük rüzgar ve fotovoltaik güç istasyonları planlayıp inşa edeceğini” söyledi.

Yazılı açıklamayla katılan tek lider

Dünyanın en büyük sera gazı emisyonu kaynağı olan Çin, 31 Ekim Pazar günü başlayan COP26’da kilit bir aktör. Ancak koronavirüs pandemisinden bu yana ülkesinden ayrılmayan Xi Jinping, konferansa katılamayacağını duyurmuştu.

Rusya ve Türkiye de konferansa katılamayacaklarını duyurdu. Ancak Başkan Xi, zirveye yazılı bir açıklamayla katılacak tek lider oldu. Devlet Başkanı’nın açıklaması liderlerin konuşmaları yapılmaya başlandıktan sonra COP26’nın resmi internet sitesine yüklendi.

2060’ta net sıfır emisyon

Çin, güncellenmiş Ulusal Katkı Beyanı’nda emisyonlarını 2030’dan önce zirveye çıkaracağını ve 2060 yılında net sıfıra ulaşacağını duyurmuştu. Ayrıca 2030 itibariyle güneş enerjisi kapasitesini 1,200 gigavata çıkaracağı sözünü vermişti.

Ancak iklim gözlemcileri ve kampanyacılar enerji tüketimini sınırlaması ve kömürden çıkış tarihini erkene çekmesi ve daha iddialı hedefler sunması için Çin’e baskı yapıyordu.

The Guardian’ın aktardığına göre Xi, yazılı açıklamasında Pekin’in verdiği sözleri tutacağını ve bu hedeflerin Çin’de “geniş ve derin bir ekonomik ve toplumsal değişim” anlamına geldiğini söyledi. Açıklamada “adım adım ve sıkı çalışma ile” bunun sağlanabileceği belirtildi.

12 Kasım’a kadar devam edecek

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği 26’ncı Taraflar Konferansı (COP26) 31 Ekim tarihinde başladı.

12 Kasım tarihine kadar devam edecek konferansın ilk iki günü liderlerin açıklamalarının yer aldığı Dünya Liderleri Zirvesi’ne ayrılmış durumda.

More in COP26

You may also like

Comments

Comments are closed.