COP26Dünyaİklim KriziManşet

[COP26] Joe Biden, metan emisyonlarını yüzde 30 azaltma taahhüdünü açıklayacak

0
metan emisyonu

ABD Başkanı Joe Biden, yönetimi tarafından kısa vadede iklim kriziyle mücadelenin en güçlü yolu olarak görülen metanı kontrol etmeye yönelik bir eylem planını açıklayarak iklim krizi konusunda edinmeye çalıştığı öncü imajını yenilemeye hazırlanıyor.

Aralarında Brezilya’nın da bulunduğu 90 ülkeden oluşan ittifak, on yıl sonunda küresel metan emisyonlarını 2020 seviyesine göre yüzde 30 oranında sınırlamak için yeni bir taahhütte bulunacak.

Daha fazla ülkenin dahil etmesi için bekletildi

İttifak, küresel ekonominin üçte ikisini ve en büyük 30 metan yayıcı ülkenin yarısını içeriyor. Çin, Hindistan ve Rusya ise Küresel Metan Taahhüdü olarak bilinen anlaşmaya katılmadı.

Taahhüt ilk olarak eylül ayında duyurulmuştu. Ancak Biden ve ekibi imzacı sayısını ve verilecek sözlerin kapsamını genişletmek için çalışıyordu. Gelecek yeni öneri Glasgow’daki COP26’nın önemli başarılarından biri olabilir.

ABD’de hazırlıklar sürüyor

The Guardian’ın aktardığına göre Biden ABD’deki metan emisyonlarının yüzde 30’undan sorumlu olduğu düşünülen ABD’deki petrol ve gaz endüstrisinin metan emisyonlarını sınırlamaya yönelik yeni planlara odaklanacak.

Donald Trump tarafından yürürlükten kaldırılan petrol endüstrisinde sızıntı tespit ve onarımını düzenleyen yeni bir Çevre Koruma Ajansı kuralı eski haline getirilecek.

Metan emisyonlarının yüzde 75’ini azaltabilir

İlk kez, petrol üretiminin bir yan ürünü olarak üretilen doğal gazın düzenlenmesi için de uygulanacak. Biden yönetimi atılacak adımların metan emisyonlarının yüzde 75’ini etkileyeceğini umuyor.

ABD’deki diğer büyük metan kaynakları belediye çöplükleri, binlerce terk edilmiş petrol kuyusu ve kömür madenleri ve son olarak tarım.

Aşamalı olarak uygulanacak yeni kurallar, şirketlerin 480.000 km iletim hattı ve 3,7 milyon km şehir içi hatlar dahil olmak üzere 4,8 milyon km boru hattını denetlemesini ve denetlemesini gerektirecek.

Yönetim, AB ile uyum içinde çalıştığını ve çeşitli teşvikler, yeni ifşa kuralları ve düzenlemeleri kullandığını söylüyor. Planın binlerce sendikalı iş yaratacağını vurguladı.

More in COP26

You may also like

Comments

Comments are closed.