COP26İklim KriziManşet

[COP26] Glasgow’da ‘Günün Fosili’ ödülü Birleşik Krallık’a verildi

0

Birleşik Krallık, BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) 26’ncı Taraflar Konferansı’nı (COP26) erişilebilir bir şekilde yapmadığı ve “sivil toplumun müzakerelere erişimini engellediği için” ironik “Günün Fosili” ödülünü aldı.

Uluslararası İklim Eylem Ağı (CAN) tarafından verilen ödül, geleneksel olarak her gün Taraflar Konferanslarında “müzakereleri engellemek için ellerinden gelenin en iyisini yapmış” ülkelere veriliyor.

Kapsayıcı bir COP olmadı

CAN tarafından yapılan açıklamada ödülün konferans alanına erişmek için oluşan uzun kuyruklar ve organizasyondaki eksiklikleri nedeniyle Birleşik Krallık’a verildiğini açıkladı.

CAN tarafından yapılan açıklamada “Gelişmekte olan dünyadan insanların küresel Covid-19 salgını karşısında iklim adaletini savunamayacaklarından korktuğumuz için CAN Taraflar Konferansı’nın ertelemesini istedi” denildi.

Açıklamada “Ancak Birleşik Krallık başkanlığı, COP26’nın devam etmekte olduğu konusunda ısrar etti ve küresel topluluğu ‘şimdiye kadarki en kapsayıcı COP’ olarak karşılamaya hazır olduğunu söyledi. Bu kapsayıcılık ruhu, bazı durumlarda saatlerce İngilizlerin en iyi yaptığı şeyi, yani sıraya girme sanatını gözler önüne serdi” denildi.

Uzun süren sıralar

CAN, “Glasgow’a seyahat etmek için zaman ve kaynak harcayan insanlar, sadece ‘hanlarda sivil toplum için yer olmadığını’ öğrenmek için sabırla beklediler. Daha sonra da çevrimiçi etkinliklere katılmaları gerektiği cevabını aldılar. Sonra da aslında müzakerelerin çevrimdışı olduğunu öğrendiler” tepkisini gösterdi.

Konferansa katılan delegeler pazartesi sabahı iki saat boyunca sosyal mesafe kurallarının olmadığı sırada beklemek zorunda kalmış, hatta bu sebeple etkinlikler geç başlamıştı.

İkinci ödül Avustralya’ya

The Guardian’ın aktardığına göre CAN ikinci Günün Fosili ödülünü ise Avustralya’ya verdi.

Açıklamada “Avustralyalılar bu COP’un dibe vurmasında zaten mükemmeller. Sadece iddialı katkılar sağlamada olağanüstü bir şekilde başarısız olmakla kalmadılar aynı zamanda son aylarda üç yeni kömür projesini onayladılar” denildi.

 

More in COP26

You may also like

Comments

Comments are closed.