İklim KriziManşet

COP21’den fazla bir şey çıkmadı, peki ya POC21?

0

Derek Markham tarafından Tree Hugger‘da yayımlanan ve ayrıntıları POC21 etkinlik sayfasından alıntılanan haberi Yeşil Gazete gönüllü çevirmeni Özgürel Başaran‘ın derlemesiyle sunuyoruz.

***

bicitractor

Bisikletraktör. Görsel: POC21

POC21, (Proof of Concept – Kavramın Kanıtı) 2015’te bir inovasyon kampı olarak başlayan uluslararası bir inovasyon topluluğu. Yeşil Zihni Sinir ya da Mucit Macideler de diyebiliriz.
Kampta, yüzün üzerinde teknisyen, tasarımcı, mühendis, bilim insanı ve bilişim uzmanı, 2015 yazında fosil yakıtsız ve atıksız bir toplum prototipi yaratmak için bir araya geldi. Amaçları yıkıcı tüketim kültürünü aşarak, açık kaynaklı ve sürdürülebilir ürünleri norm haline getirmekti. 5 hafta içinde 12 sürdürülebilir yaşam biçimi teknolojisi ve gelişmeye devam eden bir uluslararası innovatörler ve destekçilerinden oluşan bir topluluk tasarladılar.
Daha yaşanabilir bir dünyaya ulaşmak için, enerji, gıda, barınma, iletişim ve ulaşım gibi temel gereksinmeleri karşılayacak çok yönlü bir yaklaşım ve sadece büyük ölçekte değil, kişisel ölçekte de hayata geçirilebilir, ekonomik çözümler gerekiyor. Güneş enerjisinin yaygınlaşması ve düşük karbon salınımlı yeni ulaşım yöntemlerinin bulunması yönündeki arayışlar güzel ama, bu çözümlerin hepsi yukarıdan aşağıya, yani ev tipi güneş enerjisi sistemi veya elektrikli otomobiller gibi sermaye yoğun yaklaşımlar. Bu yüzden de, çoğunluğun maddi olanaklarının kısıtlılığı düşünülürse, kapsam ve etkileri bakımından sınırlı kalmaya devam edecekler.
POC21 topluluğunun yaratıcıları, insanların yaşayışını etkileyecek alternatif çözümler üzerinde çalışıyor ve dağıtılmış imalat ve işbirliğine dayalı üretim yoluyla elde edilebilecek açık kaynaklı, sürdürülebilir ürünlere yoğunlaşıyorlar.
Söz konusu ürünler şu adreste yer alıyor. Çoğu düşük bir bütçeyle, geri dönüştürülmüş malzemelerle, bir ya da iki kişinin çalışmasıyla üretilebilecek durumda. Ürünlerin yapımını açıklayan şemalar ve kolaylaştırılmış yönergelere de yer veriliyor. Sitede 30 dolarlık rüzgar türbini, şehir tarımına yönelik sistemler ve taşınabilir güneş enerjisi jeneratörü gibi ürünler var. “Bisikletraktör” adlı proje küçük ve orta ölçekte sebze üreticileri için geliştirilmiş ve onun yapımı da  şu sayfada anlatılıyor.

 

Haberin derlendiği orijinal kaynaklar: Tree Hugger, POC21

Yeşil Gazete için çeviri: Özgürel Başaran

(Yeşil Gazete, Tree Hugger, COP21)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.