COP15DoğaEnerjiManşet

[COP15] Bilim insanlarından çağrı: Enerji için ağaçları yakmayı bırakın

0

Bilim insanları çarşamba günü başlayacak BM Biyoçeşitlilik Zirvesi -COP15 öncesi, uluslararası iklim ve doğa hedeflerini baltalaması nedeniyle ülkelerin ısı ve elektrik üretmek için orman biyoenerjisini kullanmayı acilen bırakması gerektiğini; bunun yerine rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması gerektiğini belirtti.

ABD Başkanı Joe Biden, Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak ve Avrupa Komisyonu başkanı Ursula von der Leyen dahil olmak üzere dünya liderlerine hitaben yazılan mektuba göre, biyoenerji “yanlış bir şekilde ‘karbon nötr’ kabul edildi” ve birçok ülke net sıfır hedeflerine ulaşmak için orman biyokütlesine giderek daha fazla güveniyor.

“İklim ve biyoçeşitlilik için en iyi şey ormanları ayakta bırakmaktır – ve biyokütle enerjisi bunun tersini yapar” denilen mektupta, eğer küresel liderler, Montreal‘deki Cop15 toplantısında 2030 yılına kadar kara ve denizlerin %30’unu korumayı kabul ederse, biyokütle enerjisine bağımlılığı sona erdirmeyi de taahhüt etmeleri gerektiğine vurgu yapılıyor. Çünkü bu uygulama devam ederse, Cop15’te ve iklim konferanslarında verilen taahhütlerin altının oyulabileceği belirtiliyor.

‘Biyoenerji, yeşil enerji değildir’

Mektubun baş yazarı ve Kew Gardens bilim direktörü Prof Alexandre Antonelli şunları söyledi: “Enerji güvenliğini sağlamak büyük bir toplumsal zorluk, ancak cevap değerli ormanlarımızı yakmak değil. Buna ‘yeşil enerji’ demek yanıltıcıdır ve küresel biyoçeşitlilik krizini hızlandırma riski taşır.”

Uluslararası Enerji Ajansı’nın bir raporuna göre , 2030 yılına kadar biyoenerjinin “düşük karbonlu” olarak nitelendirilen enerjinin üçte birini oluşturması bekleniyor.

Ancak biyoenerji için ağaçların kesilmesi, aksi halde karbon açısından zengin ormanlarda hapsolacak olan karbonun salınmasına neden oluyor. Bilim insanları, bunun emisyonları artırdığını ve ancak on yıllar hatta yüzyıllar sonra ağaçların yeniden büyütülmesi durumunda ödenen “karbon borcu” yarattığını söylüyor.

Elektrik için odun yakmak atmosfere gaz veya kömürden nispeten daha fazla karbon salıyor. Ağaçları hasat etmek ve taşımak için de ek enerji kullanılıyor.  Uzmanların uyarılarına rağmen, yıllardır süren biyoenerji uygulaması artık  koruma altındaki ormanlara da yayılıyor.

Biyokütle için en büyük odun sağlayıcıları, Kanada, Estonya ve ABD. ABD’nin Massachusetts eyaletindeki Tufts Üniversitesi‘nden mektubun baş yazarlarından Prof. William Moomaw şöyle konuştu.

“Ormanlarımız, sayısız tür için yaşam alanı sağlayan, gezegendeki biyolojik çeşitliliğin en fazla olduğu yerlerdir. Ayrıca, yanan fosil yakıtlardan kaynaklanan tüm küresel emisyonların yaklaşık %30’unu emiyorlar.

Orman biyoenerjisi için kesim işlemleri, güneydoğu ABD kıyı ormanlarını, Avrupa‘daki Baltık devletlerini, Kanada’daki kuzey ormanlarını ve doğu Avrupa’nın Karpatlar‘ındaki korunan orman ekosistemlerini yasa dışı bir şekilde yok ediyor. Bu ormanların hepsi yeri doldurulamaz nadir bitki türlerine, memelilere, göçmen ve yerleşik kuşlara ev sahipliği yapıyor.”

Natural Resources Defence Council (NRDC) ve Cut Carbon Not Forests Coalition‘dan (CCNF) Elly Pepper‘in değerlendirmesi ise şöyle: “Hükümetler ve biyoenerji endüstrisinin her biri, dünyadaki ormanları yok eden bir balta üzerinde birer el. Net sıfır planlarının merkezine biyokütle enerjisi gibi sahte bir yenilenebilir enerji koymaya devam etmek, 2030 yılına kadar doğayı kurtarmayı vaat eden herhangi bir küresel anlaşmayı baltalayacaktır. Dünyadaki vahşi yaşam zaten yok oluyor ve biyoenerji endüstrisi, değerli orman yaşam alanlarını yok ederek bunu hızlandırmaya yardımcı oluyor.”

More in COP15

You may also like

Comments

Comments are closed.