COP 24Günün Manşetiİklim KriziManşet

COP24’te Türkiye’nin ısrarı resmi gündemin dışında kaldı: Ek-1’den çıkma talebi istişare edilecek

0

Pazar günü Polonya’nın Katowice şehrinde başlayan 24. Birleşmiş Milletler İklim Zirvesinde (COP24), Türkiye’nin gündeme alınması için başvuru yaptığı EK-1 listesinden çıkarılma önerisi reddedildi. Resmi gündeme alınmayan öneri ile ilgili gayriresmi istişareler yürütüleceği belirtiliyor.

İklim Haber’in haberine göre,  Türkiye’nin, iklim finansmanı ve emisyon azaltımına daha fazla katkı vermesi beklenen gelişmiş ülkeler listesinden (EK-1), çıkarılma önerisi müzakerelerin gündemine alınmadı. Doç. Dr. Semra Cerit sosyal medya hesabından paylaştığı bilgide,  zirvede öneri ile ilgili gayriresmi istişareler yürütüleceğini de belirtti.

Türkiye’nin eklerden çıkma hakkındaki tutumunu daha önce sosyal medya hesabından eleştiren Doç. Dr. Semra Cerit şu ifadeleri kullanmıştı: “BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi eksenli küresel iklim mücadelesinin 26 yıllık tarihinde politika pozisyonu en istikrarlı ülkeyiz. Bu süre içinde Amerika, Avustralya, Brezilya, Çin, Hindistan, Güney Afrika, Japonya, Kanada, Meksika gibi pek çok ülkenin, hatta AB’nin iklim politika pozisyonunda belirgin değişiklikler, iniş çıkışlar yaşandı. Türkiye’nin Sözleşme EK’lerinden çıkma endeksli politikası değişmedi. Sözleşme eklerinden çıkmak çevre/iklim dış politikası hedeflerinden biri olabilir. Bunun iklim politikası olarak görülmesi/tanımlanması yetersiz. İklim politikasının azaltım, uyum, dayanaklılığın artırılması bileşenlerindeki hedefler nelerdir sorusunun açık bir yanıtı bulunmuyor”.

(İklim Haber)

More in COP 24

You may also like

Comments

Comments are closed.