ManşetSağlık

Çocukların dörtte biri düşük kilolu, yarısından fazlası kansızlık çekiyor

0

Türk Aile Hekimleri Dergisi’nde yayımlanan çalışmada her dört çocuktan birinin kilosunun çok düşük olduğu belirlendi.

İlkokul, ortaokul ve lise çağında olan 6-19 yaş arası 536 oğlan ve 513 kız çocuğunun obezite, hipertansiyon ve kansızlığa ilişkin değerlerine bakılarak yapılan araştırmada bu bin 49 çocuktan dörtte birinin çok düşük kilolu olduğu belirlendi. Lise öğrencilerinin zayıf olma oranı yüzde 13,2 iken bu oran ilkokulda yüzde 14,9’a, ortaokulda ise yüzde 19,8’e yükseliyor.

Bu çocukların aynı zamanda potansiyel kalp hastası olduğuna da vurgu yapılan çalışmada, özellikle kız çocuklarının tamamına yakınının kansızlıkla mücadele ettiği, büyüme ve gelişme sorunları yaşadığı saptandı.

BirGün’den Hüseyin Şimşek‘in haberine göre, söz konusu araştırma, üç hekim tarafından bir aile sağlığı merkezinde gerçekleştirildi.

Kız çocuklarının yüzde 85’inin, oğlan çocuklarının ise yüzde 68’inin kansızlık yaşadığı belirlenirken, Avrupa’da bu oranın yalnızca yüzde 18 olduğunun altı çizildi.

Kız çocuklarındaki kansızlık sorununun yol açabileceği sorunlara işaret eden hekimler, “Kız çocuklarının yüksek kansızlık düzeyi, üreme çağına geldiklerinde yaşanma olasılığı artacak anne ve çocuk sağlığı sorunlarının habercisi” diyor.

Beslenmede yaşanan sorunların bu sonuca etki ettiğini belirten hekimler, çözüm için şu değerlendirmeyi yaptı:

“Okul çağı periyodik sağlık taramaları sonuçları, sağlıklı nesiller yetiştirilmesi için ulusal sağlık politikalarına yol göstericidir. Çocuklarda artmış oranda saptanan hipertansiyon, anemi ve düşük kilo sıklığı, yetişkin hayatta devam edecek halk sağlığı sorunlarına işaret etmektedir. Okul ortamında ve okulda geçirilen süre içerisinde uygulanacak sağlıklı okul destekli beslenme, kas ve dolaşım sistemini güçlendirecek fiziksel aktivite içerikli ders programlarına ihtiyaç olduğunu göstermektedir.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.