DoğaKitapManşet

Çocukları gökyüzüne bakmaya teşvik eden ‘Kuş Kitabı’ yayınlandı

0

Yeni İnsan Yayınevi, Fide Serisi’ne Nazlı Ayhan’ın resimleyip kaleme aldığı Kuş Kitabı‘nı ekledi.

Şehirde yaşayan çocuklarımızın iyiden iyiye doğaya yabancılaştığı bir sır değil. Şaşırtıcı olan kasaba ve köylerde yaşayan çocuklarımız da beyaz ekranın önünden kalkmıyorlar.  Anadolu’nun herhangi bir köyüne gittiğinizde, bir müddet sonra sokaklarda çocukların oynamadığını ve bir sessizliğin hüküm sürdüğünü fark ediyorsunuz.

Kuş Kitabı, çocukların ilgisini çekebilecek ve merak uyandıracak materyaller ve alternatifler arasında yerini alarak önemli bir açığı kapatıyor.

Kuş Kitabından sayfalar

Kuş Kitabı’ndan sayfalar

Kuş gözlemi için bir kaynak

Kuş gözlemi ülkemizde yeni yeni yaygınlaşırken çocukların hem öğrenip hem gözlemleri sırasında kullanabilecekleri bir kaynak olması amacıyla hazırlanan kitap, aynı zamanda çocukların kuşları rengarenk boyayarak yaratıcılıklarını kullanma imkânına sahip olmalarını sağlıyor.

Çocuklar doğayla iç içe olsunlar diye kolları sıvayan Doğu Akdeniz Araştırma Derneği’nden Nazlı Ayhan, birbirinden sevimli kuşları aktarırken öğretiyor. Canlı çizimler, çocuklardaki merak ve araştırma duygusunu tetikleyici nitelikler taşıyor.

Gökyüzüne bakmaya teşvik ediyor

Sayfaların altında yer alan “Daha önce gördünüz mü?” kutucuğu; çocukları gökyüzüne bakmaya, kuşları aramaya ve onları araştırmaya teşvik ediyor. Kitabın sonundaki eşleştirme oyunu ise kitapta öğrenilenlerin pekiştirilmesini sağlıyor.

Kuş Kitabı'ndan sayfalar

Kuş Kitabı’ndan sayfalar

Kuş Kitabı öğretmenler için ise Hayat Bilgisi öğretim programında yer alan “Doğayı Koruma”, “Mekanı Algılama” ve “Gözlem” becerilerinin kazandırılmasında, Doğada Hayat ünitesinde kullanılabilecek bir kitap olma niteliği taşıyor.

Nazlı Ayhan hakkında

Nazlı Ayhan1988 yılında Ankara’da doğdu. Lisans eğitimini Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nde yaptı. Lisans eğitimi sırasında Biyoloji Bölümü’ne paralel olarak Hacettepe Üniversitesi Antropoloji Bölümünde yan dal programını bitirdi.

Yüksek lisansını Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nde tamamladıktan sonra halen doktora sonrası araştırmacı olarak çalıştığı Aix Marseille Üniversitesi Viroloji Bölümü’nde doktorasını yaptı.

Yedi yıldır Fransa’nın Marsilya şehrinde yaşayan olan Nazlı Ayhan uzun zamandır kuş gözlem ve doğa illustrasyonu ile ilgileniyor.

 

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.