[Çocuklar için Yeşil Kitaplar] İklim krizini bir de Nanuk’tan dinleyin

Doğan Egmont Çocuk Kitapları’nda çıkan 48 sayfalık bir ütopya hikayesi, Nanuk ve Pati Sonatı. Sekiz yaşından büyük ve hatta benim gibi uslanmaz bir çocuk kitabı okurunu bile sarıp sarmalayan hikâyeyi, Begüm Çalımlı ve Merve Çalımlı kardeşler kaleme almış.

Size müziğin iyileştirici, birleştirici gücünden bahsetmek istiyorum. İnsanın gönül dünyası, gökyüzü ile yeryüzü arasındaki denge ve uyumun simgesi olan müzikle beslenir. Şüphesiz ki müziğin iyileştirici, birleştirici gücü küçümsenemeyecek kadar kuvvetlidir. Müzik; farklı kültürlerden, farklı dinlerden, farklı dillerden birçok insanı bir araya getirebilen mükemmel bir dildir. İki yazar, bu yolu seçerek çocuklara çözüm yolunun anahtarını veriyorlar.

Birkaç kelime ile özetlemek gerekirse, okuduğum en naif, en kırılgan çocuk kitaplarından biri diyebilirim. Çağımızın vebası iklim krizini öyle güzel işlemişler ki açıkçası konuyu bu açıdan düşünemediğim için biraz kıskandım.

Ütopya adasından iç karartan şehre yolculuk

Kitap, kutup ayısı Nanuk’un ve birlikte yaşadığı diğer deniz canlılarının mücadele ettiği küresel ısınmaya bağlı iklim değişiklikleri, soyu tükenmekte olan canlılar, fosil yakıtlar, doğanın kaybolan dengesi gibi konular etrafında insanlığı, konu üzerinden de okuyucunun kendini sorgulamasını hedef alıyor.

Hikaye harika bir ütopya adasında başlıyor. Gökyüzünde dans eden yeşil, sarı, mavi ve mor renkli kuzey ışıklarıyla göz kamaştıran, tüm canlıların huzur içinde yaşadıkları bir ada olan Kanuk Adası’nda, Nanuk ile gözümüzü hikâyeye açıyoruz.

İklim krizi sebebiyle Kuzey Buz Denizi’nden kaybolan arkadaşlarını arayan Nanuk, savrularak kirli göğü ve bulanık deniziyle iç karartan bir şehre kadar sürükleniyor.

Müziğin birleştirici gücüne dayanışmayı

Begüm ve Merve Çalımlı.

Geldiği şehirde kendini bir senfoni orkestrası konser salonunda bulan Nanuk’un biz insanlara söyleyecek çok şeyi var; çocuklardan başlamak ise en doğru yol. Bu kitap müziğin birleştirici, sihirli gücüne, dayanışmaya ve doğaya kulak veren ebeveynlerin çocuklarına hediye etmeleri için harika bir seçenek.

Gönül bazı kavramların daha detaylıca anlatılmasından yana ama ne harikadır ki çocuklar için yeşil kitaplar çoğalıyor.

Acaba Nanuk arkadaşı Nino’yu bulabilecek mi? İklim krizine dur diyebilecek mi?