[Çocuk Kitapları] Kaşağı – Ömer Seyfettin

Türk hikâyeciliğinin kurucularından biri kabul edilen Ömer Seyfettin kısa ömrüne 140’a yakın hikâye sığdırmıştır. Sade, saf, halk dilini savunan milli edebiyat akımının kurucularındandır. Aynı zamanda Kabataş Lisesi’nde edebiyat öğretmenliği de yapmıştır. Kaşağı okullarda okutulmakta, ders olarak işlenmektedir. Bir anlamda Ömer Seyfettin ölümünden yaklaşık 100 yıl sonra bile öğretmenliğe devam etmektedir.

En bilinen eserlerinden olan Kaşağı’da çocuklara yalan söylemenin kötülüğü basit bir dille anlatılmaktadır. Atları tımar etmek isteyen ama bunu yapamayacak kadar küçük olan Ömer, ihtiyar seyis Dadaruh ve küçük kardeşi Hasan’ın dere kenarına indiği bir gün seyisin kullanmaya kıyamadığı yepyeni kaşağısıyla atları tımar etmeye kalkışır. Ama beceremez. Atların huzursuzlanmaları üzerine bunun sebebinin yeni kaşağının sivri dişlerinin canlarını acıtması olduğunu düşünerek kaşağının dişlerini köreltir. Ancak atlar gene durmayınca başarısızlığının kızgınlığını kaşağıdan çıkartarak, onu ezip parçaladıktan sonra yalağın içine atar.

Babalarının kaşağıyı parçalanmış olarak görmesi ve kimin yaptığını sorması üzerine yalan söyleyerek suçu kardeşi Hasan’ın üzerine atar. Hasan suçlamayı kabul etmez ama babası Hasan’a çok kızar ve ahıra girmesini, atlara yaklaşmasını yasaklar.

Bir sonraki yıl bile babasının öfkesi geçmemiştir, Hasan’ın cezası devam etmektedir. Bu sırada Hasan hastalanır, kuşpalazı olur. Ömer, kardeşine ve babasına gerçekleri anlatarak af dilemek ister ama buna fırsat bulamadan Hasan ölür.

İlk kez 1919 yılında yayınlanan bu öyküyü trajik yapısı sebebiyle ancak orta öğretimde okuyan çocuklara öneririm.

Not: Bu yazının videosunu aşağıdaki linkten Uzman Tv’den izleyebilirsiniz.

http://www.uzmantv.com/omer-seyfettinin-kasagi-kitabinin-konusu-nedir

Nehir ve Fırat Pürselim

 

Paylaş
Yazar:
Mehmet Fırat Pürselim