Çocuk hakları alanında çalışan pek çok kurumun dahil olduğu Çocuğa Karşı Şiddeti Önlemek için Ortaklık Ağı, yeni atanan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık‘ın 23 Nisan’da koruma altındaki bir çocuğu ifşa etmesinin ardından istifa etmesi gerektiğini söyledi.
“Çocukların haklarını korumakla yükümlüsünüz” diyen Ortak Ağı, “Bakan Yanık’ın yaptığı uygulamanın suç olarak kabul edilmesini ve görevinden istifa etmesini talep ediyoruz” dedi.
‘Koltuk devir teslimi çocukları araçsallaştırıyor’
Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
“23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı yıllardır ülkemizde çocuklara armağan edilen bir bayram olarak bilinmesine karşın 23 Nisan bayramı gereği yapılan pek çok uygulama şimdiye kadar çocukları araçsallaştırmanın bir vesilesi haline gelmiştir. … Geçici koltuk devri yapılırken çocukları küçümseyen, sevimlileştiren ifadeler, bunun bir “lütuf” sunulması karşısında çocuklardan neşeli olmalarına ya da şükran duymalarına dair yersiz bir beklenti, dahası kararlara katılabilmek için mutlaka büyümek ve makam sahibi olmak gerektiğini hatırlatmaya yarayan bu üstten tavırları neresinden tutsak elimizde kalıyor…”
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na yeni atanan Derya Yanık’ın, simgesel koltuk teslimi sırasında ve sonrasında Bakanlığın sosyal medya hesaplarında devlet koruması altında olan 10 yaşındaki çocuğun adını, görüntüsünü ve bilgilerini paylaşmasının suç olduğu belirtilen açıklamada şunlar denildi:
“10 yaşındaki çocuğun maruz kaldığı hak ihlali sadece bilgilerinin ifşa edilmesi ile sınırlı kalmamış din ve vicdan özgürlüğü hakkı da ihlal edilmiştir. Bakan Derya Yanık “Tabii Ramazan olduğu için bir şey ikram edemedik. Ramazan’dan sonra aynı evde kaldığı 5 arkadaşıyla birlikte bize misafir olarak gelecek o zaman çikolata ve çay hakkımızı kullanacağız, değil mi ….?” şeklindeki ifadesi ile çocuğun da oruç tutmakla yükümlü olduğuna işaret eden bir tavır sergilemiştir.
… Devlet koruması altında olan bir çocuğun herhangi bir bilgisinin paylaşılması hem Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme gereği hem de Türkiye’de halen yürürlükte olan 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu gereği bir hak ihlalidir ve maalesef ki bu ihlal söz konusu her iki belgenin birincil koruyucusu olması beklenen kurumun bakanı tarafından gerçekleştirilmiştir.
Çocukların korunması ile ilgili ilk elden sorumluluğu olan Bakan Derya Yanık’ın yaptığı uygulamanın suç olarak kabul edilmesini ve görevinden istifa etmesini talep ettiğimizi kamuoyuna duyururuz.”
Ne olmuştu?
Bu yıl pandemi gerekçesiyle toplantı ve gösteri yapılmasına izin verilmeyen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’ndaki simgesel koltuk devir teslim törenleri sırasında, kendisini ziyaret eden 10 yaşındaki çocuğun adını ve devlet koruması altında olduğunu söylemiş, görüntülerini servis etmişti. Bakan, Ramazan olduğu için çocuğa çukulata ve çay da ikram etmediğini söylemişti.
Gelen eleştiriler üzerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan bir açıklama yayımlanarak, “Devlet koruması ve bakımı altında olmak, bu çocuklarımız için utanmaları, gizlemeleri ya da kendilerini toplumdan soyutlamaları gereken bir durum değildir” denildi. Açıklamada, “Biz Bakanlık olarak, koruma altında olan çocuklarımızın da akranları gibi hayatın her alanında görünür olmasının, herhangi bir dışlanmaya uğramadan bu toplumun saygın birer bireyleri olarak yetişmelerinin önemine inanmaktayız. Bakanlığımız koruması altında olan çocuklar da bu ülkenin tüm çocukları ile eşit haklara sahiptir ve onların da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını, diğer akranlarıyla deneyimlemeleri en doğal haklarıdır ” ifadeleri kullanıldı.