2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİManşetTürkiye

ÇMO Başkanı Kahraman: Deprem bölgesine çözüm diye sunulan her şey yeni bir soruna yol açıyor

0

10 ili vuran ve binlerce vatandaşımızın enkaz altında hayatını kaybetmesine yol açan Kahramanmaraş depreminin etkileri sürerken, uzmanlar ise yeni tehlikelere karşı araştırma ve uyarılarına devam ediyor.

Bu uyarılardan biri de TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı
Ahmet Dursun Kahraman’dan geldi. Şu sıralarda Oda’nın da dahil olduğu Ekoloji Afet Grubu ile deprem bölgesinde bulunan Kahraman, Yeşil Gazete‘ye enkaz haline gelen binalardan yayılan tozların akciğer kanserine yol açan asbest gibi tehlikeli kimyasallar içerdiğini belirterek, “Bölgeye çözüm diye sunulan her şey yeni bir soruna yol açıyor. Havada uçuşan enkaz tozlarının yanı sıra hijyen sorunu ciddi salgın hastalıklara neden olabilir” dedi.

Bölgede uyuz hastalığının başladığını, koleranın da bir risk olduğunu belirten Kahraman özetle şunları kaydetti:

‘Kurtarmada yavaş, enkaz kaldırmada hızlı’

“Hepimiz şimdi depremin o büyük acısını yaşadık. İçimizde onu barındırıyoruz ama asıl bundan sonra kalanlar için ikinci bir tehlike de; hijyen, asbest, kullanım suyu, tuvalet ihtiyacı vs. Bunlar kısa ve uzun vadede riskler içeriyor. Adıyaman’dan geçerken aslında çok yavaş yürüdüğünü izlediğimiz kurtarma çalışmalarının enkaz kaldırma söz konusu olduğunda ne kadar hızlandığını gördük. Kontrolsüzdü. Bina yığınlarında asbest olması kuvvetle muhtemel değil, var. En azından şu an yapılabilecek olan moloz dökümünün yer seçimi, enkaz çalışmalarında çalışanların özel maskelerle korunması, uygun iş elbiseleri giymeleri, çalışmalardan sonra duş almaları…Bunların hiçbirini göremiyoruz.”

Salgın hastalıklara davetiye çıkarılıyor

Kahraman, deprem bölgesinde halen seyyar tuvalet ve içme suyu ihtiyacının giderilemediğini tespit ettiklerini anlattı:

Bu insanların tuvalet ihtiyacına geliyoruz. Adıyaman’da Antep’te de aynı durum var. 100 bin kişi sokakta yaşıyor. Nedir çözüm, seyyar tuvalet. Peki bu tuvaletlerin su ihtiyacı nasıl karşılanacak, yok.

İçme suyunu bir şekilde ulaştırabilecek durumda olanlar ulaştırıyorlar. Hijyen anlamında bir temizlik suyu var mı, yok. Akan şebeke suyunun da bulanık aktığı söyleniyor. Uyuz hastalığının başladığını görüyoruz. Kolera olabilir. Buradaki durum tüm bu salgın hastalıklarına davet çıkarıyor şu an.

Dere yatağına moloz döküyorlar

Adıyaman’da hemen yerleşim yerinin dibine, üstelik “Moloz dökmek yasaktır” gibi bir levhanın dibine kontrolsüzce enkazlardan çıkarılan molozların boşaltıldığını belirten Kahraman, “Dere yatağına dökülüyor ve tozumayı görüyorsunuz. O toz asbest içeriyor. Bunları gördüğümüz zaman, bu iradenin çözüm diye getirdiklerinin yeni sorunların kapısını açtığını da görmüş oluyoruz.

Eko Afet Grubu Adıyaman’da: Yıkıntı atıkları Atatürk Barajı’nı besleyen derelere dökülüyor

Mesela ben şu an deprem bölgesinde, Narlı’dayım. Burada tuvalet yok. Burada ufak tefek yaralılar var. Çadırda bakılabilecek insanlar ama bu
yaralıların tedavisi için su lazım, ama yok” diye konuştu.

Şebekeler zarar gördü mü?

Depremin ardından yetkililerin ne tür çalışmalar yaptığına ilişkin herhangi bir bilgiye ulaşamadıklarını belirten Ahmet Kahraman, şu uyarıları yaptı:

“Şebekesi olan beldelerde yerleşimlerde deprem sonrası şebeke yer altı tesisleri zarar gördü mü mesela. Bunların araştırılması lazım. Çalışmaların ciddi düzeyde hızlandırılması lazım. Bu depremin uzun vadede pek çok başka sorunu tetikleyeceğini biliyoruz. Bu öngörü değil. Siyasi iradenin hassasiyetine de baktığınızda öngörü dediğimiz şeyin gerçek olduğu ortaya çıkıyor.”

You may also like

Comments

Comments are closed.