Hafta Sonuİklim KriziManşet

Climate Tracker, COP23’e beş genç gazeteciyi tam burslu olarak götürüyor

0

Yeşil Gazete’den, bence yapabileceğimiz en güzel duyurulardan birini yapma şansı bana denk geldi.

Climate Tracker, COP23’e, beş genç gazeteciyi tam burslu olarak götürüyor.

Climate Tracker, yıllardır iklim değişikliği ile mücadelenin kaderini büyük ölçüde belirleyen konferanslar olan, COP ve UNFCCC’de, müzakereleri takip eden, pek çok dilde makaleler ve infografikler yayınlayan bir organizasyon.

Müzakere takipçisi” ekip, toplantıların gidişatını dünyaya duyurmak için de burs programlarını kullanıyor. Çeşitli ülkelerde verdikleri eğitimler ve yaptıkları yarışmalar sonucu seçtikleri gazetecileri bu konferanslara götürüyorlar. Her bursiyer kendi ülkesinde ve kendi dilinde konferans hakkında yazılar yazıyor, böylece aslında çok küçük olan ekip pek çok ülkeye ve insana ulaşmış oluyor.

Herkese açık yarışmaya katılmak için belirlenen üç konu hakkında, üç adet makale yayınlamanız gerekiyor. Kendi deyimleri ile “İnanılmaz bir deneyim için sadece üç makale yazmanız gerekiyor!”. Makaleleri kendi bloğunuzda, bir gazetede, dergide veya herhangi bir yayın aracı ile yayınlayabilirsiniz (Yeşil Gazeteye de her zaman bekleriz.).

Yazmanız gereken makalelerin konusu ve son katılım tarihleri ise şöyle: Konu 1 (1 Temmuz – 31 Temmuz): Temiz Enerji Devrimi, Konu 2 (1 Ağustos – 31 Ağustos): İklim Bütçesini Destekleme, Konu 3 (1 Eylül – 30 Eylül): İklim ve Sağlık.

Ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Kendileri, “inanılmaz bir deneyim” olarak özetlemişti ama dayanamadım bu ekiple çalışmayı ve Bonn’da olmayı bir de ben anlatacağım. İklim ile az çok ilgilenen her insan için UNFCCC ve COP’a katılmak gerçekten inanılmaz bir deneyim.  Climate Tracker’la katılmak ise daha inanılmaz.

Climate Tracker Ekibi, bence dünyanın en güzel, en verimli ve en tatlı ekibi. Tamamen objektif bir değerlendirme ile ise en Potterhead ekibi.

Konferansa katıldığınız bir hafta boyunca sürekli danışabileceğiniz, ne yapacağınız konusunda yardımcı olan insanlar etrafınızda olacak. Daha önce COP’u takip etmeye çalıştığım halde, bir hafta içinde neler öğrendiğime inanamamıştım. Takip ettiğiniz konulara hakimiyetiniz (başta neyi takip edeceğinizi bile bilmezken) tahmin edemeyeceğiniz boyutta gelişecek.

Kendi adıma, sonradan takip ederken bile ne olduğunu anlamadığım gelişmeleri, önceden kestirebilir hale geldim. Çok kıymetli “negotiator tracker” tişörtünüz sayesinde, size gelip açıklama yapan delegasyon ekipleri ile de karşılaşacaksınız.

Yan etki olarak da, bir daha aynı heves ve aynı verimlilikle çalışma ihtimaliniz bence yok. Bir de dahil olduğunuz hiçbir ekip, bu ekibin yerini tutmayacak. Ben tabi ki katılıyorum, siz de mutlaka şansınızı deneyin derim.

 

Elif Cansu İlhan

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.