DünyaManşetMedya-İnternet

Çinli oyuncu Zhao Wei internetten silindi

0

Çinli milyarder oyuncu Zhao Wei‘nin rol aldığı bütün filmler ve diziler, ülkedeki video platformlarından geçen hafta kaldırıldı. Artık ülke sınırlarında Zhao’nun yer aldığı hiçbir programın kaydına ulaşılamıyor ve sosyal medyada izine rastlanamıyor. Çin hükümeti, oyuncuyu internetten silmekle suçlanıyor.

My Fair Princess adlı dizideki rolüyle 1990’ların sonunda ünlenen, 2001’de ise Shaolin Soccer adlı filmle sinemaya adım atan Zhao Wei’ye(Vicky Zhao) ilişkin her şey internetten kaldırıldı.

Sputnik‘in aktardığına göre, ülkenin popüler yıldızlarından olan 45 yaşındaki Zhao’nun Çin’de Twitter‘ın muadili olan sosyal medya uygulaması Weibo‘daki 85 milyon takipçili hayran sayfası da silindi. Hayranları Twitter’da ‘What happened to Zhao Wei’ (Zhao Wei’ye ne oldu) etiketiyle oyuncunun internetten silinmesine tepki gösterirken, konuyla ilgili Çin hükümeti suçlanıyor.

‘Zararlı ünlü hayran kültürünü kısıtlama talimatı’

27 Ağustos’ta, Çin Komünist Partisi‘ne ait tabloid gazete Global Times, Zhao’yu 2017’de menkul kıymetler dolandırıcılığıyla suçlamıştı. Olayın arkasında Zhao’nun eşi Huang Youlong‘la birlikte yaptıkları yatırımları sonrası aldığı ticaret yasağının olduğu tahmin ediliyor.

Zhao’nun geçen Ekim ayında Çin’in sıkı bir şekilde kontrol edilen finansal sistemini eleştiren Alibaba’nın kurucusu Jack Ma ile yakın ilişkisi nedeniyle de hedeflenmiş olabileceği belirtiliyor.

Oyuncunun internetten silinmesinden bir gün sonra ülkenin internet düzenleyici, sansür, gözetim ve kontrol kurumu Çin Siber Uzay İdaresi‘nin ‘zararlı ünlü hayran kültürünü  kısıtlama talimatı’ vermesi de şüpheleri hükümetin üzerine çekti. Zhao, bu hafta başlatılan ‘zehirli popüler kültürle’ mücadele kampanyasının ilk kurbanı olabilir.

Çinli otoriteler, ‘hayranlık kültürünün kaotik olmaya başladığını, bazı kişilerin orantısız zenginleştiğini ve bunun sosyalist ilkelere ters düştüğünü, bu ünlülerin gençlere yanlış rol model olarak ülkenin değerlerine de zarar verdiğini’ savunuyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.