Çin’in Guangdong eyaletinde tarihi sel felaketi yaşanıyor

Çin'in güneyindeki Guangdong eyaleti, aşırı yağışların yol açtığı ve on binlerce insanın tahliye edilmesine neden olan tarihi sel felaketleriyle mücadele ediyor.

Çin‘in en kalabalık ve ekonomik açıdan en güçlü bölgelerinden biri olan Guangdong, 18 Nisan’dan bu yana devam eden şiddetli yağışlarla boğuşuyor.

Washington Post‘un aktardığına göre genellikle mayıs ve haziran aylarında yaşanan sel sezonunun bu yıl erken başlaması, iklim değişikliğinin etkilerinin bir göstergesi. Bölgedeki durum, ülkenin hızla merkezileşen yönetim yapısının yerel yönetimlerin bu tür felaketlere yanıt verme kapasitesini nasıl etkilediği sorusunu da gündeme getiriyor.

Son günlerde kaydedilen rekor düzeydeki yağışlar, bölge genelinde binaların suya gömülmesine ve köylerle şehirlerin sular altında kalmasına neden oldu. Eyalet yetkilileri, Bei Nehri‘nin 50 yılın en yüksek seviyesine ulaşmasını beklediklerini açıkladı. Kurtarma ekiplerinin arabalardan ve evlerden insanları çıkardığı, sular altındaki yollarda şişme botlarla taşıdığı görüntüler medyada yer aldı.

Çin

Guangdong’da 82 bin’den fazla kişi evlerinden tahliye edildi. Pazar günü en az dört hava durumu istasyonu nisan ayı için rekor yağış bildirdi. Eyaletteki 1,16 milyon hane fırtına nedeniyle elektriksiz kaldı, binden fazla okul pazartesi günü kapalı kaldı.

Çin’de 2023 yazı: Aşırı sıcak ve büyük seller arasında bir halk
Şiddetli yağışlar Çin’in kuzeybatısında ölümcül sel ve toprak kaymasına yol açtı

Jiangwan kasabası, pazar günü yaşanan sel nedeniyle iletişim bağlantılarının kesilmesiyle dış dünya ile olan bağını büyük ölçüde kaybetti. Kasabaya ulaşım, pazartesi günü uydu bağlantıları ve dronlar kullanılarak kısmen yeniden sağlandı.

çin

Bir cross-country yarışı, yarışmacılar sel sularının bel hizasına ulaşması nedeniyle ormanda geçici olarak mahsur kalınca pazar günü yarıda kesildi.

Guangdong’un yaşadığı bu felaketler, Çin’in dengesiz ekonomik toparlanmasını da tehdit ediyor. Eyalet, Çin’in en önemli üretim ve ticaret merkezlerinden biri; bölgedeki bu tür doğal afetler ülke ekonomisi üzerinde ciddi etkilere sahip olabilir.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR