Dünyaİklim KriziManşet

Çin’in denizaşırı kömür santrali inşasından vazgeçme sözü 44 kömür santralini etkileyecek

0

Küresel Enerji Takipçisi (Global Energy Monitor, GEM) tarafından güncellenen ve dünya genelinde kömür santrallerine ve madenlere sağlanan kamu finansmanını takip etmek üzere geliştirilen Küresel Kömür Kamu Finansmanı Takipçisi‘ne göre, Çin’in denizaşırı kömür finansmanını sonlandırma taahhüdü, toplam 42 bin 220 megavat (MW) kurulu güçteki 44 kömür santralini etkileyecek.

Bu taahhütten etkilenecek 44 kömür santrali Asya, Afrika, Güney Amerika ve Doğu Avrupa‘daki yirmi ülkede yer alıyor.

8 milyar ton karbondioksitin salımı önlenecek

Küresel ölçekte kömür talebindeki artış öngörüsü, 44 santralin kullanım ömrü boyunca tüketeceği 1,1 milyar tonluk kömürün ortadan kalkmasıyla daralıyor. Bu daralma, yaklaşık 8 milyar ton karbondioksitin atmosfere salımının önlenmesi anlamına da geliyor.

Bu durum, kullanım ömrü boyunca toplamda 130 milyar ABD doları tasarrufu ve küresel ölçekte kömür talebindeki yıllık artışta 30 milyon ton daralma sağlayacak.

Santrallerin toplam kullanım ömrü hesaba katıldığında ise kömür talebindeki azalma 1.100 milyon tona denk geliyor.

Tamamı iptal edilebilir

Çin’in açıklamasında kömür santrallerinin yapılması için farklı finansman seçenekleri bulunmuyor. Bundan dolayı, 44 kömür santralinin tamamı iptal edilebilir. Japonya ve Güney Kore, bu yılın başında, kömürden elektrik üretimine yönelik denizaşırı kamu finansmanını sonlandırma taahhüdünde bulunmuştu.

Planlanan projelerden beş tanesinin finansmanının Bank of China tarafından gerçekleştirilmesi düşünülüyordu. Bu nedenle, belirtilen projelerin finansmanının gelecek hafta gibi kısa bir zaman sarfında iptal edilme riski bulunuyor.

Kömür santralleri, belirtilen yirmi ülkede planlama aşamasında bulunan ve toplamda 103.000 MW kurulu güçteki proje stokunun yüzde 40’ından fazlasını temsil ediyor. Kömür santrallerinin iptal edilmesi durumunda, santrallerin kullanım ömrü boyunca, 50 milyar ABD doları inşaat maliyeti ve 80 milyar ABD doları yakıt ve işletme maliyeti olmak üzere 130 milyar ABD doları aşkın maliyetten tasarruf sağlanması öngörülüyor.

Çin’in Afrika kıtasında planlanan kömür santrallerinin baş finansörü olması sebebiyle, belirtilen santrallerin iptal edilmesi, bu kıtada planlanan kömürlü santrallerin yarıya düşmesi anlamına geliyor.

Projelerin iptal edilmesi Kenya, Madagaskar ve Fildişi Sahilleri‘nde yapılması planlanan yeni kömür santrallerinin tamamını ortadan kaldırıyor. Bu durum, üç ülkenin Birleşmiş Milletler girişimi olan ve ülkelerin yeni kömür santrali inşa etmesini durdurmaya yönelik taahhüdünü içeren “Yeni Kömür Santrali Yok” ittifakına katılmasını uygun hale getiriyor.

Asya kıtasında yer alan ve bu durumdan etkilenen ülkelerde, Çin tarafından sunulacak kamu finansmanı ile gerçekleştirilmesi planlanan santrallerin iptal edilmesi durumunda, bu ülkelerde planlanan kömür proje stoku yüzde 40 azalıyor.

Asya kıtasındaki etkilenen ülkeler arasında Bangladeş ve Moğolistan başı çekiyor. Bunun temel sebebi olarak, belirtilen iki ülkede planlanan kömür santrallerinin yüzde 90’ının inşasının Çin kamu finansmanıyla gerçekleştirilmesi belirtiliyor. Bu durum, Bangladeş ve Moğolistan’ı “Yeni Kömür Santrali Yok” ittifakına dahil olmalarına uygun hale getiriyor. Günümüzde, dünya genelinde planlanan kömür santralleri sıralamasında, Bangladeş altıncı, Moğolistan ise sekizinci sırada yer alıyor.

‘Denizaşırı kamu finansmanının ölüm fermanı’

GEM’in Kömür Programı Direktörü Christine Shearer ise konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

Çin’in açıklaması, kömür sektörüne sunulan denizaşırı kamu finansmanının ölüm fermanı anlamına geliyor. Planlanan birçok kömür santrali, alternatif finansman seçeneği olmaması sebebiyle iptal edilecek. Çin’in bu hamlesi, yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretiminin düşen maliyetleri ve karbon salımına yönelik kısıtlamalarda gerçekleşen ivme göz önünde bulundurulduğunda, birçok ülkenin kısa zamanda atıl varlık haline gelecek kömür santrallerine milyarlarca dolar akıtmasını önleyecek.”

‘Doğru yolda atılmış bir adım’

GEM’in kömür finansmanı Araştırmacısı Russell Gray ise, Çin’in açıklamasını “doğru yolda atılmış bir adım” olarak yorumladı:

Çin’in açıklaması, doğru yolda atılmış bir adım. Yeni kömür santrallerine yatırım yapmak, diğer elektrik üretim teknolojilerinin ucuzlaması sonucu finansal getiri olarak anlam ifade etmiyor. Çin’in bu açıklaması, Çin yönetiminin sahadaki gerçeklerin doğruluğunu kabul ettiğini gösteriyor. Çin’in anlamlı bir iklim etkisi yaratması için, elektrik üretiminde kömürün payını aşamalı olarak sonlandırmaya başlaması ve yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimine odaklanması gerekiyor.”

İnşa edilen yaklaşık 97.000 MW ve planlama aşamasındaki 163.000 MW’lik kurulu güçteki kömür santrali ile Çin, halen dünyada planlanan ve inşaat aşamasındaki en fazla projeye sahip ülke. Çin’in ülke içerisinde planladığı santrallere yönelik kamu finansmanı, verdiği taahhüt kapsamında yer almıyor. Bu konunun, Glasgow‘da gerçekleşecek 26. Taraflar Toplantısı (COP26) öncesinde ana odak haline gelmesi bekleniyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.