ManşetDünyaİklim Krizi

Çin’in 2030 iklim hedefleri yeterince iddialı mı?

0

Paris Anlaşaması’nın beşinci yıldönümüne denk gelen 12 Aralık’ta gerçekleştirilen İklim Zirvesi’nde konuşan Çin Devlet Başkanı Xi Jinping 2030 yılı için güçlendirilmiş iklim hedeflerini paylaştı.

2015 yılında kabul edilen Anlaşma gereğince ülkelerden beş yılda bir iklim hedeflerini güçlendirmeleri ve Ulusal Katkı Beyanları’nı (NCD) sunmaları isteniyordu. Bu toplantıda 45 ülke yeni hedeflerini açıkladı.

Daha önce 2060 yılında karbon nötre ulaşma taahhüdü veren Çin, toplantıda 2030 yılına kadar emisyon yoğunluğunu düşürme, orman hacminde artış ve yenilenebilir enerji payında artış gibi hedeflerden bahsetti. Ayrıca Jinping, Çin’in 2019’un sonunda 415 GW olan rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesini 2030 yılına kadar en az 1.200 GW kapasiteye ulaştırma sözü verdi.

Karbon nötrlüğü hedefi netleşiyor

Bir yandan emisyonlarda çok fazla payı olan Çin gibi bir ülkenin karbon nötrlüğü taahhütünde bulunması sevinç ile karşılanırken bir yandan da hükümetin karbon nötrlüğüne nasıl ulaşacağına ilişkin detaylı bir yol haritası sunmaması ve pandemi döneminde yeni kömürlü termik santral projelerine yatırım yapması taahhütlerin içtenliği konusunda şüphe yaratmıştı.

Açıklanan 2030 planlarıyla birlikte Çin’in emisyon eğrisinin önümüzdeki 10 yıl içerisinde nasıl olacağı daha fazla netleşmeye başladı.

2030 yılına kadar zirveye ulaşma sözü

Çin Devlet Başkanı konuşmasında emisyonları 2030 yılına kadar zirveye ulaştıracakları beyanını yineledi. Bu, ülkenin 2015 yılında verdiği taahhütte kıyasla bir iyileştirme gösteriyor. Ancak birçok kurum ülkenin 2025’te zirveye ulaşması gerektiği görüşünde.

Eco-Business’in haberine göre Greenpeace Doğu Asya‘nın kıdemli politika sorumlusu Li Shuo, ekonomik büyüme için makul varsayımlar göz önüne alındığında, yüzde 70 veya daha fazla kesinti yapmak için 2025 civarında zirve yapmak gerektiğini belirtti.

Li Shuo, “2030’dan sonra ortaya çıkan bazı mucizevi emisyon teknolojilerine umut bağlayamayız. Bu gerçekçi değil. Güncellenen taahhütler ileriye doğru bir adım ancak henüz şampanyayı açma zamanı gelmedi” dedi.

Ne kadar erken o kadar fazla kontrol

Çin Enerji Vakfı Başkanı Zou Jin, karbon nötrlüğü hedefi için tarihin önemli olduğunu ve araştırmaların Çin’in 2025 yılında bu zirveye ulaşabileceğini gösterdiğini söyledi.

Zou Jin, “Ne kadar erken zirveye ulaşırsanız, o kadar fazla kontrole sahip olursunuz” ifadelerini kullandı.

Dünya Kaynakları Enstitüsü’nün (WRI) karbon nötrlüğüne ilişkin raporunda ise Çin’in 2026 yılına kadar en yüksek karbonu elde etmek için güçlü ekonomik ve sosyal nedenleri olduğu belirtiliyor. Raporda bunun 2050 yılına kadar yaklaşık 1,9 milyon ölümü önleyeceği ve yaklaşık 1 trilyon dolar getirisi olacağı aktarılıyor.

WRI’nin başkan yardımcısı ve genel müdürü Manish Bapna, “Güçlü iklim eylemi olmazsa Çin, daha sağlıklı ve daha verimli bir ekonominin fırsatlarını kaçıracak” dedi.

Yenilenebilir enerji payında artış

Beklenildiği üzere Çin, yenilenebilir enerji hedeflerini de yükseltti. Ve enerjide fosil yakıt olmayan enerji kaynakları payını 2030’a kadar yüzde 25 düşürmeyi taahhüt etti. Ayrıca güneş ve rüzgar için kapasite artıracaklarını belirtti.

Uluslararası enerji düşünce kuruluşu Agora Energiewende‘nin kıdemli danışmanlarından Kevin Tu, fosil olmayan yüzde 25’lik hisse hedefinin öneminin küçümsenmemesi gerektiğini düşünüyor. Uluslararası Enerji Ajansı’na göre Çin’in fosil olmayan enerji payı yüzde 18,6. Bu taahhüt yerine getirilirse bu, kömür tüketiminde yüzde 12’lik bir azalma anlamına gelebilir.

Ulusal İklim Değişikliği Strateji ve Uluslararası İşbirliği Merkezi‘nde (NCSC) stratejik planlama müdürü Chai Qimin, bu taahhütlerin yeni düşük karbonlu yatırımlarda 990 milyar dolar ve yenilenebilir enerjide 8.7 milyondan fazla yeni iş getirmesinin beklendiğini söyledi. Ayrıca taahhütlerin yenilenebilir enerji üretimi ve akıllı şebekeler gibi alanlarda hızlı küresel gelişimi teşvik edeceğini belirtti.

Endüstri beklentilerinden düşük bir hedef

Yeni yenilenebilir enerji hedefi, önümüzdeki 10 yıl için yılda 80 GW rüzgar ve güneş kapasitesi eklemek anlamına geliyor. Bu hedef 2016 ile 2020 arasında olduğundan çok daha fazla. Ancak Energy dergisinin bir raporu, bunun endüstrinin beklentisi olan yıllık 120-150 GW artıştan daha düşük olduğunu ortaya koyuyor.

New Climate Enstitüsü’nden bir analist olan Swithin Lu, hedefin nispeten muhafazakar olduğunu ve kömürün enerjideki hakimiyeti sarsamayacağını söyledi.Ancak Çin konusunda ülkenin geçmiş deneyimlerini göz önünde tutmak gerektiğini belirten Lu,  iyimser olunabileceğini ve ülkenin bu taahhüttünden fazlasını yapabileceğini aktardı.

WRI’nin Çin ofisinin baş temsilcisi Fang Li ise şimdiden yereldeki değişiklikleri gördüğünü aktardı:

Yerel yönetimlerin emisyon planları hazırladığını gördüm ve bazı sektörlerin de harekete geçmeye başladığı Zhejiang ve Guangdong‘a yaptığım bir seyahatten yeni döndüm.Çin, Paris Anlaşması’nın üzerinden geçen beş yılda gerçekten iyi bir iş çıkardı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.