Devlet töreniyle 4 Aralık’ta İstanbul‘dan Çin‘e uğurlanan ve Maltepe İstasyonu‘nda üzerindeki pankartlar söküldükten sonra Halkalı Garı’na geri getirildiği ortaya çıkan ilk ihracat treni şimdi yeniden yollarda.
Marmaray Kazlıçeşme istasyonunda düzenlenen uğurlama töreninde konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “İlk trenimizdeki 42 konteynerin içerisinde Çin’e beyaz eşya taşıması yapacağız. Trenimiz, 2 kıta, 2 deniz ve 5 ülke geçerek 12 günde yükünü Çin’e ulaştıracak” ifadelerini kullanmıştı.
Daha sonra Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) yaptığı açıklamada karantina tedbirleri öncesinde büyük bir törenle İstanbul’da ulaşımı aksatan törenin aslında boşuna yapıldığını ve trenin geri getirildiğini duyurdu.
‘Trafiğin aksamasına sebep oldu’
BTS tarafından yapılan açıklamada bu seferin düzenlenmesi için 9 adet Marmaray treninin seferi iptal edildiği, 10 adet Marmaray treninin sefer bölgesinin kısaltıldığı, 9 adet Marmaray treninin de toplam 92 dakika rötar yaptığı belirtildi.
56 saatlik sokağa çıkma yasağının başlamasına saatler kala yapılan bu törenin ulaşımı aksattığını ve halk sağlığını tehlikeye attığını belirten BTS, “Dışişleri Bakanlığı‘nın da bu yanıltıcı haberi paylaşması nedeni ile uluslararası kamuoyu nezdinde ülkemizi zor durumda bırakmıştır” ifadelerine yer verdi.
Açıklama “Ülkemizin itibarını sarsan, ‘yapılmayan bir taşıma’ nedeni ile kurumu zarara uğratan, yolcu taşımacılığında aksamaya neden olan, pandemi koşullarında halkın sağlığını tehlikeye atan TCDD ve TCDD Taşımacılık Aş Yöneticileri hakkında gerekli değerlendirme yapılması için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nı göreve davet ediyoruz” ifadeleriyle sona erdi.
TCDD: Gümrük işlemleri için geri döndü
Bunun üzerine açıklama yayınlayan TCDD Taşımacılık, trenin geri dönmesiyle ilgili yapılan paylaşımların “asılsız” ve “kötü niyetli” olduğunu söyledi. Açıklamada trenin gümrükleme işlemleri ve Çin’den gelen ek talepler nedeniyle Halkalı Garı’na uğradığı belirtildi.
Çin'e Giden İhracat Trenimiz Hakkında Basın Açıklaması pic.twitter.com/WHuSTqafMI
— TCDD Taşımacılık (@TCDDTasimacilik) December 5, 2020
Açıklamada “Bu süreçler yük taşımacılığında rutin sayılan ve tamamlanması gereken işlemlerdir. Türkiye’den hatta Avrupa’dan Çin’e kesintisiz olarak yük ve yolcu taşımacılığının demiryolu aracılığıyla yapılabilmesi, ülkemizin hayata geçirdiği Marmaray Projesi ve anadolu boyunca kesintisiz hale getirilmiş demiryollarımız sayesinde olmuştur” denildi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ise konuyla ilgili bir açıklama yayınlamazken, trenin yolda olduğunu sosyal medya hesaplarından duyurdu. “#Çintreninerede” etiketi üzerinden paylaşım yapan Bakanlık en son trenin Ankara’dan geçtiğini açıkladı.